• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
Илиян Илиев™ - майстор
bulhomes2 написа:
Преди да се предам окончателно, щото си говорим едно и също явно на различни езици - какъв е конкретния ти съвет към Тани? С какво да си направи кофража?
Конкретния съвет съм го написал по-горе, а именно - да направи кофража както е решил, но да връзва здраво и да застопорява стабилно при нивелирането щом ще е с помпа. Даже застопоряването май идва по-проблемно в случая, отколкото връзването. Добре е някой да му каже на човека какво ще стане, ако колоната се помести в долния или горния край, дори и да не отвори кофража. Идея за здраво връзване съм посочил нагледно. Благодарение на Артър стана ясно, че и в България има хора работещи бързо и сигурно, та демек ако може Тани да си намери дори и под наем въпросните шини.

Да си ги прави сам не е оправдано, да ги купува също е неизгодно.

И понеже съм почнал да пиша обобщение на всичките си постове - Не е грешно да се връзва с арматура и греди, просто е по-бавно и трудоемко. Както и да е, монтажа на въпросните шини не е за сам човек, трябват си двама. И не всичко опира до връзването - кофража на колоната трябва да е абсолютно неподвижен.

Снимки на пластините направих днес, но ще ги пусна в неделя. И те са само за стени.

В неделя ще кажа как ние правим кофража неподвижен за да не се помести нито горе, нито долу при изливане. Естествено, ако не е късно вече.

Тани, шината 2 на 30 е като макарон. Тези от снимката не съм ги мерил на дебелина, но на ширина са 6 сантиметра. Дебелината така на око и по памет е между 5 и 10 милиметра. Мога да го премеря другата седмица.

п.п. И май не се караме, а търсим обобщение на казаното до сега. :?
bulhomes2 - майстор
Да. Няма проблеми. Не се караме.
Тани - модератор
Е това за карането беше малко в преносен смисъл :wink:
А иначе приемам всякакви съвети. Дори да знам някои от нещата , мога да науча нещо ново , а и ще сме полезни на всички, които ще четат темата след време! Това , че аз ще съм си майстора , не означава , че няма да имам помощници да помагат за когража, така че приемам всякакви идеи. Щеше ми се да си намеря от тези металните колони за кофраж под наем. Все пак ще ми трябват само за няколко дни и колкото и да им е наема ще мога да си го позволя , за да не си губя времето с глупости. В Сопот и Карлово обаче няма от къде да си наема или поне аз не мога да открия. Приемам и идеи в тази насока! По принцип мисля в понеделник- вторник да поръчам бетон и ще направя кофраж и поне на две от колоните за да експериментирам. Ако стане фал просто ще положа бетона на друго място :)
Илиян Илиев™ - майстор
Кофража няма да ти трябва повече от 48 часа.

Нека приемем, че за един ден ще успееш да сглобиш кофража, да го нивелираш и да го фиксираш. На втория ден изливаш. На третия докато декофрираш започваш и да връщаш.

При сръчност и в зависимост от броя на колоните може и до обяд да се направи кофража, а след обяд да се излива, но при всички положение няма да се удължи ползването над 72 часа.

Все пак е добре да не се бърза, щом ще има помпа и кофражистите са без опит. Двойна и тройна проверка на подробностите за да няма чесане по главите после. Все пак близо половин кубик бетон наблъскан с помпа си тежи колкото близо половин кубик бетон плюс ударите от помпата.

Смятай че ако имаш наличните дъски, инструменти и консумативи ще ти е нужно поне 1 ден(сам демек) да сковеш платна за 4 до 6 колони и тепърва ще трябва да ги изправяш и връзваш вече с помощник. Дъските после е под въпрос за какво може да ги използваш в бъдеще освен за кофраж. Сметни си надницата, цената на дъските и консумативите и после се поинтересувай колко излиза кофраж под наем. Нищо чудно и да спестиш.
bulhomes2 - майстор
Не забравяй, че трябва да ги намажеш с кофражно масло. Купешкото е бая скъпо. Фло ми каза една рецепта, която пробвах и става. Ако искаш ще я потърся.

За метални платна питай Румен - Донатекс-а! Той със сигурност има. Вземи някое от моите указателчета и питай и други!
Тани - модератор
Доста фирми имат такива кофражи , но не си ги дават! Напълно ги разбирам. И аз не си давам скелето , въпреки че ми дават пари. Когато и да съм го дал на човек на който не мога да откажа винаги съм съжалявал после. Иначе знам , че това е идеалния вариант , но не ми се разхожда до Пловдив. Това означава два изгубени дни плюс гориво за три четири надника.

ПП Ще съм благодарен , ако ти или Фло споделите рецепта за по-евтини кофражно масло!
bulhomes2 - майстор
bulhomes
Здравей Фло,
Имам спомени че беше 10% веро, 10% олио и 80% вода, но не съм сигурен, а зор ще я намеря къде беше във форума.

Здрасти!
Точно си го запомнил! Има обаче една малка особеност и това е,че тази рецепта е подходяща, ако бетона се вибрира.Ако няма да се вибрира всякакво масло става включително и старо автомобилно и нафта!
Тани - модератор
За дървен кофраж когато няма да се вибрира направо мога да намажа с нафта или масло? Или с двете заедно? В какво съотношение ако е заедно?
bulhomes2 - майстор
10% веро, 10% олио и 80% вода

Тъй го правих и става. Тоест 1 литър веро, един литър олио и 8 литра вода ми спестиха 66 лв за 10 литра кофражно масло.
Тани - модератор
bulhomes2 написа:

Здрасти!
Точно си го запомнил! Има обаче една малка особеност и това е,че тази рецепта е подходяща, ако бетона се вибрира.Ако няма да се вибрира всякакво масло става включително и старо автомобилно и нафта!
За когато няма да се вибрира питах иначе за вибриране разбрах рецептата още от предишния пост, за което ти благодаря!! Ако и тази рецепта става и когато не се вибрира мисля, че ще е по-лесно за нанасяне и после няма да цапа толкова!
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Наливане на бетонна колона с бетонпомпа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: