Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
karamundi - специалист
трябва ми нещо по голямо за профили на ал парапети ф50х3.5мм с три вала и мотор за да може да огъва големи дължини

Прикачен файл

DSC00107[1].JPG
DSC00107[1].JPG (3.13 KиБ) Видяна 18871 пъти
MASTER - специалист
За мен лично е по разумно, ако наистина имаш работа е да вземеш един готов и да си работиш.

Правенето на машина ще те вкара в филм, и то многосериен. В крайна сметка ако се прави на принципа проба-грешка не е много сигурно колко ще има смисъл мероприятието в финансов аспект, и дали ако си огъвал тръби през това време на готова машина няма да си по напред, Това при условие, че имаш работа, макар че в тази криза .....

Ако наистина си решил да я правиш - най добрия начин е да имаш под ръка действащ сполучлив модел, напълно подходящ за твоите цели, и да започнеш да копираш 1 към 1 без да променяш нищо..

За да опиташ да подобриш нещата от действащ прототип, трябва да си много навътре в машиностроенето, и пак няма гаранция че няма да ти убегне някоя дреболия.

За мен това е начина - осигури си достъп до машина, която да можеш да поразхвърляш малко, чак тогава търси схеми в нета, гледай, сравнявай, скицирай, носи на резачи,фрезисти,стругари, термообработчици и т.н.

И винаги проверявай от каква стомана е направен конкретния детайл, и я прави от такава. Когато разбереш например от какво се правят ролките, и как се обработват, ще ти стане много интересно. Например ако ще огъваш само алуминиеви тръби ролките може да са даже и от някаква здрава конструкционна пластмаса(която лесно можеш да прежалиш когато се повреди), но ако искаш да сгъваш неръждавейка или нетънкостенни тръби работата става съвсем друга бира.

Че така де , ако качествата на стоманите в твоя модел са по слаби от това което се изисква, ще получиш едно саморазрушаващо се устройство.
karamundi - специалист
ще се прави като купешките само ми трябва схема иначе си имам всичко необходимо и мотори и хидравлики ако потрябват абе всичко само че където ще ми излезе почти без пари
MASTER - специалист
Само пак да подчертая, че почти всички детайли на тръбогиба освен ламарината на корпуса са все от висококачествени стомани, и са термообработени.
Стефан - майстор
===
Последна промяна от Стефан на пет юли 03, 2009 8:13 pm, променено общо 1 път.
Matchless - специалист
Един мой роднина се занимаваше с парапети. Тези, които огъват в повече от една равнина (т.е. тръбата да опише винтова спирала например за стълбище) са прецизни и доста трудни за изработка. Тук преди само на три места имаше такива да огъват, та им даваше шаблон и му я огъваша по него. Доколкото помня представляваше общо взето три валяка които се нагласяха и очертаваха дупка през която се прокарваше тръбата. Един път преди много време бях ходил с него, но непомня много ,а и тогава не обърнах много внимание. С обикновен тръбогиб съм работил, може да се направи. Но този е съвсем друго нещо, ако ти трябва такъв по-добре купен.
filmatoplo - майстор
Ролките на машината за огъване на ал тръби е от бял тефлон .
MASTER - специалист
Стефан написа:
karamundi написа:
трябва ми нещо по голямо за профили на ал парапети ф50х3.5мм с три вала и мотор за да може да огъва големи дължини
В домашни условия е почти невъзможно да огъваш тия тръби перфектно за твоята цел. При огъването сечението няма да се получи правилен кръг, и визията на тия парапети ще е с плачевен резултат. Може малко за си помогнеш със сечението, като се пълнят тръбите с пясък. Но резултата е с неясен край, и е доста пипкава.

Аз бих заложил на друг вариант. Готови заводски огънати тръби, прецизно напасване, заваряване, и обработка на заварките.
Стефане, човека иска да си направи МАШИНА за огъване на тръби, а не да си бърка бетон в домашни условия.

И не ги заварява, а ги сглобява посредством елементи.

Излез малко, разходи се навън, поогледай се насам натам. 21 век започна преди около десетина години. :-D

filmatoplo, за алуминиеви тръби са от тефлон, обаче за неръждавейка са Х-ова стомана.

Matchless, тези дето извиват в всички равнини са прецизни, обаче не машините, а хората които работят, защото извиването се прави от машината в една равнина, а в другата равнина се подава на ръка.

В Германия преди време гледах една машина, на която чрез клавиатурата задаваш координати, после поставяш материала, старт, и си го чакаш готов от другата страна, ккато си го поискал. Там прецизното обаче е само задаването на координатите :-D :-D

Не съм чул в Варна да имаме нейде такава машина, ако греша ме поправи, но едва ли като знам какви пари струва.
Matchless - специалист
Може и аз да греша, пиша на спомени отпреди години...Не се занимавам с такива неща по принцип. Като го видя и ще го разпитам да видя какво ще ми каже, къде ги огъваше тръбите той и как.:)
karamundi - специалист
до сега все така съм ги огъвал не сум ги давал друг да ги огъва ето резултата

Прикачен файл

DSC00114.JPG
DSC00114.JPG (77.21 KиБ) Видяна 17720 пъти

Тема "схема на тръбогиб" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: