Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Апартамента е двустаен, таблото е вградено от строителя (елмарк) -12 позиции.Прилагам схема. Всички кабели са 2,5кв.мм, освен на осветлението 1,5кв.мм, като кръг бойлер, фурна, котлони, климатик и баня( 1 извод, предвиден за пералня ) СА ДИРЕКТНИ. Имам желание за повече дтз, но нямам място, а комбинираните са ми скъпички.
Ако някой измисли нещо по-добро, готов съм да го изслушам. Изображение

П.с. схемата( по точно рисунката ) я извъртях докато си пиех водката, та моля критиците да го имат в предвид. :)
Прикачен файл:
IMG_20181228_185629.png
plamen6703 - майстор
Ти хубаво си готов да изслушваш, ама с изслушване ще си останеш гол слушател и като не разбираш, може да те хванат за "канарче". Мераклии да ги изслушаш в тоя форум колкото искаш, ще ти напълнят главата с логорея и "кълвано" от нета :-D
Въпроса е, имаш ли необходимата подготовка да правиш промени по проектирана и изградена вече електрическа инсталация?
Отговора е ясен, че нямаш, щом си го докарал да питаш тук в тоя форум, за нещо, което не се прави на самотек.
Има голяма разлика между подбиране и монтаж на ДТЗ и "садене" на ДТЗ, в случая със съвети от тук ще го докараш до "садене" на ДТЗ, а това е опасно за здравето на теб и тези около теб!
Весели празници! :partyman:
пет дек 28, 2018 7:12 pmplamen6703 написа:
Ти хубаво си готов да изслушваш, ама с изслушване ще си останеш гол слушател и като не разбираш, може да те хванат за "канарче". Мераклии да ги изслушаш в тоя форум колкото искаш, ще ти напълнят главата с логорея и "кълвано" от нета :-D
Въпроса е, имаш ли необходимата подготовка да правиш промени по проектирана и изградена вече електрическа инсталация?
Отговора е ясен, че нямаш, щом си го докарал да питаш тук в тоя форум, за нещо, което не се прави на самотек.
Има голяма разлика между подбиране и монтаж на ДТЗ и "садене" на ДТЗ, в случая със съвети от тук ще го докараш до "садене" на ДТЗ, а това е опасно за здравето на теб и тези около теб!
Весели празници, дай по- конкретно. Защо реши, че нямам подготовката. Това за канарчето е така, ако се вслушаш. В случая няма проект. Кажи кое не ти хареса и кое те притеснява. Поздрави.
gogo7777 - майстор
Схемата, която си начертал е неясна, а от това което виждам на нея има 100 грешки.
Допий си водката и ни покажи друга схема. Не е нужно да е шарена ако нямаш шарени моливи...достатъчно е с химикалката като обозначиш кое е L, N и PEN и кое откъде и накъде отива.... :wink:
hidrazin - майстор
пет дек 28, 2018 6:58 pmSeew написа:
... Имам желание за повече дтз, но ...
... не ти се полага. Демек спазени са минималните законови изисквания.
Като ти са скъпи комбинираните ДТЗ-та (които между другото са забранени за домашна употреба) - КЪРТИШ за по-голямо табло.
Това при условие че кръговете без ДТЗ са ти пуснали трипровоа инсталация... Щот съм виждали такива чудеса.
:partyman:
P.S. Ай ся наздраве щот и аз съм водкаджия.
plamen6703 - майстор
пет дек 28, 2018 7:38 pmSeew написа:
пет дек 28, 2018 7:12 pmplamen6703 написа:
Весели празници, дай по- конкретно. Защо реши, че нямам подготовката. Това за канарчето е така, ако се вслушаш. В случая няма проект. Кажи кое не ти хареса и кое те притеснява. Поздрави.
Човек с необходимата професионална подготовка не задава такива въпроси :wink: В случая проект има, изграден е и ел.инсталацията ти е предадена от изпълнителят за ползване!
Ти искаш да "подобряваш" проекта, но не ти стигат силите /капацитета/ за това, отделно от това има неща, които един път изградени последващи подобрения са трудни за изпълнение. Още повече, че изпитваш и финансови затруднения и не само :) ! :partyman:
пет дек 28, 2018 7:46 pmgogo7777 написа:
Схемата, която си начертал е неясна, а от това което виждам на нея има 100 грешки.
Допий си водката и ни покажи друга схема. Не е нужно да е шарена ако нямаш шарени моливи...достатъчно е с химикалката като обозначиш кое е L, N и PEN и кое откъде и накъде отива.... :wink:
Приемат упрека. Ще я преправя( моливи от несесера на детето има колкото искаш ). Иначе сградата е ново строителство, захранена с 3х10 свт. Та в тази връзка, идват от ГРТ, където за всеки Апартамент има по 1бр 63A chint. Иначе всички кръгове, ще бъдат вързани към Pen шината.
Иначе с тея 100 грешки, май и ти празнуваш :)
gogo7777 - майстор
пет дек 28, 2018 8:01 pmSeew написа:
....Иначе сградата е ново строителство, захранена с 3х10 свт. Та в тази връзка, идват от ГРТ, където за всеки Апартамент има по 1бр 63A......
3х10 за колко домакинства.....или са само за твоето?
пет дек 28, 2018 8:31 pmgogo7777 написа:
пет дек 28, 2018 8:01 pmSeew написа:
....Иначе сградата е ново строителство, захранена с 3х10 свт. Та в тази връзка, идват от ГРТ, където за всеки Апартамент има по 1бр 63A......
3х10 за колко домакинства.....или са само за твоето?
Само за мен

Тема "Моля за мнения относно схема за ТАП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: