Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
Предлагат ми подарък един трансформаторен електрожен който предполагам, че работи в диапазона 40-140 ампера. Заварява с максимални 3.25мм обикновени електроди.

Трансформаторите са в метална кутия и масата и кабела за дръжката излизат на болтове 12 мм. Сега старите кабели са на кабелна обувка затегната на менгеме и захванати с гайка.
Трябва да подменя всички кабели, защото старите са с нарушена изолация.

1. Какъв кабел трябва да закупя за маса и за дръжката? 16 или 25 квадрата? Има ли някакви специални изисквания или предлаганите от сайтовете за електрожени с цени 25 кмм2/за 8 лв. метъра са нормални? От разни сайтове гледам, че за електрожени до 140 ампера ползват от 10 до 25 квадрата кабел :? Двата кабела с еднаква дебелина ли трябва да са?

2. С каква дължина могат да бъдат тези кабели - маса 2-3 метра и кабел ръкохватка до 4-5метра става ли?
3. Захващането им към електрожена да го оставя ли на тези болтове и захващане с кабелни обувки или има по-съвременни начини. Обувките мога да ги стегна само на менгеме... и.... чук.

4. Захващане масата - насочил съм се към дръжка от типа: цена около 10 лв.
Изображение
Захващането за кабела гледам че става с кабелна обувка и няма да има проблем.

5.Ръкохватка от типа: цена около 10 лв.
Изображение
Не знам как става захващането с кабела.... :? Има ли значение дебелината на кабела за ръкохватката или са универсални.? Има ли някакъв чалъм за захващане на кабела към нея?

Предлагат и някакви букси - букса байонет, щекер и др. ама не знам как и къде се ползват :?

6. Кабел за тока 2.5 квадрата тройка - 5 метра.

Дайте акъл да видя дали ще мога да го оборудвам или да купувам нов. :partyman:
hidrazin - майстор
infomar написа:
...предлаганите от сайтовете за електрожени с цени 25 кмм2/за 8 лв. метъра са нормални...
Специализирани за заваръчни агрегати
Какво толкова им е на старите кабели? Изолацията се възстановява.
Обелваш старата изолация и жицата я вкарваш в някой шлаух или направи в гумен маркуч.
Гумата е най-подходяща за целта. Пластмасовите изолации лесно се топят.
:partyman:
infomar
Прав си, ама са къси по метър и половина, изгорени на места.... кабели на 30-40 години.....
Ако ще реновирам, то да бъде както трябва.

Видях ги кабелите, но колко квадрата са подходящи за този ампераж :?
shadow__01 - майстор
infomar написа:
1. Какъв кабел трябва да закупя за маса и за дръжката? 16 или 25 квадрата? Има ли някакви специални изисквания или предлаганите от сайтовете за електрожени с цени 25 кмм2/за 8 лв. метъра са нормални? От разни сайтове гледам, че за електрожени до 140 ампера ползват от 10 до 25 квадрата кабел :? Двата кабела с еднаква дебелина ли трябва да са?
Да трябва да са с еднакво сечение (дебелина). Все пак токът и през двата е еднакъв.
25кв.мм, са предостатъчни. Безопасно носят продължителен ток от 140A.
Прикачен файл:
таблица3.jpg
таблица3.jpg (106.92 KиБ) Видяна 12028 пъти
MIRO_073 - майстор
Едва ли ще стигнеш 80% заваръчно време на час. Стигат и 16мм2.

Можеш да сложиш и тези "бързи връзки" ако си тертеплия. За кабел от 10 до 25мм2. Ръкохватката, ако е 200А също за толкова квадрата.
infomar
Разбрах. Ще бъдат 25 квадрата. Тези които са сега са около сантиметър дебели.. не знам колко квадрата са. По-добре да има запас за да не се нагряват, не че ще го товаря много, ама вържи попа да е мирно селото.

За дръжката разбрах че на някой дръжки имало болт в нея с което се захващал кабела, дано да става здраво и да прави добър контакт....
Бързи връзки предлагат ли се за подобни кабели или не са сигурни? Нямам представа какво представляват и как се хваща кабела за тях. от снимките не схващам как работят. Също дали са удачни или най-сигурно е директното захващане.
shadow__01 - майстор
infomar написа:
Бързи връзки предлагат ли се за подобни кабели или не са сигурни? Нямам представа какво представляват и как се хваща кабела за тях. от снимките не схващам как работят. Също дали са удачни или най-сигурно е директното захващане.
За тези ли става на въпрос?
https://mazoonwelds.files.wordpress.com ... -plugs.jpg
Ако са те, мисля че само се завъртат като се мушнат и готово.
Последна промяна от shadow__01 на пон яну 04, 2016 8:47 pm, променено общо 1 път.
Avas_co - майстор
Повече от 16 кв. мм. не са ти нужни.
На малкия ми (160 А) са с такова сечение и не съм ги забелязал да греят и след цял ден заваряване, а така ги е сметнал производителя, на когото имам доверие, 25 кв. мм. са на 200 А ми машина.
Последно след над половин кутия електроди(е верно 2,5 Норд, на макс 90 А) проблеми никакви с кабелите, по скоро ръкохватката се разхлопа от тук от там и пластините и взеха да не държат много много, ма и на тях май им се гледа ПВ-то.
25 кв. мм. само ще ти тежат и ще ти е по-неудобно с тях без реално да се ти нужни.
Важното е да са меки кабелите, а не дървени ( примерно, сега както е по студено ако постоят половин час на студа да не станат на дърво), не че с времето няма да се поодървят.
Все се сещам по-миналата година, като бях по Русия(то си беше направо Западен Сибир) и се наслушах на истории как поголовно са сменяли кабели на машини при минус 40-50 градуса, че се чупели, е то и аз го виждах втория път като бях там при минус 40 градуса, как един заварчик си прибираше Фрониуса на топло, че беше казал НЕ, но това е друга тема.
infomar
Дайте мнение колко дълги могат да бъдат кабелите на електрожен.

Закупих Инверторен електрожен, монофазен 220 V±15%/50 Hz, 20 - 190A, (MMA 190HI ).
http://www.argo-market.com/Products/Details/1095

Уж беше с 5 метра кабели, ама промениха офертата и го доставиха с 3 метра и сега ще трябва да купувам по-дълги кабели.

Дайте мнение мога ли да оставя кабела за маса - 3 метра и да закупя 6 метра 25мм2. кабел за дръжката с електрода? Дължината допустима ли е или трябва да е по-малка? По-дългите кабели ще се отрази ли на заваряването?
Захранващият кабел ми е 25 метра/2.5 кв. тройка. Автоматичният предпазител - 25 А.

Насочил съм се към този модел, ценово ме устройват:

Кабели 6 метра дължина, до 400 Ампера.
http://www.vitolux.com/details.php?prodID=20480

Също и очила:
Заваръчни Очила - Автоматични Фотосоларни
http://www.vitolux.com/details.php?prodID=20241

Мога ли вместо цял кабел 6 метра, да закупя 3 метра и да го свържа с букси към сегашният кабел.... при нужда. Съединението с букси удачно ли е или трябва да се избягва и трябва цял кабел :?
Някой купувал ли е от тях тези неща и какви са отзивите.
MIRO_073 - майстор
infomar написа:
Дайте мнение колко дълги могат да бъдат кабелите на електрожен.

Закупих Инверторен електрожен, монофазен 220 V±15%/50 Hz, 20 - 190A, (MMA 190HI ).
http://www.argo-market.com/Products/Details/1095

Честито. Ако увеличиш сечението на кабелите може и 15м да ги направиш :-D 25мм2 са ти пре-достатъчни за 8-10м

Уж беше с 5 метра кабели, ама промениха офертата и го доставиха с 3 метра и сега ще трябва да купувам по-дълги кабели.

Дайте мнение мога ли да оставя кабела за маса - 3 метра Да ако ти е достатъчен и да закупя 6 метра 25мм2. кабел за дръжката с електрода? Дължината допустима ли е или трябва да е по-малка? По-дългите кабели ще се отрази ли на заваряването?
Захранващият кабел ми е 25 метра/2.5 кв. тройка. Автоматичният предпазител - 25 А.

Насочил съм се към този модел, ценово ме устройват:

Кабели 6 метра дължина, до 400 Ампера. Този е алуминиев помеднен. И тези 400А сигурно е по голяма бързата връзка
http://www.vitolux.com/details.php?prodID=20480

Също и очила: Имам соларен шлем. Яко е. Двете ръце са ти свободни.
Заваръчни Очила - Автоматични Фотосоларни
http://www.vitolux.com/details.php?prodID=20241

Мога ли вместо цял кабел 6 метра, да закупя 3 метра и да го свържа с букси към сегашният кабел.... при нужда. Да Съединението с букси удачно ли е или трябва да се избягва и трябва цял кабел :? По добре да няма излишни връзки
Някой купувал ли е от тях тези неща и какви са отзивите. Аз поне ще изчакам тебе да кажеш. :partyman:

Тема "Оборудване на електрожен - кабели, ръкохватки...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: