• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
FM STEREO - специалист
Здравейте,напоследък се случва често да изгаря високомощен предпазител на страна СН.в трафопоста,близко сме до ромската махала и те често се зкачат незаконно,странното в случая че въпросната фаза на трансформатора на ниската страна е най малко натоварена,другите две са по натоварени и дават по малко напрежение спрямо тази,няма логика да е от претоварване,това се случва вече седми път,как става така че другите две които са по натоварени си работят нормално а на въпросната гърми предпазителя,няма пукнат изолатор по шините или пробит кабел до трафа.Ако фазата се товари от ромите би трябвало напрежението и да е по малко а то си е 228v при натоварена мрежа и 230v пр ненатоварена през нощта,докато на другите две е 215v при натоварена и 228v.От ЧЕЗ идват сменят пурата и след няколко дни отново се повтаря историята. Миналата година ромите товареха другата по натоварена фаза и фисокомощният предпазите изгаряше по няколко пъти на ден,после те бяха откачени е проблема беше решен,но тази година се случва същото с тзи за която ви говоря,възможно ли е това да става заради не еднаквото натоварване на трите фази и тъй като тази е с най висок волтаж следователно и тока през високомощният предпазител е по голям и при пиково натоварване да изгаря?
Става въпрос за този трафопост:
http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/u ... 80%9C.html
krasi92 - майстор
Да не си решил да го сменяш сам под напрежение. На високата страна е 20 000 волта. Изгаря за да пази трафа
VLADO66 - майстор
Изгаря защото незаконното прикачване е без предпазители преди този/за да го пазят/ и е достатъчно веднъж да се даде накъсо и гърми.Имаше една снимка на ромска печка направена от легло на пружина :shock:
Dzver - специалист
може и машината да си отива..
с какви предпазители е на ТНН
FM STEREO - специалист
Нямам представа с какви предпазители е на ТНН вероятно са с голям ампераж,а и на всеки извод под шалтера трябва да има предпазители,явно и те са "подсилени",това се случва вече за 8ми път.На въпроса към техниците от ЧЕЗ каква е причината да изгаря въпросната "пура" отговарят от претоварване,ама какво претоварване и те не знаят,гушат рамена,сменят предпазителя и до следващият път,понякога това става след седмица,понякога след две,понякога е след два,три дни.Интересното е че тази фаза е най малко натоварена.Таблото ми е разбито и имам достъп вътре,пробвах закачих се на друга фаза, на нея е съседът ми с който сме роднини,но тази фаза е много натоварена,напрежението е по малко,усеща се и по светенето на крушките.Миналата година пък бяхме направили обратното,него(съседът) го бях закачил към мойта фаза защото той береше същите ядове като мен само,че тогава при него отпадаше фазата през час и чакаше по два часа докато му пуснат захранване,което траше само 10мин. и отново на полутъмно.В това табло,което е на улицата сме само двама,лошото е че от стълба до пркъсвача в него идват три кабела,но третият не вързан горе на стълба,на него няма напрежение и няма как да се закача на третата фаза,но и тя е натоварена,един друг съсед е на нея,ходил съм у тях да им ремонтирам бойлера и съм мерил и при тях е по слаба в сравнение с тази на която съм.
Virtuozo - специалист
Може пък dzver да е прав а може и да е нещо съвсем прозаично. Аз ще дам съвсем потребителски пример нямащ нищо общо със трафопостове и високи напрежения. Преди време на един витлов (керамичните) предпазител с вложка 16 А и товар около 12-13 А (постоянен денонощен товар) през 2-3 седмици гореше патрона! Изходите са защитени с стъклени предпазители 3 А и там нищо не гори никога. Меря тока,нормален,патрони винаги нови без изгъзици с подсилване,почиствам с шкурка пластините и на тялото а той си понагрява и си гори ли гори. Накрая се ядосах (на 100% бях сигурен че няма повреда) и взех да подсилвам с повече телчета на око около за 25А и стотинки взех да слагам уж да претяга по отрано ама резултата около месец и пак гори...мързеше ме да го сменям с АП че много навряно и труден демонтажа а не толкова монтажа ама накрая като ме хвана канапа един ден и го смених с едно АП 16А и вече около 2 години рахат. Ясно е че случая е различен ама всичкото това сменяне на високомощни предпазители със сигурност не се отразява добре на контактните пластини там където стои.
John - специалист
Ще сменят,ще сменят...и ще сменят машината накрая.Нищо чудно,и да попресъхнала покрай комшиите :)
bobko - специалист
Явно Колегите от ЧЕЗ не са си свършили работата.Въпросния Тр-р трябва така да са подбрани предпазителите на НН,че да не превишава номиналния товара на страна СрНН и когато достигне до критичните ампери да изгаря предпазителя на страна НН.Ако всичко си е оразмерено както трябва и не превишава номиналния ток страна НН,а изгатя предпазител страна СрНН най-вероятно трафа си е тръгнал.Трансформатора е група на свързване триъгалник-звезда и при изгаряне на един от предпазителите на страна СрНН на страна НН се появяват три различни напрежения,на трите фази.
FM STEREO - специалист
Да напълно съм съгласен с теб.Или трафа е "тръгнал" или пък кабела на входа на самия траф им върти номера. Ако се претоварва дадена фаза би трябвало да изгори предпазител или в съответния извод ако има "гости" от махалата или пък ще изгори главния след трафа. Явно не е от неканените "гости". Ако скро трансформатора каже бум работата е ясна.
FM STEREO - специалист
Да след системното претоварване,това се случи и с трите високомощни предпазителя за една вечер и след поредната подмяна след около два часа трансформатора здаде багажа.Сега по информация на ЧЕЗ са монтирани два трансформатора и един отделен,който ще захранва редовните абонати на махалата,които ще бъдат включени в началото на януари.Явно двата трансформатора ще работят в паралел.От тогава се случи един път да изгорят предпазителите на извода на който се закачат циганите,така според мен трябва да става при правилно оразмерени предпазители и един път се запали кабела на този извод,но поне няма изключване на целия трафопост.От една седмица не е имало проблеми с ел.захранването,да видим обаче до кога?
  • 1
  • 2

Тема "Изгаряне на високомощен предпазител в трафопост" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: