• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте,

Търся схема или уред който да включва вентилатор в тоалетна за 10 минути но след като изключа лампата в тоалетната. Тоалетната е малка и ако вентилаторът работи докато съм вътре ми бучи "на главата", което е доста неприятно. Искам този вентилатор да се включи за известно време чак след като излезна и изключа лампата за да изкара неприятните миризми. Моля помагайте... Жената ще ме бие вече, защото и на нея и бучи и направо изключва вентилатора с таймер дето се включва с включването на лампата. Отново да кажа - търся таймер който да се вклчюва за определено време но след изключване на лампата - таймер задействащ се при On-Off а не при Off-On.

Пробвах с ИР датчик нагласен да се задейства само на тъмно. И тогава ако човек влизайки в тоалетната включи лампата то датчика се блокира, а после при излизане ако изключи лампата и е още в тази тоалетна, то датчика включва вентилатор за едно 5 минути. Идеално. Но ... ако влезнеш бързо и не успееш да цъкнеш лампата навреме то датчика цъква вентилатора и се дразним с жената...

Помагайте. И защо толкова простичко нещо не е направено вече... :?

Благодаря предварително.
Andri01 - майстор
Платка от "Елимекс",допълнително реле и захранване. Използваш НЗ контакт на релето. Не може да стане от това на лампата.
preslav - майстор
Стълбищен автомат и ключе закачено на синджира на тоалетното казанче.
torbalan - Дървен философ
Девиаторен ключ и вентилатор, който се изключва сам след известно време.
Като угасиш лампата в тоалетната, ключа ще подаде сигнал на вентилатора да започне работа.
zz_stefanov - майстор
вентилатор с вграден таймер :)
lyubohar - майстор
1.Сменете си вентилатора с безшумен.
При мен е включен към лампата и работи докато угася.
Бръмченето е слабо и не дразни.
2.Вентилаторите с таймер по спомен изискват прекарване на поне още една фаза.
Няма да стане ако е включен във веригата на лампата.
https://mmotors.eu/elektrodvigateli/ven ... -datchitzi
Това ме отказа навремето.Следващият ремонт на баня,тоалетна ще е по късно(след 20години например) :-D
plamen6703 - майстор
нед дек 29, 2019 9:33 pmТеДе написа:
.. Помагайте. И защо толкова простичко нещо не е направено вече... :?
Благодаря предварително.
При мен от години е направено от просто по-просто и като чета и друг го е направил, обикновен стълбищен автомат включва вентилатора, да няма реклама на магазин https://www.olx.bg/ad/rele-za-stalbisch ... 76MLF.html има и по-евтини и се монтира за 10 минути...
Успех! :partyman:
lyubohar - майстор
И този вариант иска отделно захранване.
Ако го има няма проблем иначе нови кабели.
пон дек 30, 2019 5:41 amtorbalan написа:
Девиаторен ключ и вентилатор, който се изключва сам след известно време.
Като угасиш лампата в тоалетната, ключа ще подаде сигнал на вентилатора да започне работа.
Здравейте,

За девиаторен ключ не се бях замислял. Интересна идея. Благодаря. Ще трябва да проверя дали при постоянно подаден сигнал от девиатора (при изключена лампа) то вентилатор с таймер ще се изключи. Обикновен ентилатор с таймер май ще се включи при Off-On и ще се изключи след известно време но само при сигнал On-Off, а тук от девиатора няма да получи On-Off сигнал ... поне до следващото влизане в тоалетната.

Помислих си и за стълбищен автомат но в схема с девиатор, както предлагате, ще работи само ако автомата изключва лампите след време дори и ако примерно накой бутон на стълбите е блокиран на вкюлчено, а те май не всички автомати имат такава защита от недобросъвестни дето си играят с бутоните ...

Благодаря отново за идеята с девиатора. Това поне премахва нуждата от схема с логика. Има нужда от по-специален таймер ... или пък кондензатор последователен по линията към стълбищен автомат ... хм ... какво ще кажете?

Лек ден и весели празници
plamen6703 - майстор
пон дек 30, 2019 4:16 pmТеДе написа:
Благодаря отново за идеята с девиатора. Това поне премахва нуждата от схема с логика. Има нужда от по-специален таймер ... или пък кондензатор последователен по линията към стълбищен автомат ... хм ... какво ще кажете?
Според мен бързаш да благодариш, какво да ти кажа "Ако не знаеш къде отиваш, всеки път ще те отведе там." :wink:
Весели празници! :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "On/Off timer за тоалетен вентилатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: