• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
geocom - напреднал
вт дек 17, 2024 10:49 amhidrazin написа:
Като в случая със 723 и транзистор - и да работи ще е далече от ония предполагаеми 80-90%
Ама много далеч.
Значи с теб не мисля да споря защото ти просто искаш да се заяждаш. Та казах ти и преди когато твърдиш нещо трябва да се обосновеш защо го твърдиш иначе са просто празни приказки. Както написах понякога дават и 40-50% от мощноста си включени директно към бойлера и аз го направих есента. Лятото включени директно ще дават 60-70% от мощността си.

Защо мислиш че ще е "Ама много далеч" от 80-90% или просто целта ти е да се заядеш с някого и да му покажеш какъв голям майстор си. Та заради такива като теб избягвам да влизам в български форуми защото никога не обсъждат схемите а просто хейтят.

"Това ще грее като печка" - ама не казваш защо мислиш че ще е така.
"Или ще гръмне транзистора" - пак не се обосноваваш защо мислиш че ще е така
"и да работи ще е далече от ония предполагаеми 80-90%" - пак не казваш защо мислиш че ще е така а пък още по малкото е да го докажеш.

А твърдения без доказателства са си просто заяждане - явно това ти е целта в живота.

Със здраве и весело посрещане на празниците.
hidrazin - майстор
вт дек 17, 2024 11:42 amgeocom написа:
...това което си дал е работещо и хубаво но не си струва да го правиш - по-добре сложи допълнителни панели директно или промени нагревателя - все пак панелите ми са по 11 лв бройката...
:shock: :shock: :shock:
Ахаааа... Демек хората масово си купуват панели по 11 кинта бройката и не е нужен читав контролер/инвертор?
По твоите "сметки" - аз имам половин пале НОВИ панели на цена 0 лева за всичките.
Та по сметките ти инвертора/контролера, кабели, конструкция, табло ... и те трябва да са ми на цена 0 кинта ли?
И как да промени нагревателя? :? Ааааа... Сетих се!
Ще сложи 10-20 малки нагревателя и ще ги "цъка" в зависимост от слънчевата ирадиация, от температурата...
Демек ЖИВ софтуер...
вт дек 17, 2024 11:42 amgeocom написа:
Но ако искаш да е пълноценен МРРТ контролер и да е лесен и евтин за изпълнение най-добре е да се организира с метода на напрежението на отворена верига Voc което също се променя от температурата и условията но са определили че точката на максимална мощност е винаги 0.76 от напрежението на отворена верига. Въпроса е ...
Това за 0,76 в кое училище го научи? Или е по-вероятно - от къде в полуграмотния фейс?
Я сега да те пробваме - ЕЙ ТУК има сниман етикета на произволен панел.
Да видим дали можеш да смяташ проценти - 32,83V колко процента са от 40,33V ?
Или хайде, какво е съотношението - дали е 0.76 ??? :lol:
Разбира се че не! Такова съотношение биха имали ... соларните панели на Хан Крум!
За по 11 кинта вероятно си купил дърти поликристални панели с вече изтекъл ресурс.
На далавера са тези дето са ти ги шитанали - за утилизация ще платят повече... Отървали са се за твоя сметка.
И не, така няма да направиш не само пълноценен МРРТ контролер, ами дори такъв който се доближава до него.
:partyman:
P.S. В ЗАКЛЮЧЕНИЕ
Дипломната ти работа НЯМА да мине. :)
Ако аз съм ти ръководител/учител оценката ще е кръгла и заоблена ДВОЙКА.
ivanovbg - майстор
вт дек 17, 2024 12:00 pmgeocom написа:
вт дек 17, 2024 10:49 amhidrazin написа:
Като в случая със 723 и транзистор - и да работи ще е далече от ония предполагаеми 80-90%
Ама много далеч.
"Това ще грее като печка" - ама не казваш защо мислиш че ще е така.
"Или ще гръмне транзистора" - пак не се обосноваваш защо мислиш че ще е така
"и да работи ще е далече от ония предполагаеми 80-90%" - пак не казваш защо мислиш че ще е така а пък още по малкото е да го докажеш.

А твърдения без доказателства са си просто заяждане - явно това ти е целта в живота.
Ето това е разликата между тебе, мене и хидрата - ти мислиш, а ние знаем. То всеки съди за другите по себе си. Ти мислиш и мислиш, чеи ние мислим, но ние знаем и направо ти даваме готово решение. Например: "ще гръмне транзистора" За нас това са неща които дори не подлежат на обсъждане защото ще са факти при реализацията и ги виждаме с един поглед.

Та да кажа малко по темата: Днес бате Райко поработи и реших да поекспериментирам. Сглобих набързо едно тригерче с LM324 щот такъв намерих да се мота в чарколяка, добавих му един транзистор на изхода, а за мощен сложих 2N3055 останали ми от младежките години га правехме още усилватели и сглобих сисхемата.За кондензатор сложиг два по 1000мкф/50V и ги вързах за панела. Навих си 3.3 ома реотанче и го цопнах в една бутилка с минерална вода. Транзистора също го пъхнах в една чиния с вода, извадих и осцилоскопа и почнах да експерементирам.

Та какво установих. При При 100% насочен панел към слънцето водата в чинията почна да пуши , докато водата в шишето само показваше, че се загрява- тоест от реотанчето тук таме излизаха мънички мехурчета.. Знаех, че транзистора не е много подходящ, но само такъв имах достатъчно мощен.

Навих друг реотан 6,6 ома в една кофа с вода, вързах го директно на панела и почнах да го въртя панела докато не докарах Мпп волтажа на краищата му. След което закачих пак устройството ми и почнах да меря. Еми кофти, правоъгълния сигнал си беше леко трапецовиден иначе си падаше до зададените от мене 1 волт, щот транзистора не е свет. Коефициент на запълване 50% Честота 2,5килохерца. Сложих на осцилоскопа и токовите клещи. Тока на импулса си беше 9А през реотана. Почнах да въртя панела. Напрежението на панела се променяше с няма и половин волт. Менеше се и честотата и коефициента на запълване. Като го завъртах към слънцето качваше и честота и коефициента. На 4,5 килохерца пускаше панела директно и спираше генерациите. На обратно падаше. В Интерес на истината тока през реотана винаги си беше 9А и се менеше не повече от двеста милиампера в минус по времето на въртенето. Като го завъртах по преценка на око на 70 градуса спрямо перпендикуляра към слънцето генерацията спираше.

Та като цяло тракера си работи, щом на 50% произведен ток коефициента на запълване също беше такъв. Де факто при 50% измерената средна мощност беше 135вата. Останалото се изгуби в транзистора и кабелите.

Та туй си поиграх. Дойде ми кола, сбрах всичко в един кашон и толкоз.
brum - майстор
Тия работи се правят по-лесно в симулация. Пък и повече неща виждаш там. Примерно какъв е товара към източника, какви са пулсациите, какъв кондензатор да сложиш, каква е разликата при 2.5kHz и 100kHz.

Пробвай и виж :) .

Аз ползвам една стара програма под Windows. По спомен се казваше LTspice.
geocom - напреднал
"Дипломната ти работа НЯМА да мине. :)"

Момче дипломната ми работа беше в далечната 1984г когато може би не си бил роден - тя беше регулатор на косинус Фи на ТЕЦ (малък само 12 MW) който включваше или изключваше кондензаторни батерии за да го издокара близо до единица. Та тогава нямаше микроконтролери и всичко беше изпълнено аналогово. Преди 6 години случайно ходих там и видях че още работи. После участвах в разработката на първия цифров часовник в България - всичко беше изпълнено само с транзистори и нямаше една интеграла - стоеше на една висока сграда но вече отдавна го няма.

И както казах самото занятие за слънчеви панели захранващи бойлер е да е евтино и да ти се изплати - иначе си направи една цяла соларна система с подходяш инвертор и не се занимавай с глупости. Може да се организира излишната енергия да ти топли бойлера и без това не можеш да продаваш. Или се продават готови контролери за бойлери и си купи такъв и пак не се занимавай с глупости.

Съотношението 0.76 не съм го измислил аз а разни професори - но какво пречи да поддържаш друго съотношение в зависимост от панелите ти - принципа е същия.

"ти мислиш, а ние знаем" - като ти гледам постовете ми става ясно колко знаеш но това е друга тема. Както казах тук целта не е нещо да се обсъди а да се покаже кой е по по най. Ти даже не знаеш каква е разликата между тригер и компаратор щом наричаш LM324 тригер.

"За нас това са неща които дори не подлежат на обсъждане защото ще са факти при реализацията и ги виждаме с един поглед" - значи според теб защото аз го правя и не съм такъв велик майстор като теб при мен ще гръмне а ти когато го правиш същото при теб няма да гръмне само защото си много велик. Не подлежат на обсъждане защото нямаш капацитета да ги обсъдиш.

Както и да е не ми се занимава - съгласявам се че аз съм най-неразбиращия и се оттеглям а вие дано се разберете кой е най-големия разбирач измежду вас. Само че като гледам ще е само чешене на езици и никой няма да направи нещо работещо.

Със здраве на всички и весело посрещане на празниците.
ivanovbg - майстор
Аз съм от старата генерация. Око да види и ръка да пипне. С елекроника се занимавам от. 1978г. и тогава нямаше компютри. Всичко се смяташе на ръка.
ivanovbg - майстор
ср дек 18, 2024 8:07 amgeocom написа:

Ти даже не знаеш каква е разликата между тригер и компаратор щом наричаш LM324 тригер.
Колега, тригера на шмит е схема на свързване на компонентите, която има определени характеристики, а компаратора е елемент. Мога да го направя и с транзистори, но има нужда от повече елементи и спойки.
geocom - напреднал
ср дек 18, 2024 8:37 amivanovbg написа:

Ти даже не знаеш каква е разликата между тригер и компаратор щом наричаш LM324 тригер.
Колега, тригера на шмит е схема на свързване на компонентите, която има определени характеристики, а компаратора е елемент. Мога да го направя и с транзистори, но има нужда от повече елементи и спойки.
Колега тригер е схема независимо с какво и как е изпълнена която има две стабилни състояния независимо от липсата на управляващ сигнал - управляващия сигнал променя състоянията.

Копаратора е схема независимо с какво и как е изпълнена която сравнява две напрежения и превключва в зависимост от това кое е по голямо а не е елемент.

Та както казах вижда се колко разбираш щом казваш че LM324 е тригер, и казваш че компаратора пък бил елемент но в твоите очи ти си "голямата работа" и с един поглед можеш да установиш че някой транзистор "ще гръмне" защото много "знаеш". Поне погледни даташита какво го пишат че да не се излагаш.
batkoce - специалист
За да сме точни, компараторите и тригерите са електронни, електротехнически и дори механически схеми или устройства. LM324 става и за компаратор и за тригер.
ivanovbg - майстор
ср дек 18, 2024 9:17 amgeocom написа:

Колега тригер е схема независимо с какво и как е изпълнена която има две стабилни състояния независимо от липсата на управляващ сигнал - управляващия сигнал променя състоянията.

Копаратора е схема независимо с какво и как е изпълнена която сравнява две напрежения и превключва в зависимост от това кое е по голямо а не е елемент.

Та както казах вижда се колко разбираш щом казваш че LM324 е тригер, и казваш че компаратора пък бил елемент но в твоите очи ти си "голямата работа" и с един поглед можеш да установиш че някой транзистор "ще гръмне" защото много "знаеш". Поне погледни даташита какво го пишат че да не се излагаш.
Колега, елемент е нещо което има корпус и от него стърчат разни крачета. С помощта на знания се свързва към други елементи и в зависимост от нуждите се реализират други устройства като например тригер на шмит. В случая с помощта на LM-a съм реализирал квазирезонансен генератор управляван по напрежение с ШИМ.

Например пирона е елемент. В зависимост от знанията на човека, с негова помощ може да реализираш къща, мост, кучешка колиба... Когато човек няма знанията да реализира други неща с пирона може само да закове лопатата към дръжката и за него пирона за друго не става. Схвана ли за какво говоря?
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 17

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: