• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
isbul - специалист
Духалка Rowenta SO 5020, спря да духа топло. Разглобих я, нагревателя не изглежда прекъснат, има някакъв елемент като резистор и се съмнявам в него. Някой знае ли какво представлява?
Trifun - специалист
това е термопредпазител - има ги в магазините, където продават електронни елементи
hladnia - специалист
Trifun написа:
това е термопредпазител - има ги в магазините, където продават електронни елементи
Така ли изглежда важно от стария на колко градуса и ток(А) :?
http://www.tpetrov.com/search.php?mainc ... %D0%98&p=0
gogo1113 - специалист
Термопредпазител е, свързан е последователно във веригата на реотана/ите. Предназначен е при превишаване на определена температура да прекъсне веригата за да предотврати евентуална опасност от пожар. Във всички магазини за електронни компоненти се предлага, цената му е между 1 и 2 лева. НЕ се запоява, свързва се по механичен начин. Когато купуваш нов се съобрази с указаната върху стария температура на сработване.
isbul - специалист
Ето снимки, лошото е че въпросният термопредпазител е занитен, а нямам нитачка, ще трябва да измисля нещо алтернативно.

Има и друг елемент, вижда се на първата снимка, знаете ли той за какво е?

Прикачен файл

2rr.jpg

Прикачен файл

1r.jpg
zimel - специалист
Алтернативния начин за връзка е винт-шайби - гайка. Стария го отрязваш със секачки, без да нарушаваш цялоста на нита.
През отвора на нита минава винт 2-ка.
gogo1113 - специалист
Не е необходимо нищо да разглобяваш. Аз съм правил духалка с подобно закрепване на предпазителя. С малки клещи резачки за кабели отрязваш елемента от крачетата му. Срязовете ги правиш НЕПОСРЕДСТВЕНО до тялото на елемента. Така ти остават две относително дълги стърчащи телчета, които в единия си край са занитени с оригиналните нитове. Когато купиш новия термопредпазител ще установиш, че неговите крачета са много дълги, скъсяваш ги колкото ти трябва и ги увиваш около стърчащите крачета на стария предпазител. Получава се усукване на крачетата тип "спайка" за кабели. С плоски клещи осигуряваш добра стегнатост на усукването и готово. ПРОБВАЛ съм го и до ден днешен /вече около две години/ духалката си работи безотказно. Успех!
kuger - майстор
isbul написа:
Ето снимки, лошото е че въпросният термопредпазител е занитен, а нямам нитачка, ще трябва да измисля нещо алтернативно.

Има и друг елемент, вижда се на първата снимка, знаете ли той за какво е?
(

Това е биметална термозащита /термореле/. След сработване се възстановява ръчно или автоматично, след като изстине.
xelax - напреднал
При мен проблемът е следният: духалката я включвам на първа степен и си работи нормално. А когато включа на втора степен, вторият реотан се нагрява до оранжев цвят на определено място, духалката работи близо половин минута и се изключва от термопредпазителя. Да не би и при мен проблемът да е в него?

Прикачен файл

IMG_20140131_152601.jpg
hidrazin - майстор
По-скоро във вентилатора. Почисти го и смажи втулките. Виж да няма на оста набрали космалаци. Докато не почистиш мотора вентилатора не я пускай.
:partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Нагревател на духалка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: