Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
ivec - специалист
Здравейте! Имаме печка "Gorenje" с 2 газови и 2 ел. котлони. Знаете, че за да се пусне газов котлон, трябва да завъртиш врътката наляво, натискаш, подаваш искра, газта се пали, задържаш 2-3 секунди, пускаш и готово. Но при малкия котлон, този последния момент се губи! Щом пуснеш и гасне веднага! И 1 минута да го държиш, все тая. Та въпроса ми е: на какъв принцип работи това, някое зъбче дето задържа ли се "изяло", или е нещо друго? Какви са ми шансовете да се оправя сам, горе-долу технически съм грамотен. Печката е на 3,5 години Благодаря ви предварително!
ieiei - специалист
Един стар Раховец с подобен проблем се оправи след почистване на клапанчето.Ако принципа на действие е сходен,изглежда така:
До горелката има 1 "пишка" ,която от t прави ток (сигурно пиша велика глупост) и отваря клапанчето дето е на винтила(който се командва от ключа)
Отвори го и ще видиш устроиството.Ако това е проблема с разглобяване(устроиството е елементарно) и почистване ще стане.
ivec - специалист
До горелката няма нищо, авно принципа е друг.
piron45 - майстор
Колега, задължително трябва да имаш термосонда от която зависи дали ще ти пусне газ или не. Тя по принцип е за защита ако котлона ти загасне да спре веднага притока на газ, иначе знаеш какво следва. Като натискаш ключа ти подаваш газ принудително, но за да сработи ел. вентила термосондата го включва след като котлона е запален. Значи действително трябва да си намериш къде ти е ел.вентила и да видиш дали сработва или не, или пък както каза по горе колегата може да е задръстен и да има нужда от почистване.
sabi69 - специалист
а пробва ли --когато се запали огъня да натиснеш леко копчето преди да го отпуснеш
ivec - специалист
Току-що го пробвах-странно, но се получи. Какъв е извода?
ivec - специалист
ieieie излезе прав. Почистих "пишката" и стана! Засега работи! Благодаря на всички!

Тема "Проблем с печката" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: