• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 15
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Харалампи - специалист
emil_v r написа:
Карайки се :-D , какво ще ми препоръчате за точене на кухненските ножове ?
имам едно правоъг. шмиргелче едро и дребно , с него точа сега , но да си купя ли от Била масат ли нещо такова .
Като мет . пръчка с нарези, заслужава ли си , и по какво да позная по- траен такъв?
Има една стара поговорка "Дяволът все се чудел, къде си точат жените ножовете. А то се оказало, че е на дъното на чинията." Та обръщаш чинията и на грапавото кръгче. Ако ножът ти е дебел в района на режещият ръб, с ксквото и да го точиш само ще си загубиш времето. За кухненски ножове е препоръчително да се изтъни режещият ръб на шмиргел, след това с шкурка и шлайф паста да се полира. Когато е добре подготвено мястото дълго време може да се ползва само керамично точило примерно от стара керамична изолация или в по-простият вариант дъното на чинията.

П.С. Ползвал съм и стругарски нож - т.нар. щир, ама става много грубо. От масите не съм доволен.
Стефан - майстор
emil_v r написа:
Карайки се :-D , какво ще ми препоръчате за точене на кухненските ножове ?
имам едно правоъг. шмиргелче едро и дребно , с него точа сега , но да си купя ли от Била масат ли нещо такова .
Като мет . пръчка с нарези, заслужава ли си , и по какво да позная по- траен такъв?
Емо, на мен не ми харесват тия пръчки с нарези. Аз ползвам абразив от хонинг машина, в два размера по едрина. За финиш ползвам т.н. брус, като го обливам с вода. Накрая, кожен колан. Мога да се обръсна след това/ако, разбира се, ножа е марков - а не правен в чушкопек/. Преди време си купих нож от Етъра. Върховен. За жалост после разбрах, че ножаря е починал.
karamundi - специалист
Стефане най после дойде на моя по повод пръчките.а тоя нож от етъра е закаляван като в чушкопек в така нареченото огнище...термина верен ли е :?:
karamundi - специалист
значи не стигнахме до консенсосссссс та по повод разните му точила има един магазин в софия на ул.козлодуй и подопи там има всичко за заточване на ножове брусове абразиви пасти за полиране и тн. :wink:
diaflin - специалист
С известен риск и аз си подлагам гъза при пишкомеренето :lol: :lol: .

Темата е интересна , вълнува ме , но ако се развива в тая посока ще бъде затворена от модераторите. За това ви моля , да спрете заяждането.
Ребята, давайте жить дружно!
, ако мога да цитирам един култов образ :) :-D
shotik - майстор
цитат:Темата е интересна , вълнува ме , но ако се развива в тая посока ще бъде затворена от модераторите. За това ви моля , да спрете заяждането.

http://talks.guns.ru/forumtopics/5.html

Ето ,чети ,доста материал има !
karamundi - специалист
наистина нека вече да пишем потемата нека който има смислени въпроси и мнения да пита или да исказва мнения.нека да обърнем внимание на ножовете от дамаска стомана и 64 пластовата стомана :wink:

Прикачен файл

DamShSword1Lo[1].jpg
DamShSword1Lo[1].jpg (67.64 KиБ) Видяна 6598 пъти

Прикачен файл

bastogne[1].jpg
bastogne[1].jpg (67.29 KиБ) Видяна 6598 пъти

Прикачен файл

DAGGERSKY[1].jpg
DAGGERSKY[1].jpg (49.16 KиБ) Видяна 6598 пъти
Харалампи - специалист
Интересно ми е как се правят шарките? Във вестник Рибар постоянно течеше някаква реклама за химичеаско оксидиране. Дали някой знае нещо по въпроса?
Takezo Sensey - модератор
Гледал съм Руснаците, че след коването и заточването се топи в някакъв химичен разтвор и шарките "излизат" сами. Самите шарки се обвазуват от множеството лентички метал които се спояват при термообработката.

ps.: Химическото оксидиране в рибарския вестник е с така наречената паста "НАТАЛИЯ", потъмнява местата където е нанесена.Така наречената студена оксидация. :wink: Пастата може да бъде закупена от оръжейните магазини. :roll:
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 15

Тема "ножове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: