• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
HD - специалист
velsi написа:
И аз имах такива притеснения в началото. Слагаш мрежа, шпакловаш с Теракол, отгоре гипсова шпакловка и боядисваш с латекс или лепиш тапет. Получава се достатъчно здраво. Ако го удариш с нещо остро естествено ще го нараниш, но се предполага грижливо отношение все пак.
Здравейте,

за да не пускам нова тема, ще питам тук:
скоро в кухнята ще си сменям прозореца, който сега е от старата дървена дограма с PVC. На цялата стена (която не е голяма като площ) мисля да лепя вътрешно стиропор (около 2 см, или какъвто имат в магазина) и както виждам мога да го използвам и за "обръщане" на прозореца.
Като дойде време да го обръщам сигурно ще се появят повечко въпроси, но засега искам да попитам с какво най-добре да шпакловам стиропора.
Блока е бетонен (ЕК), мисля тук-там да цапна с теракол и да лепна стиропора (а по-добре ли е ако намажа цялата стена с гребена, като за лепене на плочки примерно), освен това ще го хвана и с дюбели, отгоре ще сложа мрежа, и тук вече идва въпроса с какво е най-добре да шпакловам. С теракол достатъчно удачно ли е (водейки се от поста по-горе на velsi), и върху него гипсова шпакловка, или има и други по-удачни материали?

Благодаря предварително!

П.П. Ако модератора прецени, че темата не е за тук - само да каже и ще я преместя.
Svilen22 - специалист
Здравей HD !!!
Аз не съм майстор но кухнята всичко сам съм си правил-до боядисване.Препоръчвам ти та сложиш на стената XPS/така наречените фибрани/.Залепих го като сложих материал с гребена/беше ми равна стената/, става и на топки да сложиш материала но има опасност да избягаш от нивелация.Аз ползвах материал специлно за лепене на топлоизолация.После гипсова шпакловка и боя-латекс.Между другото с шпакловката доста се поизпотих, че ми беше сефте-ама стана с повече шкурене...:-D .Другия вариянт е да си напрвиш стената с гипсокартон и вата под него-нямя да имаш голяма шпакловка,само по снадките. :prost:
Сега като си налея вечер една ракия си намирам кусури ...ама все пак си го харесвам,нали аз съм се потил. :prost: Успех!!!

П.С. Пяната на дограмата си я затворих с фибран и я пдмазах с лепило за тплоизолация и после гипс, сложих и мрежа за армировка.
velsi - Почетен майстор
Mалко ти е значи ракията щом намираш кусури. :-D

Сега сериозно. Би ли обяснил защо точно фибран, а не стиропор. Това е може би най-дискутираната тема и пак се намира някой като тебе да препоръчва фибран. Защо?
Svilen22 - специалист
Да наистина е много дискутирана темата.Слагах 2см стиропор в тъст ми и се получи малко мухъл.Затова реших в моя дом да сложа фибран/защо да се минавам а не пробвам първо у тях :-D /.
Но всичко е доста относително дали едното или другото.Зависи според мен на каква стена се слага, дали е кухня,спалня или хол, има ли добра АСПИРАЦИЯ и т.н.Но това, което ме водеше при избора бе опита от дома на родителите на съпругата ми. А и спестяваш малко обем от стаята-но това не е водещо.Иначе външната ми изолация е 5см стиропор.
П.С.Довечера ще му одаря 1 ракия повече па да видя как ще е ..:-D
Justy - майстор
Окантовал съм дограмата с Г - образни чамови летви - лакирани. Летвите ги има в Бриколажа. Мисля, че стана прилично.

Прикачен файл

dograma.jpg
dograma.jpg (27.11 KиБ) Видяна 12648 пъти
HD - специалист
А така! - защо фибран, а не стиропор?
Защото аз честно казано си мислех да сложа някакъв стиропор към 1,5 - 2 см.
Гипскартон не искам да слагам, защото и без това ми е малка кухнята (то и цялото апартаментче е мъничко - само към 55 квадрата), ще загубя ценно пространство.
Отвън нямам външна изолация, иначе точно тази стена е баш външна (то май само тя е външна, защото пред другите има тераси).

Justy, извинявам се, но би ли постнал една по-голяма и ясна снимка, че на тази нищо не се вижда :?

Благодаря!
Justy - майстор
Снимам с уеб - камера и за съжаление не мога да дам по добро качество. Ресайзването става математически, а не оптически и става моаре. Опитвам с един фрагмент - ако не се види ще пробвам утре на светло :)

Прикачен файл

fragment.jpg
fragment.jpg (17.99 KиБ) Видяна 10245 пъти
HD - специалист
Благодаря Justy, мисля, че ми стана ясно, но аз ще трябва да си "обърна" прозорците по стандартния начин, защото така не ми се вързва с интериора :|
  • 1
  • 2

Тема "подмазване на pvc дограма" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: