• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Първо искам да балгодаря за всеки отговор, който получа, без значение дали е полезен.

Въпроса е следния:

Свързал съм жиците, които идват от домофона /предполагаемо около 12V променлив ток, незнам колко Аmp, не съм го мерил/ с грец на крачетата за променлив ток и другите крачета + и - съм ги закачил за едно реле.

Интересното в случая е, че съм монтирал над 50 такива греца за реле за да изправя тока защото релето е на 12VDC, а пробелема е, че в момента при подаване на сигнал от домофона към релето след греца отива пак променлив ток. Възможно ли е ако тока от преди греца е DC сега греца да го прецаква и той да става AC, според мен неможе да стане, но не съм се занимавал толкова с електроника.

Имате ли някакви идеи и може ли греца да е прецакан по някакъв начин. Както казах монтирал съм над 50 и е много странно.

Благодаря отново за отговорите и мненията!
mir4oto - специалист
Не знам какво искаш да направиш и какво очакваш да стане, но едно е сигурно, ако имате работеща домофонна уредба със сигурност ще я прецакаш. По-добре хвани и понаучи някой неща, преди да правиш глупости.
Искам да изправя тока за да може електромагнитният насрещник да не прави бззз а да прави цък докато е натиснат бутона и да е отключен дано това отговаря на въпроса. По никакъв начин не спирам сигнала на домуфона. Така че няма как да го прецакам. Освен това сега домодона управлява реле и има съвсем отделно захранване за насрещника. Въпроса по скоро е дали греца може да изгори и за това токът след него да е пак променлив. Отново казвам че съм свързвал доста такива релета и до сега не съм имал проблем. Та може ли греца просто да е дефектен?
mir4oto - специалист
Може, а за какъв максимален ток ти е греца, щото може и да си го гръмнал, доколкото си спомням повечето насрещници са около 1А. Ако му сложиш 1 диод, вместо грец, ефекта ще е същия.
hidrazin - майстор
iliali16 написа:
Интересното в случая е, че съм монтирал над 50 такива греца за реле за да изправя тока защото релето е на 12VDC, а пробелема е, че в момента при подаване на сигнал от домофона към релето след греца отива пак променлив ток. Възможно ли е ако тока от преди греца е DC сега греца да го прецаква и той да става AC, според мен неможе да стане, но не съм се занимавал толкова с електроника.
Това си е за бисерите и отива там.
Пък на питащия трябва да му се забрани да пипа това, което не му е работа и от което абсолютно нищо не разбира.
:partyman:
lyubohar - майстор
Аз не бих пипал нищо.
Това "бзз"играе ролята и на зумер и се чува,че някой е натиснал бутона за отваряне на вратата.
Особено,ако тя е на оживена улица.
boqn_zara - специалист
Разбира се,че може да дефектира ако токът който си пуснал е по-голям от номиналния ток на греца.Що не вземеш да си начертеш схемата и да вземеш да премериш на преход с мултицета та да видиш дали е здрава твоя грец. Форума е направи си сам ама това е елементарно и мисля че всеки който човърка трябва да го знае.Ако мога да попитам твоя грец колко ампера е . :?:
sstefanov - майстор
И още нещо - един и същ електромагнит има съвсем различен импеданс за променлив и постоянен ток и може да изгори, ако вместо на променлив се включи на постоянен ток.
ditronix - специалист
Бе той той насрещникът се включва само за секунди и трябва да му се прецака управлението,за да се подпали. Но за да да не бръмка,трябва и кондензатор след греца. То напрежението се изправя от греца,ама като не ерендосано пак е нащърбено и насрещникът бръмчи,макар и малко по-високо. Вместо на 50 свири на 100 Hz :cool: lyubohar е абсолютно прав за ролята на насрещника като зумер. Наскоро във Варна ходих при един познат,звъннах и той вика "Влизай!" Да,ама вратата не бръмчи. Звъннах пак и той се усети,вика "Натискай сега" и Сезам отвори. После стана дума и човекът каза,че е по принцип по-добре да не бръмка,но хората пък не могат да чуят кога се включва насрещникът. Така че според мен е по-добре да не се изправя това напрежение. Другата възможност е да се монтира зумер на панела,но.....
mir4oto - специалист
Не виждам никакъв смисъл от кондензатор, освен ако не искаш да вдигнеш напрежението. Аз колкото насрещници съм монтирал досега не съм чул да пищят, дори и само диод да им сложа. На някои от монтажите ми са искали да не се чува насрещника, защото района е тих и е много дразнещо особено за тези, които живеят на първия етаж постоянно да им бръмчи.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за ГРЕЦ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: