Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
romanpm - майстор

Понеже темата се отклони от началното питанея разделих , защото стана интересно да научим повече за принципите на работа микровълновата фурна. Всеки може да сподели полезни идеи за експлоатацията и и за начините на работа.[/siz

Пазете се , при незаземена добре излъчва доста повече от GSM и е опасно за децата особенно !

Всички микровълнови са еднакви и работят на един и същи принцип ! Разликата им е в готовите временни отсечки за работа които са създадени на програматор. Най елементарното което трябва да се знае е че не бива да се поставя метал /това съсипва магнетрона/, "затворена" храна като яйце например или цял картоф /ще гръмне ... и омлетче.../, "намаляйки " , мощноста не е нищо друго освен увеличение на паузата в която тя не работи , т.е. всички работят на пълна мощност , но когато храната е твърда , а не течна ,трябва да се увеличи времето и да се намали "мощноста" респективно паузата в която не работи защото се стопля повърхноста до няколко мм и трябва време за да се стопли дълбочинно . Дано съм бил полезен ! :-D :party:
Последна промяна от romanpm на нед дек 30, 2007 9:47 pm, променено общо 1 път.
spanian - напреднал
romanpm написа:
Честита коледа ! Всички микровълнови са еднакви и работят на един и същи принцип ! Разликата им е в готовите временни отсечки за работа които са създадени на програматор. Най елементарното което трябва да се знае е че не бива да се поставя метал /това съсипва магнетрона/, "затворена" храна като яйце например или цял картоф /ще гръмне ... и омлетче.../, "намаляйки " , мощноста не е нищо друго освен увеличение на паузата в която тя не работи , т.е. всички работят на пълна мощност , но когато храната е твърда , а не течна ,трябва да се увеличи времето и да се намали "мощноста" респективно паузата в която не работи защото се стопля повърхноста и трябва време за да се стопли дълбочинно . Дано съм бил полезен ! :-D :party:
Тоест колкото е по-голям предметът на затопляне(изпичане,загряване) толко честотата на работа на печката трябва да е по-малък за да има ефект и зависи от плътноста на затопляния обект (една супа се затопля доста по бъзо от едно готово пиле на грил) ... (стана много сложно).Има два регулатора (врътки -за по старите модели ) единия е за "сила" (силата на печене ,както каза колегата по-горе се определя от честотата на работа на печката) на печене а другия за време .За всеки модел са различни времената и силите на печене имал съм две печки на Samsung и си трябват опити ... ползвам микровълнова предимно за пуканки и размразяване не готвя с тях .За пуканки ползвам 3-та степен на около 2 мин и 15 сек(трябва да спомена ,че ползвам само пуканки от една фирма за друг "модел" ще се нуждая от други настройки ... зависи от самите пуканки и от мазнината в тях :) ). За затопляне на храна не включваи повече от 2-ра степен и повече от 2-ве минути и не използвай порцеланови чинии с метални инкрустации.
Това е от мен ... в края на крайщата пробвай опит - грешка , при мен така стана.
shotik - майстор
Вече има доста книжки по книжарници ,РЕП и др с указания как се работи с микровълнова печка и рецепти за приготвяне на ядене-основновно и десерти и др.Не съм търсил в Интернет ,но би трябвало да има съвети,затова потърси в Google.
Тани - модератор
romanpm написа:
Всички микровълнови са еднакви и работят на един и същи принцип ! ......."намаляйки " , мощноста не е нищо друго освен увеличение на паузата в която тя не работи , т.е. всички работят на пълна мощност , но когато храната е твърда , а не течна ,трябва да се увеличи времето и да се намали "мощноста" респективно паузата в която не работи защото се стопля повърхноста и трябва време за да се стопли дълбочинно .:-D :party:
Не всички работят на този принцип ! Моята може да регулира и мощността на магнетрона!
С второто твърдение също не съм съгласен! Вълните преминават през храната, и затоплят първо "най-мокрите" места , а не само повърхността! Неслучайно чиниите не се загряват , а само храната , което нямаше да е така , ако се загряваше повърхността , както при фурните с инфрачервен нагревател(реотан).
romanpm - майстор
Тани написа:
romanpm написа:
Всички микровълнови са еднакви и работят на един и същи принцип...
Не всички работят на този принцип ! Моята може да регулира и мощността на магнетрона...
:? Не искам да спорим тук ,но все пак някой да знае как практически се намалява мощноста на магнетрон който генерира само при едно напрежение т.е. има включено и изключено положение нищо друго U не може да го вкара в режим на автогенерация ! Това не е газов котлон ! :wink:
Тани - модератор
romanpm написа:
Тани написа:
romanpm написа:
Всички микровълнови са еднакви и работят на един и същи принцип...
Не всички работят на този принцип ! Моята може да регулира и мощността на магнетрона...
:? Не искам да спорим тук ,но все пак някой да знае как практически се намалява мощноста на магнетрон който генерира само при едно напрежение т.е. има включено и изключено положение нищо друго U не може да го вкара в режим на автогенерация ! Това не е газов котлон ! :wink:
Ако това може да ти помогне :-D Не разбирам много , но виж схемата на намотките на трафа. При пълна мощност релето превключва на другата намотка (жълтия и синия кабел от релето до трафа) Дори при по-ниските степени не се чува да изключва магнетрона , както при другите ми микровълнови! Не знам дали изключва или се регулира мощността , но е факт , че на най-високата степен се включва другата намотка , което си е някакво регулиране все пак! Ако някой не каже че е възможно регулиране , ще взема да проверя дали е така!

Прикачен файл

P1020150-1.jpg
P1020150-1.jpg (165.98 KиБ) Видяна 12101 пъти
romanpm - майстор
Правя промяна днес , разполагам с повече време ... МАГНЕТРОН
Работната честота 2450 МHz /на която работят всички ! / е функция на напрежението и е честота кратна на резонансната дължина на вълната на водната молекула и промяната на напрежението автоматично ще я промени и няма да топли така .
Смяната на намотките има , но не тук на това микро - на схемата на трансформатора ясно се вижда лявата намотка че е само една , а на вторичната /дясна/ съм сигурен че няма комутация , малко са релетата които биха издържали на 2-3 000волта ! Вероятно става въпрос за топлинна защита /нужна е схема/, а това реле си е работното ! Шумът е от вентилатора , но това не значи че микрото топли /на трансформатора е специфичен -50 Hz/ !
Катодът се загрява прекомерно за сметка на вторична бомбардировка от електрони връщащи се от анода подложени заедно на мощно постоянно магнитно поле в съвместна работа с многобройни резонатори като от един от тях чрез четвъртвълнови отрязък се извежда енергия , налага се намаляване на отоплителното напрежение което аз съм виждал на "свръхмощни печки" - Радарните , но те работят на около 300 000 МHz , и импулсна мощност от порядъка на 750 000 Вт , но само за 0,5 микросекунди т. е. около 1000 микровълнови те обаче работят нон стоп при напрежение , радарът си почива/относително/ доста време ![/color] :)
Последна промяна от romanpm на нед дек 30, 2007 9:49 pm, променено общо 3 пъти.
Тани - модератор
Понеже темата се отклони от началното питанея разделих , защото стана интересно да научим повече за принципите на работа микровълновата фурна. Всеки може да сподели полезни идеи за експлоатацията и и за начините на работа.
А някакви схеми можете ли да дадете? Винаги ми е било интересно....

Тема "Микровълнови фурни" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: