• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте на всички! Имам питане отнисно Автомат стълбищен ACE-5 .Тази вечер съпругата ми като се прибирала забелязала-че автомата не изключва а до малко по рано тази вечер си гаснеше.Питането ми е възмжно ли е да е заради някой задържал бутон? Защото аз си мисля- че не би трябвало да свети след като му е изтекло времето дори и да има задържал бутон.Предполагам,че не би светнал ако има задържал бутон ... или съм в грешка? За пояснение няма контактор към автомата -но и ниесме 5 етажа с по 2 крушки от които на всеки етаж са свъзрани последователно и в интерес на истината е тъмно като в Г.з а плащаме по 7-8 лв. общо! Дори обмислях варианта поне на моя етаж да си сложа LED КРУШКА 13w ! Дайте някакви съвети ?Благодаря предварително на всеки !
И още нещо.Дали може да се сложи модул с дистанционно към автомата -вместо бутон и да си го включвам с дистанционното!?
Прикачен файл:
Screen Shot 01-10-17 at 08.07 PM.PNG
Не е от бутоните.Тея автомати имат едни странни релета-един импулс ги намагнитва и задържат котвата,следващия с обратна полярност ги размагнитва и отпускат котвата.Или релето се е намагнитило прекомерно или проблем в електрониката.Или някой комшия му е бутнал лостчето в положение на принудително постоянно светене.
kolev_k написа:Не е от бутоните.Тея автомати имат едни странни релета-един импулс ги намагнитва и задържат котвата,следващия с обратна полярност ги размагнитва и отпускат котвата.Или релето се е намагнитило прекомерно или проблем в електрониката.Или някой комшия му е бутнал лостчето в положение на принудително постоянно светене.

освен тримерчето за настройка на времето,друго няма на автомата! а и до таблото няма никой достъп! Какво ще ме посъветвате да направя?А ако имаше контактор?
kolev_k написа:Тея автомати имат едни странни релета-един импулс ги намагнитва и задържат котвата,следващия с обратна полярност ги размагнитва и отпускат котвата.

Зависи годината на производство. И сега се произвеждат АСЕ-5 но не са с такова реле.
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=40133&start=20#p456184
:partyman:
hidrazin написа:
kolev_k написа:Тея автомати имат едни странни релета-един импулс ги намагнитва и задържат котвата,следващия с обратна полярност ги размагнитва и отпускат котвата.

Зависи годината на производство. И сега се произвеждат АСЕ-5 но не са с такова реле.
http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=40133&start=20#p456184
:partyman:

ACE-5 е нов. Миналата година е купуван лятото! и дори има гаранция 2 години!
А мога ли да си сложа дистанционно ,и да си го включвам с него-без да пречи това на бутоните?
Като за начало откачи жицата която е за бутоните . Ако лампите угаснат значи имаш задържал бутон . Ако продължят да светят , сваляш автомата и го носиш да ти го подменят гаранционно .
GalinBelos написа:Като за начало откачи жицата която е за бутоните . Ако лампите угаснат значи имаш задържал бутон . Ако продължят да светят , сваляш автомата и го носиш да ти го подменят гаранционно .

Наи правилният подход в ситуацията.
Както казаха по-рано колегите първо откачи стълбищните бутони от релето за да се разбере дали причината е някъде по трасето на бутоните или е в модула за стълбището.
Обикновено бутоните се свързват към нула и клемата за бутоните на стълбищния автомат,всички бутони са свързани паралелно.
За дистанционния модул,в твоя случай свързваш NO и COM контакт на платката на модула ,който си посочил към нула и входа на бутоните-паралелно на кабела за етажните бутони.НО първо трябва да видиш дали въпросния модул има функция "бутон".В описанието има обяснено как се програмира посредством бутона на платката "PROG".Дистанционния модул трябва да се програмира във функция "бутон" и до тук всичко е много лесно.След това обаче следва мъчния въпрос : и сега откъде 12V за дистанционния модул.Варианти няколко...
1. Правиш си захранване на 12V от подръчни материали.
2. Купуваш си заедно с дистанционния модул и захранване за модула.
3. Има малка вероятност да се върже към захранването на домофонната система.
4. Вариант,който няма нищо общо с досегашните неща.Моя съвет е да се махнат всички бутони,плафони,стълбищни автомати и т.н. и да се купят за 5 етажа по 2 тела на етаж -общо 10 плафона с пир клетка.Един такъв плафон е между 15 и 20лв.Но пък с тях ще свети само където има движение,само когато е тъмно,няма да се търсят в тъмното бутони,по-дълъг живот на крушките,няма да обслужваш стълбищен автомат,нито бутони.
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 9

Включи се в дискусията:

 Отговори   Нова тема Абонирай се

Сподели темата:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:

Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?

Върни се в “Електротехника”