Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ribnikolaevi - майстор
Направих си инсталацията на кухнята. Имам предвид тази в шкафовете – контакт за МВ, контакт за фурна, контакт за миялната, осветление за глухия шкаф със „шао-бао”, кабел за външнтие контакти на плота, допълнително осветление за над плота. Вече монтирах и механизмите на кухнята. Но забравих да предвидя разклонение за осветлението в един изтеглящ се килер. Сега най-удобното място, откъдето мога да се вържа за това разклонение е кутията с твърдата връзка на котлона (тъй като плота се работи от един майстор, то той все още не е монтиран).
Осветлението е една луминисцентна лампа, 13 вата. Имам кабел СВТ 2х1.
Шнура на котлоните за вграждане е някакъв многожилен, 2.5. В момента има кербовани краища. За връзка към инталацията съм предвидил твърда връзка :
Прикачен файл:
1111.jpg
1111.jpg (103.25 KиБ) Видяна 6794 пъти
Сега се чудя за най-правилния начин на присъединя този допълнителен кабел за осветлението. Четох доста теми тук, включително за връзките и май взех, че се обърках. Това, което ми идва на ума е: Да изрежа заводската кербовка на многожилния. Да го вкарам заедно с едножилния в един кабелен накрайник и да ги кербовам. После ги вкарвам под болтчето на клемата на твърдата връзка и затягане до откат. Това което ме притеснява – множожилен 2.5 мм2 и едножилен 1мм2 се кербоват заедно. Има ли основание притеснението ми?
totio1973 - специалист
Ако ти се намира поялник защо не ги калайдисаш многожилния проводник или използвай тези http://www.hit-electronics.com/el-mater ... m-8472.htm
ribnikolaevi - майстор
Да, това което си посочил в линка съм си взел.
Притеснението ми е, че кербовам едножилен и многожилен. Да не стане някакъв проблем с времето (не знам какъв, но като гледах за какви корозии, разхлабвания и разни други неща се пишеше по други теми и взех, че се притесних).
totio1973 - специалист
ribnikolaevi написа:
Да, това което си посочил в линка съм си взел.
Притеснението ми е, че кербовам едножилен и многожилен. Да не стане някакъв проблем с времето (не знам какъв, но като гледах за какви корозии, разхлабвания и разни други неща се пишеше по други теми и взех, че се притесних).
Ще си кирбоваш само многожилния за да не се прережат жилата когато ги стягаш,клемата е достатъчно голяма да се поберат(аз лично винаги едножилния го прегъвам на две като скоба,за да хване по добре)
Последна промяна от totio1973 на ср юни 12, 2013 11:19 am, променено общо 1 път.
ribnikolaevi - майстор
Не разбрах, как предлагаш да направя разклонението към лапмата.
Иначе и в момента многожилния е кербован...
PCL82 - майстор
По принцип трябва да спазваш разделянето на кръговете. Печката е силов консуматор, а осветлението не е, както и контактите за 16А. Така, че правилно е лампата да се захрани или от кръга за контактите или най-добре от кръга за осветлението.

Що се отнася до връзките в твърдата връзка, многожичният кабел към уреда се свързва отдолу на клемата и се стяга със скобата срещу опън. Жилата от инсталацията се свързват отгоре на клемите.
Защитният проводник се свързва посредата на откритата клема, фазата на едната клайна, а нулата на клемата където сега е мостчето. Мостчето се маха при трипроводна инсталация! При двупроводна нулата е добре да се свърже на средната клема за защитния проводник, а мостчето да прави връзка към работната нула.

При невъзможност да захраниш лампата от друго място нейният кабел свързваш отгоре заедно със захранващия, но не те съветвам. Няма ли разклонителна кутия някъде зад шкафовете, или контакт за аспиратора?
ribnikolaevi - майстор
Доста подробно мнение, за което благодаря.
PCL82 написа:
По принцип трябва да спазваш разделянето на кръговете. Печката е силов консуматор, а осветлението не е, както и контактите за 16А. Така, че правилно е лампата да се захрани или от кръга за контактите или най-добре от кръга за осветлението.
...
При невъзможност да захраниш лампата от друго място нейният кабел свързваш отгоре заедно със захранващия, но не те съветвам. Няма ли разклонителна кутия някъде зад шкафовете, или контакт за аспиратора?
Знам за това, но ще си създам много труд, ако го направя по друг начин. Вече всичко е монтирано и това е най-удобното място. Става въпрос за захранване на луминисцентна лампа, която ще свети само когато един шкаф-килер е отворен. Т.е. - потреблението е слабо като мощност и времетраене.
PCL82 написа:
Защитният проводник се свързва посредата на откритата клема, фазата на едната клайна, а нулата на клемата където сега е мостчето. Мостчето се маха при трипроводна инсталация! При двупроводна нулата е добре да се свърже на средната клема за защитния проводник, а мостчето да прави връзка към работната нула.
Инсталацията е трипроводна. Да разбирам ли, че в този случай мога да пусна мостчета, с които да си "направя" още една фаза и нула в твърдата връзка.
И в този ред на мисли, как да ги оформя тези мостчета - отново подобно питане. Как се процедира, когато се пъхат два едножилни кабела в един отвор на, условно казано, устер клема (в моя случай твърда връзка)? Или пък съществуват някакви планки, подобни на гребените на таблата?
Сигурно питането ми изглежда елементарно на профитата. Не се бях замислял над подобни въпроси преди да прочета разни теми във форума и да се стресна колко неправилно могат да се направят разни неща по ел. инсталациите.
Тани - модератор
А каква е идеята да ползваш твърд едножилен кабел за лампата? Не можеш ли просто да го смениш с многожилен, който е и мек и по-лесен за работа? При всички положения обаче ти препоръчвам да не пестиш лев два за предпазител, за да си стане всичко нормално! Аз бих ползвал тези клеми , за да си спестя кербоването и чуденето как да свържа 3 кабела в 2 гнезда
Изображение

Две тройни клеми ти решават проблема с различните кабели, ако вече е прекаран едножилния кабел. Все пак препоръчвам и те моля да се вслушаш в молбата ми и на фазовия кабел към лампата да сложиш предпазител , лично аз бих сложил такъв:
Изображение

http://www.tme.eu/bg/details/dg801-1p11 ... p-11-00ah/#
Просто прекъсваш кабела на фазата към лампата и го "снавдаваш" с този "клеморед" с монтиран в него стопяем предпазител. Всичко предполагам ще се събере в кутията на твърдата връзка :wink:

Ако не искаш да ползваш клеми Wago , може да кербоваш къси парчета многожилен кабел към кабела на печката и да ги свържеш с този "клеморед" към едножилните кабели идващи от луминисцентната лампа:

Изображение

http://www.tme.eu/bg/details/dg801-2p11 ... p-11-00ah/#

Разбира се може да ползваш и този вариант,

Изображение

но трябва и поялник , термосвиваем шлаух ......
ribnikolaevi - майстор
Тани, тези клеми не бяха ли за едножилен кабел до 2.5 mm2?
http://www.elkid.org/files/wago%202.pdf
Solid Wire 0,08-2,5mm2

Отказах се от тях, защото кабела от таблото е 4 mm2, СВТ. Та тези клеми няма да станат ...

Не разбрах за този прекъсвач ... майтапиш ли се с мен, че нищо не разбирам, или е сериозно? Ако е сериозно, би ли пояснил?
hidrazin - майстор
Клемите са за до 2,5мм² едножичен проводник.
http://www.wago.bg/2273/wago-222.html
По принцип не е много правилно да захранваш лампа от силов кръг. Решението си е твое.
Най лесно и добре ще стане ако този 2,5мм² и този 1мм² ги запоиш заедно. И кербовка ще свърши работа.
Тани ти препоръчва предпазител а не прекъсвач на фазовия проводник към ламбата. Това е в случай че нещо стане по ламбата да изгори той а не да чакаш да изключи предпазителя в таблото.
Аз лично не ти препоръчвам слагането на висящи и скрити предпазители. Днес, тази година или още няколко ще помниш че зад печката има предпазител. Да ама никой друг после няма да си помисли че може да имаш там предпазител. Ако се наложи нещо да се прави в последствие или изгори този предпазител голямо псуване ще падне.
:partyman:

Тема "Кербоване на едножилен и многожилензаедно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: