http://www.pchelar-probvaisambg.com/sta ... spisak.htm
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
iv.grigorov
- напреднал
10 мнения в "Мога ли да пренавия трансформатор 12 В"
iv.grigorov
- напреднал
Ще стане работа,мерси.
gogo7777
- майстор
Навий 10 намотки с произволен проводник и сглоби трафа. Пусни го и премери какво напрежение има в края на тази намотка (примерно има 1,5 волта). Смяташ така 220/1,5/10. Получава се 14,66, това са броя навивки за 1 волт. За да получиш 12 волта умножаваш 12х14,66=175,92......това са броя навивки за 12 волта приблизително. Препоръчвам ти да навиеш примерно 195 броя като изкараш междинни изводи на 165-та, 175-та и 185-та. Така ще имаш повече вариянти да натамъниш нужното ти напрежение. За 2 ампера е достатъчно 0,75 кв.мм. проводник.
zimel
- специалист
Според таблицата за изчисление на мрежови трансформатори от макара със сечение (1,8см х 2,5см = 4,5 кв.см) 4,6 квадратни сантиметра може да се получи 10 вата вторична мощност; 9,8 са навивките за волт.
Григоров, ти искаш да извадиш почти два пъти и половина повече мошност (12 волта х 2 ампера = 24 вата), което ме навежда на мисълта, че трафа ще "клекне" и ще грее.
От таблицата за медни проводници избирам проводник за вторичната -"допустим товар /А/ при плътност на ток 2,5 А/кв.мм", за 2 ампера отговаря фи 1.00.
Т.е. : За 12 волта х 9,8 нав./волт = 117.6 са навивките за вторичната намотка, хубаво е да ги завишиш с 10 процента, което прави общо 130 намотки от проводник с диаметър 1.00 мм. .
Малко ме съмнява, че ще ги събереш на свободното пространство върху макарата, ето ти жокер - брой навивки в 1 кв.см. за 1 мм. проводник е 83.
Общо взето е безмислено да се прави за такава мощност освен АКО твафа работи под този товар /2А/ за кратко време.
Всичко това е при условие, че първичната намотка ти е за 220 волта. Ако ли не, и нея трябва да пренавиеш.
Григоров, ти искаш да извадиш почти два пъти и половина повече мошност (12 волта х 2 ампера = 24 вата), което ме навежда на мисълта, че трафа ще "клекне" и ще грее.
От таблицата за медни проводници избирам проводник за вторичната -"допустим товар /А/ при плътност на ток 2,5 А/кв.мм", за 2 ампера отговаря фи 1.00.
Т.е. : За 12 волта х 9,8 нав./волт = 117.6 са навивките за вторичната намотка, хубаво е да ги завишиш с 10 процента, което прави общо 130 намотки от проводник с диаметър 1.00 мм. .
Малко ме съмнява, че ще ги събереш на свободното пространство върху макарата, ето ти жокер - брой навивки в 1 кв.см. за 1 мм. проводник е 83.
Общо взето е безмислено да се прави за такава мощност освен АКО твафа работи под този товар /2А/ за кратко време.
Всичко това е при условие, че първичната намотка ти е за 220 волта. Ако ли не, и нея трябва да пренавиеш.
iv.grigorov
- напреднал
проблема е ,че не знам нищо за първичната освен,че със сигурност е за 220,трафа е от стар руски пирограф/за рисуване по дърво/.С цялата история искам да захраня изработени от мен Dark senzor,сензор за движение/от аларма на кола/ и реле за време с NE555/за лампа в двора/.Със 12в траф 750мА релето за време не работи.Работи добре на 12в 2А/зарядно за винтоверт/.
iv.grigorov
- напреднал
Съжалявам,че пуснах темата,но има моменти когато човек изключва и точно в този момент писах.Всичко което трябваше да направя е изглаждане на 12в с 3300 мФ/такъв имам/.Имах сглобени отделно споменатите схеми и си направих лампата без 15 лв. и 20 лв. за гориво до Бриколаж.Благодаря на всички.
ПП Между другото си поиграх с трафа и навих проводник приблизително 0,5 мм.12в се получиха от 90 навивки.
ПП Между другото си поиграх с трафа и навих проводник приблизително 0,5 мм.12в се получиха от 90 навивки.
Тема "Мога ли да пренавия трансформатор 12 В" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература