Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Niki72 - специалист
Привет !
Имам един блутут мп3 модул с вграден усилвател, който не си помни нивото на усилване на звука и след като му се прекъсне захранването си стартира доста високо, почти на макс, което е неприятно. Ако само го вкл/изкл. от дистанционното си помни нивото и няма проблем. Захранвам го с 5волта, 0.5ампера зарядни за телефон. За да реша проблема със силния звук мисля да добавя батерия от телефон 3.7 в. В нея си има платка за защита, но явно ще трябва и модул който да управлява зареждането,така че батерията да не се съсипе или аварира. Целта на батерията е да пази настройките когато съм изключил захранването от контакта или токът е спрял-нещо като UPS.
Има какви ли не модули за зареждане , но незнам кой е най-подходящ:
US $0.29 | Micro USB 5V 1A 18650 TP4056 Lithium Battery Charger Module Charging Board With Protection Dual Functions 1A Li-ion
https://s.click.aliexpress.com/e/cNSPSyac
Или този:
US $0.26 | TP4056 1A Lipo Battery Charging Board Charger Module lithium battery DIY MICRO Port Mike USB New Arrival TP4056 MINI USB
https://s.click.aliexpress.com/e/bBjWdQCo
Или пък този:
US $1.33 6%OFF | Ultra-small 3.7V lithium battery charging module
https://s.click.aliexpress.com/e/ZmsBUw8
Или този който прилича на вградената в батерията платка:
US $0.28 | TZT 1S 3.7V 3A li-ion BMS PCM battery protection board pcm for 18650 lithium ion li battery
https://s.click.aliexpress.com/e/cm8GfDc8
Или този:
US $1.08 | TZT 3.7V 4.2V 3A Li-ion Lithium Battery Charger Over Charge Discharge Overcurrent Protection Board Module DD04CPMA
https://s.click.aliexpress.com/e/bSH6vNYG

А може и да е възможно и решение без батерия, но сигурно е сложно с добавяне на чип който запаметява настройките?
DundyTheCroc - майстор
А мерил ли си каква е консумацията когато го спреш само от дистанционното?
petromaniq66 - специалист
Свържи батерията към +5V през резистор 10 Ом и си готов стига да не е гол елемент, а батерия от телефон. Тя си има изключвател от презареждане. Но колко време ще ти подържа тройката не знам.
tzetz009 - специалист
Първата от показаните платки е идеална , само и трябва един диод с анода към +4,2V на батерията , катода към +5V на захранването . Като изключиш адаптера ще имаш максимум 3,6V , което ще ти е предостатъчно ... ( :) продължаваме ) ... да се поддържа паметта , но не и да свири като хората . На въпросната платка има един резистор R3 , с който се задава зарядния ток на батерията . Сега е 1,2 килоома , но е хубаво да се увеличи стойността му . Прилагам табличка :
Прикачен файл:
Screenshot_20190502-223008.png
Screenshot_20190502-223008.png (81.02 KиБ) Видяна 814 пъти
:partyman: :partyman: :partyman:
Niki72 - специалист
вт май 14, 2019 11:07 amDundyTheCroc написа:
А мерил ли си каква е консумацията когато го спреш само от дистанционното?
Нямам с какво да я замеря.
Батерия която имам е от Нокия: BL-5CB , 800 mAh, li-ion, зарядното е от същия телефон: 5v, 350 mAh пише на него.
Доколкото знам в телефоните има захранващ модул който трябва да заменя с някакъв подобен, за да може да ползвам устройството през зарядното постоянно, а когато го изключа от дистанционното и от контакта батерията да поддържа настройките. Самото устройството работи със захранване от 3.7-5 волта и може и на батерия .
Последна промяна от Niki72 на вт май 14, 2019 1:33 pm, променено общо 1 път.
DundyTheCroc - майстор
Питам за разряда, понеже имам няколко подобни модула, които ако са спрени само от дистанционното консумират средно към 50 милиампера, което ще убие батерията доволно бързо.
Niki72 - специалист
вт май 14, 2019 1:33 pmDundyTheCroc написа:
Питам за разряда, понеже имам няколко подобни модула, които ако са спрени само от дистанционното консумират средно към 50 милиампера, което ще убие батерията доволно бързо.
Да, съмнявам се ,че повечето са така, просто само звука и дисплея гаси дистанционното и продължава да си харчи ток модула, затова им слагат вкл/изкл. хард бутон. Ще потърся мултицет да го замеря все пак или просто ще го оставя на батерия за 15часа например и ще видя дали е източил.
Niki72 - специалист
вт май 14, 2019 12:36 pmtzetz009 написа:
Първата от показаните платки е идеална , само и трябва един диод с анода към +4,2V на батерията , катода към +5V на захранването . Като изключиш адаптера ще имаш максимум 3,6V , което ще ти е предостатъчно ... ( :) продължаваме ) ... да се поддържа паметта , но не и да свири като хората . На въпросната платка има един резистор R3 , с който се задава зарядния ток на батерията . Сега е 1,2 килоома , но е хубаво да се увеличи стойността му . Прилагам табличка :Screenshot_20190502-223008.png

:partyman: :partyman: :partyman:
Благодаря за съветите.
Тази платка не е ли за гола батерия без защита, четох че пише да се махне защита ако им батерията.
Сега тази гледам :US $0.26 | TP4056 1A Lipo Battery Charging Board Charger Module lithium battery DIY MICRO Port Mike USB New Arrival TP4056 MINI USB
https://s.click.aliexpress.com/e/bBjWdQCo
Обаче пише, че трябва зарядното да минимум е 1А, аз имам 350 мА дали ще стане. И незнам защо имам спомен, че тези зарядни на Нокия не са 5 волта без товар както пише на тях а са повече -над 6 волта.
Евентуално с подмяна на някой резистор преди усилвателя дали може да се намали наполовина силата на звука:
https://ibb.co/ZMYnM3Z
tzetz009 - специалист
:? Значи мултицет нямаш ( дори и такъв със "жигосан" амперметър ) ! 'Ми казвайте ги тия работи навреме , че тука се хвърляме като косатки на плиткото !

Според написаното имаш поялник . Със SMD резистора R3 е занимавката да го смениш с обикновен такъв . Таблица съм сложил (а има и други) - по нея си избираш ток на заряда .
Прикачен файл:
Screenshot_20190412-181645.png
Аз съм си сменил на четири платки с 2,2к до 10к .

И си намери друго зарядно .

Тоя "номер" с резисторите на входа на усилвателя му се вика делител на напрежение , 'ма трябва малко четене !

:partyman: :partyman: :partyman:
petromaniq66 - специалист
Както писах батерията си има вграден модул защити и от външен няма нужда. Излишно е да давам съвети как да се захрани само процесора, ако е отделен от крайното НЧ - стъпало и радиомодула при положение че питащият няма с какво, а и надали знае как да мери с него.

Тема "Добавяне батерия като резервно захранване" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: