• 1
  • 2
Ако незнаете къде да постнете въпрос или мнение, тука е мястото.
fade - специалист
Здравейте, имам следната чуденка:

Предстои изграждане на нов покрив на стара селска къща. Основите на къщата са от зидан камък, къщата е на гредоред (няма бетонни колони) и е с тухли четворки, измазани с кал.

Старият покрив не става за нищо, изгнил е (мартаци, столици) и ще се махне изцяло.

Майсторите, с които говоря, настояват (след събаряне на всичко старо) да се отлее бетонен пояс, да се вдигне нова конструкция, след което да се направи дъсчена обшивка с кофражни дъски, дебели 2-2,5 см. и вече фолио, двойна скара и керемиди.

Мен ме притеснява общото натоварване, питах ги не става ли малко тежичко с всичката тази обшивка, те казват - не.
Говорих с един архитект, който изрази мнение, че при това зидане с кал при едно земетресение не се знае какво ще стане, отделно, че при по-тежък покрив може да се наложи да се укрепва къщата с външни колони, тъй като може да започна да уляга различно и да доведе до напукване на стени.

Започнах да си мисля максимално да се доближа до тежестта на старата конструкция, като избегна обшивката, а взема по-добро подпокривно фолио.

Гледам, че и тук така процедират: http://www.misiamoiatdom.com/193-%D0%BF ... 0%BE%D0%BC

Как мислите, кое е по-добре в моят случай?
ivouz - специалист
Ти сега какво си мислиш че,тежестта ще дойде от дъските ли?
Моята къща беше също като твоята бетонен пояс не сложих поради същите съображения (тежест).Махнах последните 4 реда и ги зазидах наново като смених и гредореда.
Но те съветвам да си направиш пояс!А това колко ще тежи дъсчената ламперия да не те
притеснява! То може да се изчисли де!
dadko - майстор
За
Теглото на дъсчената обшивка ти е пренебрежимо малко спрямо натоварването от сняг върху покрива. Представи си навалял сняг 60-80 см. в/у покрива...
fbr - майстор
Майсторите ти са прави. Това фолио, дето го слагат тези от клипа, след една година ще е провиснало. Едва ли покрива ще стане по тежък, отколкото е бил до сега, с технологията която са ти предложили майсторите ти. Единствено пояса би бил в допълнителна тежест , но мисля че няма да е повече от калта с която са лепени керемидите по старата технология.
lov - майстор
Дъсчена обшивка за 100 квадрата покрив е към тон и половина.Като добавиш и около 1 кубик бетон за пояс 40 линейни метра 25х10см. е нищо в сравнение на калта и боклуците дето ще смъкнеш от там. Мерките са примерни за по лесно смятане и предполагам че къщата е доста по малка.
Само не жали армировъчното желязо и да бъде сложено както трябва в поясите а не да е намяткано гьотере и да ти казват че има.
ArturDent - Почти Безобиден
Ако и старите керемиди не стават - купи си полимерни (ако държиш на някакъв автентичен вид ).
Само от керемидите можеш да спестиш теглото.
Пък и както ти писаха - разните там кал и т.н. също ще смъкнат теглото.

Освен снега като тегло се има предвид и вятъра при натоварването.
Смята се комбинирано натоварване
сняг xxx kg/m² + вятър yyy kg/m² = zzz kg/m² * някакъв коеф = ааа kg/m²
Различен е за различните региони на страната. Има таблици в Интернет.

Не знам къде е къщата, ама можеш да приемеш поне 200 kg/m².
Примерно къща (40 m² ) и покрив, да речем 60 m² ще се получи към 12 тона...
Демек дървената конструкция няма да е голям фактор.
ivouz - специалист
и е с тухли четворки, измазани с кал.
Измазани или зидани с кал?Тогава когато са излезли четворките е имало и варов разтвор ама....
Четворки без колони!!!!???Май ще ти трябват и колони?
Дай снимки!
fade - специалист
За тухлите - грешка на езика, зидани с кал са, и е измазана с варов разтвор вътре, вънка с някаква машинна мазилка. Къщата е строена 69 година, няма размествания, пукнатини, стои права и изпъната. 2 етажа е. Квадратурата на покрива е близо 100 кв.м3

За пояса и обшивката - явно ще трябва да се прави, убедих се в това.
За натоварванията - като цяло селото е тихо, няма виелици зимата, или екстремни ветрове през останалото време. Единствено от снеговалеж биха дошли по-сериозни тежести.
В момента покрива е керемиди върху шипки, директно ковани на мартаците. Не е правен с кал, единственото олекотяване, което направихме, спрямо старото състояние, е че свалихме прътите, сгурта и калните валци, както им казват тук, от тавана на втория етаж, който се явява под на подпокривното пространство.

Струва ми се добра идея да иззидам наново както трябва редовете (както каза ivouz), които са над последния гредоред, за да нямам притеснения за пояса. Предполагам, че гредореда и вътрешните стени достатъчно добре укрепват къщата, щом досега няма пукнатини и размествания, и единствено тези 4 или 5 реда, на които в момента лежи покрива, биха били проблем.
ivouz - специалист
Ще ми се да ти обясня как аз го направих .Но ще ме емнат че, е неправилно .
piron45 - майстор
Майсторите са прави, но ако искаш по лек покрив сложи вместо керамични - битумни керемиди. Ще свалиш значително теглото.
  • 1
  • 2

Тема "За и Против дъсчена общивка на покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: