Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
  Домашен немайстор - специалист
Здравейте. Започвам ремонт в панелка, но не съм сигурен как и с какви материали е най-добре да се шпакловат стените и тавана, така че да не се появят от онези тънки като паяжина пукнатини в някой момент. В интернет намерих общо-взето 3 варианта:

1. Шпакловане с лепило за топлоизолация и мрежа, изправяне на ъглите със същото лепило и мастар, а след това финишна гипсова или полимерна шпакловка (аз мисля да използвам полимерна за по-лесно).

2. Шпакловка с гипсово лепило или мазилка (например MP75) и мрежа, изправяне на ъглите и след това финишна шпакловка.

3. Само изправяне на ъглите с гипсово лепило и полагане на финишна полимерна шпакловка с вграден гласфазерен воал.

Вие как бихте ми препоръчали да изпълня заданието? Разбира се, отворен съм към всякакви предложения, не само изброените. Благодаря!
MamaMy - майстор
Аз на панелка напукана шпакловка не съм виждал. Все на тухлени и итонгови
пет мар 06, 2026 8:49 amMamaMy написа:
Аз на панелка напукана шпакловка не съм виждал. Все на тухлени и итонгови
Преди години шпакловах едно ЕПК (при панелка би трябвало да е подобно) с гипсова шпакловка директно върху бетона и 1-2 години след това забелязах тънички пукнатини като на снимките, дълги по 40-100 см. на по 2-3 места във всяка стая. Тогава потърсих в интернет и установих, че при шпакловане на панелка много майстори слагат мрежа или воал точно заради тези пукнатини.

Изображение

Изображение
kozl - майстор
2024 г. правиха шпакловка с гипсова смес и армировка от тънък полиестерен текстил (на ролки) с цел да не се напуква шпакловката.
Обаче няма стаж тая шпакловка, за да внеса инфо има ли тук там пук или няма :sad:
Иначе в апартамент от 2019 г без армировки в гипсовата шпакловка вече има пукнатини, основно в контакт тухлени стени - колони и покрай апо лайсните при дограмата.
пет мар 06, 2026 2:45 pmkozl написа:
2024 г. правиха шпакловка с гипсова смес и армировка от тънък полиестерен текстил (на ролки) с цел да не се напуква шпакловката.
Обаче няма стаж тая шпакловка, за да внеса инфо има ли тук там пук или няма :sad:
Иначе в апартамент от 2019 г без армировки в гипсовата шпакловка вече има пукнатини, основно в контакт тухлени стени - колони и покрай апо лайсните при дограмата.
Този текстил много прилича на гласфазерния воал, който споменах. Предполагам, че са със сходна ефективност. Честно казано, и аз бих предпочел този вариант, тъй като изисква най-малко труд и материали от трите изброени, но знам ли дали ще свърши работа.

В новото строителство май каквото и да правиш, пак ще има пукнатини заради слягането на сградата през първите няколко години.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Минете с гъбичка с вода пукнатините и с пръст запълнете с акрил (предпочитам от кофичка) Минете пак с мокра гъбичка и готово. Когато изсъхне, може да боядисате, може и да не боядисате. И да не ви пука за неща по-ситни от балистична ракета

Тема "Как се шпаклова панелка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: