Предлагат ми подарък един трансформаторен електрожен който предполагам, че работи в диапазона 40-140 ампера. Заварява с максимални 3.25мм обикновени електроди.
Трансформаторите са в метална кутия и масата и кабела за дръжката излизат на болтове 12 мм. Сега старите кабели са на кабелна обувка затегната на менгеме и захванати с гайка.
Трябва да подменя всички кабели, защото старите са с нарушена изолация.
1. Какъв кабел трябва да закупя за маса и за дръжката? 16 или 25 квадрата? Има ли някакви специални изисквания или предлаганите от сайтовете за електрожени с цени 25 кмм2/за 8 лв. метъра са нормални? От разни сайтове гледам, че за електрожени до 140 ампера ползват от 10 до 25 квадрата кабел
Двата кабела с еднаква дебелина ли трябва да са?
2. С каква дължина могат да бъдат тези кабели - маса 2-3 метра и кабел ръкохватка до 4-5метра става ли?
3. Захващането им към електрожена да го оставя ли на тези болтове и захващане с кабелни обувки или има по-съвременни начини. Обувките мога да ги стегна само на менгеме... и.... чук.
4. Захващане масата - насочил съм се към дръжка от типа: цена около 10 лв.

Захващането за кабела гледам че става с кабелна обувка и няма да има проблем.
5.Ръкохватка от типа: цена около 10 лв.

Не знам как става захващането с кабела....
Има ли значение дебелината на кабела за ръкохватката или са универсални.? Има ли някакъв чалъм за захващане на кабела към нея?
Предлагат и някакви букси - букса байонет, щекер и др. ама не знам как и къде се ползват
6. Кабел за тока 2.5 квадрата тройка - 5 метра.
Дайте акъл да видя дали ще мога да го оборудвам или да купувам нов.
Трансформаторите са в метална кутия и масата и кабела за дръжката излизат на болтове 12 мм. Сега старите кабели са на кабелна обувка затегната на менгеме и захванати с гайка.
Трябва да подменя всички кабели, защото старите са с нарушена изолация.
1. Какъв кабел трябва да закупя за маса и за дръжката? 16 или 25 квадрата? Има ли някакви специални изисквания или предлаганите от сайтовете за електрожени с цени 25 кмм2/за 8 лв. метъра са нормални? От разни сайтове гледам, че за електрожени до 140 ампера ползват от 10 до 25 квадрата кабел

2. С каква дължина могат да бъдат тези кабели - маса 2-3 метра и кабел ръкохватка до 4-5метра става ли?
3. Захващането им към електрожена да го оставя ли на тези болтове и захващане с кабелни обувки или има по-съвременни начини. Обувките мога да ги стегна само на менгеме... и.... чук.
4. Захващане масата - насочил съм се към дръжка от типа: цена около 10 лв.

Захващането за кабела гледам че става с кабелна обувка и няма да има проблем.
5.Ръкохватка от типа: цена около 10 лв.

Не знам как става захващането с кабела....

Предлагат и някакви букси - букса байонет, щекер и др. ама не знам как и къде се ползват

6. Кабел за тока 2.5 квадрата тройка - 5 метра.
Дайте акъл да видя дали ще мога да го оборудвам или да купувам нов.