emil_v r написа:Карайки сеИма една стара поговорка "Дяволът все се чудел, къде си точат жените ножовете. А то се оказало, че е на дъното на чинията." Та обръщаш чинията и на грапавото кръгче. Ако ножът ти е дебел в района на режещият ръб, с ксквото и да го точиш само ще си загубиш времето. За кухненски ножове е препоръчително да се изтъни режещият ръб на шмиргел, след това с шкурка и шлайф паста да се полира. Когато е добре подготвено мястото дълго време може да се ползва само керамично точило примерно от стара керамична изолация или в по-простият вариант дъното на чинията., какво ще ми препоръчате за точене на кухненските ножове ?
имам едно правоъг. шмиргелче едро и дребно , с него точа сега , но да си купя ли от Била масат ли нещо такова .
Като мет . пръчка с нарези, заслужава ли си , и по какво да позная по- траен такъв?
П.С. Ползвал съм и стругарски нож - т.нар. щир, ама става много грубо. От масите не съм доволен.