Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thebugger - специалист
Здравейте, имам един руски осцилоскоп C1-118A, с който имам някои проблеми. Първо вътрешна синхронизация е невъзможно да постигна, играя си по 10-15мин да го синхронизирам и то не задържа, седи 1-2мин и после почва да прескача. Досега използвах външен сигнал (просто шунтирах единия вход към входа за синхронизация), но и това не ми върши работа. Тук мисля че проблемът е че входът е примерно със синусоидален сигнал, а синхронизацията се прави със трионообразен. Другият проблем, който много ме изнерва е че акомодацията нещо не е в ред. Удебелява ми сигнала и го раздвоява. Не мога точно да го обясня в снимка ще го прикача. Така, сега снощи се занимавах малко и успях да сменя някои от по големите електролитни кондензатора, но уви няма разлика. Даже тези които според мен филтрират ниското напрежение за синхронизацията, ги удвоих по стойност. По моя преценка нещо не работи синхронизацията като хората или не и е стабилизирано захранването, не знам и аз. Единият вариант който мисля е да направя цяла отделна схема която винаги да включвам със осцилоскопа, на един трионообразен генератор. Другия вариант е да оправя този който вече има.

Прикачен файл

ZomboMeme02052016210447 02052016210447.jpg
ZomboMeme02052016210447 02052016210447.jpg (73.05 KиБ) Видяна 945 пъти

Прикачен файл

ZomboMeme02052016210411 02052016210411.jpg
ZomboMeme02052016210411 02052016210411.jpg (52.03 KиБ) Видяна 947 пъти
hidrazin - майстор
В линка на Hoвoceлckи по-добре обърни внимание на следния текст:
Благодаря колега за помоща ! Оказа се прав че е от фокуса.Проблема беше утечка
в тримера за фокуса по ос X.Темата може да се заключи.
:partyman:
thebugger - специалист
Добре ако се окаже утечка в тримера, как да тествам и коригирам? Но нещо със сигурност му има. Ето как трябва да работи https://youtu.be/VcqIjcJ35bQ а аз освен по външният вид по нищо друго не виждам да работи така
thebugger - специалист
Да оставим фокуса за сега. Аз и него мисля че е вследствие на синхронизацията. Примерно прескача с 1-2Hz или нещо такова и това удвоява осцилограмата, то се вижда че е ненапасната. Ако оправя синхронизацията, мисля че ще се оправи. Та какво да правя според вас, да търся да стабилизирам захранването, или да подменя някой друг транзистор с по нов?
Hoвoceлckи - майстор
Ами като с кондерите преди две години - с нов. Ако не - след две години пак ни питай :wink:

П.П. Не е редно да постваш последователни мнения. Ползвай бутона "редактирай". Забрави за оправяне на синхронизацията.
thebugger - специалист
100 процентов успех. На синхронизаторната секция и бяха изсъхнали няколко кондензатора, ама до толкова че при дърпането се счупиха. Смених ги, не помръдва осцилограмата с милиметър даже и астигматизъмът се оправи. Не мога да повярвам до преди 2 часа какъв боклук беше тоя осцилоскоп и в какво чудо се превърна.

Прикачен файл

ZomboMeme03052016004106 03052016004106.jpg
ZomboMeme03052016004106 03052016004106.jpg (53.46 KиБ) Видяна 869 пъти
hidrazin - майстор
:-D Ами то преди две години пак ти казаха - всички електролити.
Няма по-лоши електролити от руските. Дори и китайските са по-хубави.
:partyman:
thebugger - специалист
За руските кондензатори и аз съм останал с това впечатление, преди известно време реших да заменя няколко за старо лампово радио и включвам аз гледам, а напрежението много ниско, нещо не е в ред. След 5 сек съм го спрял сигурно и вече бяха дигнали поне 70-80 градуса кондензаторите, щяха да ми гръмнат в лицето като стой та гледай. Опитах се да ги регенерирам, но безуспешно. А от китайските кондензатори съм много доволен като цяло. Имат много висок толеранс. Без да искам съм слагал 25V кондензатор за 35V и работи като хората няколко месеца, преди да се осъзная че съм сбъркал хаха. И на обратно включване също издържат в дадени граници и условия. А иначе тия в осцилоскопа, толкова бяха изсъхнали че те сигурно повече са действали като резистор от колкото като кондензатор :prayer:

Тема "Проблем с Осцилоскоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: