Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Апартамента е двустаен, таблото е вградено от строителя (елмарк) -12 позиции.Прилагам схема. Всички кабели са 2,5кв.мм, освен на осветлението 1,5кв.мм, като кръг бойлер, фурна, котлони, климатик и баня( 1 извод, предвиден за пералня ) СА ДИРЕКТНИ. Имам желание за повече дтз, но нямам място, а комбинираните са ми скъпички.
Ако някой измисли нещо по-добро, готов съм да го изслушам. Изображение

П.с. схемата( по точно рисунката ) я извъртях докато си пиех водката, та моля критиците да го имат в предвид. :)
Прикачен файл:
IMG_20181228_185629.png
plamen6703 - майстор
Ти хубаво си готов да изслушваш, ама с изслушване ще си останеш гол слушател и като не разбираш, може да те хванат за "канарче". Мераклии да ги изслушаш в тоя форум колкото искаш, ще ти напълнят главата с логорея и "кълвано" от нета :-D
Въпроса е, имаш ли необходимата подготовка да правиш промени по проектирана и изградена вече електрическа инсталация?
Отговора е ясен, че нямаш, щом си го докарал да питаш тук в тоя форум, за нещо, което не се прави на самотек.
Има голяма разлика между подбиране и монтаж на ДТЗ и "садене" на ДТЗ, в случая със съвети от тук ще го докараш до "садене" на ДТЗ, а това е опасно за здравето на теб и тези около теб!
Весели празници! :partyman:
пет дек 28, 2018 7:12 pmplamen6703 написа:
Ти хубаво си готов да изслушваш, ама с изслушване ще си останеш гол слушател и като не разбираш, може да те хванат за "канарче". Мераклии да ги изслушаш в тоя форум колкото искаш, ще ти напълнят главата с логорея и "кълвано" от нета :-D
Въпроса е, имаш ли необходимата подготовка да правиш промени по проектирана и изградена вече електрическа инсталация?
Отговора е ясен, че нямаш, щом си го докарал да питаш тук в тоя форум, за нещо, което не се прави на самотек.
Има голяма разлика между подбиране и монтаж на ДТЗ и "садене" на ДТЗ, в случая със съвети от тук ще го докараш до "садене" на ДТЗ, а това е опасно за здравето на теб и тези около теб!
Весели празници, дай по- конкретно. Защо реши, че нямам подготовката. Това за канарчето е така, ако се вслушаш. В случая няма проект. Кажи кое не ти хареса и кое те притеснява. Поздрави.
gogo7777 - майстор
Схемата, която си начертал е неясна, а от това което виждам на нея има 100 грешки.
Допий си водката и ни покажи друга схема. Не е нужно да е шарена ако нямаш шарени моливи...достатъчно е с химикалката като обозначиш кое е L, N и PEN и кое откъде и накъде отива.... :wink:
hidrazin - майстор
пет дек 28, 2018 6:58 pmSeew написа:
... Имам желание за повече дтз, но ...
... не ти се полага. Демек спазени са минималните законови изисквания.
Като ти са скъпи комбинираните ДТЗ-та (които между другото са забранени за домашна употреба) - КЪРТИШ за по-голямо табло.
Това при условие че кръговете без ДТЗ са ти пуснали трипровоа инсталация... Щот съм виждали такива чудеса.
:partyman:
P.S. Ай ся наздраве щот и аз съм водкаджия.
plamen6703 - майстор
пет дек 28, 2018 7:38 pmSeew написа:
пет дек 28, 2018 7:12 pmplamen6703 написа:
Весели празници, дай по- конкретно. Защо реши, че нямам подготовката. Това за канарчето е така, ако се вслушаш. В случая няма проект. Кажи кое не ти хареса и кое те притеснява. Поздрави.
Човек с необходимата професионална подготовка не задава такива въпроси :wink: В случая проект има, изграден е и ел.инсталацията ти е предадена от изпълнителят за ползване!
Ти искаш да "подобряваш" проекта, но не ти стигат силите /капацитета/ за това, отделно от това има неща, които един път изградени последващи подобрения са трудни за изпълнение. Още повече, че изпитваш и финансови затруднения и не само :) ! :partyman:
пет дек 28, 2018 7:46 pmgogo7777 написа:
Схемата, която си начертал е неясна, а от това което виждам на нея има 100 грешки.
Допий си водката и ни покажи друга схема. Не е нужно да е шарена ако нямаш шарени моливи...достатъчно е с химикалката като обозначиш кое е L, N и PEN и кое откъде и накъде отива.... :wink:
Приемат упрека. Ще я преправя( моливи от несесера на детето има колкото искаш ). Иначе сградата е ново строителство, захранена с 3х10 свт. Та в тази връзка, идват от ГРТ, където за всеки Апартамент има по 1бр 63A chint. Иначе всички кръгове, ще бъдат вързани към Pen шината.
Иначе с тея 100 грешки, май и ти празнуваш :)
gogo7777 - майстор
пет дек 28, 2018 8:01 pmSeew написа:
....Иначе сградата е ново строителство, захранена с 3х10 свт. Та в тази връзка, идват от ГРТ, където за всеки Апартамент има по 1бр 63A......
3х10 за колко домакинства.....или са само за твоето?
пет дек 28, 2018 8:31 pmgogo7777 написа:
пет дек 28, 2018 8:01 pmSeew написа:
....Иначе сградата е ново строителство, захранена с 3х10 свт. Та в тази връзка, идват от ГРТ, където за всеки Апартамент има по 1бр 63A......
3х10 за колко домакинства.....или са само за твоето?
Само за мен
gogo7777 - майстор
Аааааааа, добре.....

Тема "Моля за мнения относно схема за ТАП" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: