Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
tassel - специалист
Ееееееееееее, не съм тръгнал още с къртача. Само съм го приготвил :lol: . Нали за това питам, а не го почвам на своя глава. При всички случаи ще има и консултация с някой конструктор, но от питане лошо няма.
ribnikolaevi - майстор
Аз съм конструктор!
В съвременното строителство на жилищни сгради "бетонната стена" е шайба. Държи сградата при земетръс. Прецакването на шайба , още повече на 2/5, категорично отслабва носимоспособността на сградата при хоризонтални /земетръсни/ въздействия.
silllveto - Майсторица
А какво ще кажете за носеща стена на къща?
Случаят е следният. На стара къща без колони вдигнахме втори етаж като разбира се изляхме такива отвън в четирите ъгъла, четири на стените и една вътре. Наложи се да сложим и втора плоча върху вече съществуващата.
Някои от стените са 12см, но има и 24см. Знам, че в случая всички стени са носещи, но знам и че за всичко си има начин. Та въпросите ми са два:
1. Може ли да се отвори свод в дебелата стена?
2. Може ли вместо това да се отвори свод в тънка стена, разбира се укрепена П-образно с желязо? Всъщност стените са две (тънки, сегашен коридор) като над едната (на втория етаж) има стена, а над другата не.
ribnikolaevi - майстор
Къде се намира къщата, теренът какъв е? Вторият етаж от конструктор ли е смятан?
Дай снимки и скици/чертежи.
niki_sap - специалист
Като гледам чертежа мисля, че имаш поне 2 други варианта за разделяне на апартамента.
1. Губиш 2 кв.м. и си ползваш вратите на стаите като външни врати
2. Влизаш през стълбището и банята, а самата баня местиш.
3. Продаваш апартамента.

Всъщност коя част на апартамента искаш да разделиш, отделиш и т.н. И кой е апартамента?
silllveto - Майсторица
Планът ни не е тук. Вторият етяж и стълбищната клетка са проектирани от архитект и стр. инжинер. От втория знам, че може да махнем стената като я укрепим със съответната конструкция, но това не е включено в плана.
Преди време питах тук за носещата стена, но не получих отговор. Реших да не рискуваме и преразпределих пъврия етаж - кухнята и една по-малка стая и коридорът между тях да ги обединя в дневна, защото стените са от по-тънките. Едната стена просто ще липсва, а на мястото на другата ще оформим свод (визуално отделящ кухнята), тъй като там има два трегера (на бивша и настояща врата) Ще стане малко нисък, но подът тепърва ще се оформя.
Къщата е в София, теренът - планински.

Нахвърлях нещо - 1 и 2 са стените, които ми пречат :wink: , а №3 е дебелата стена, която се отказахме да махнем.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (69.44 KиБ) Видяна 7662 пъти
Последна промяна от silllveto на пон май 25, 2009 11:07 pm, променено общо 1 път.
tassel - специалист
niki_sap написа:
Като гледам чертежа мисля, че имаш поне 2 други варианта за разделяне на апартамента.
1. Губиш 2 кв.м. и си ползваш вратите на стаите като външни врати
2. Влизаш през стълбището и банята, а самата баня местиш.
3. Продаваш апартамента.

Всъщност коя част на апартамента искаш да разделиш, отделиш и т.н. И кой е апартамента?
По отношение на т.1, скицата не е съвсем точна, защото всъщност няма коридор между двете стаи. Той е приобщен към южната.
По отношение на т.2, няма как да стане местенето на банята. Е не, че няма, ама нова баня да я разбия...
По отношение на т.3 - искаш ли да го купиш? :lol:

Апартамента е лявата половина на скицата.
tassel - специалист
ribnikolaevi написа:
Аз съм конструктор!
В съвременното строителство на жилищни сгради "бетонната стена" е шайба. Държи сградата при земетръс. Прецакването на шайба , още повече на 2/5, категорично отслабва носимоспособността на сградата при хоризонтални /земетръсни/ въздействия.
Спомням си, че когато строиха сградата, на някои от апартаментите правиха отворите за вратите в последствие, т.е. след като беше излята тази бетонна стена.
ribnikolaevi - майстор
tassel написа:
ribnikolaevi написа:
Аз съм конструктор!
Спомням си, че когато строиха сградата, на някои от апартаментите правиха отворите за вратите в последствие, т.е. след като беше излята тази бетонна стена.
Тогава отивай на точка 3 и не се бави :lol: .
Защо не се свържеш с конструктора, който е проектирал сградата. Друг не може да ти каже категорично мнение, или по-скоро категоричното мнение е НЕ ПИПАЙ ШАЙБИТЕ!
Ако се интересуваш как да се свържеш - има си път. Намираш конструктивния проект, веждаш фирмата, която го е изготвила и се свързваш с тях.
ribnikolaevi - майстор
silllveto написа:
Планът ни не е тук. Вторият етяж и стълбищната клетка са проектирани от архитект и стр. инжинер. От втория знам, че може да махнем стената като я укрепим със съответната конструкция, но това не е включено в плана.
Преди време питах тук за носещата стена, но не получих отговор. Реших да не рискуваме и преразпределих пъврия етаж - кухнята и една по-малка стая и коридорът между тях да ги обединя в дневна, защото стените са от по-тънките. Едната стена просто ще липсва, а на мястото на другата ще оформим свод (визуално отделящ кухнята), тъй като там има два трегера (на бивша и настояща врата) Ще стане малко нисък, но подът тепърва ще се оформя.
Къщата е в София, теренът - планински.

Нахвърлях нещо - 1 и 2 са стените, които ми пречат :wink: , а №3 е дебелата стена, която се отказахме да махнем.
Питай човека, който е запознат с твоя случай. Защото има много въпроси - как са армирани плочите, има ли греди и какви и къде ит.н. и т.н. Ще се изпотим взаимно да се питаме и да си отговаряме на час по лъжичка.
И освен това има един нюанс твоето питане. Примерно може би къщата ти не отговаря на съвременните норми за земетръс. Тогава всеки може да ти дава съвети, но ако искаш подпис и някой да понесе отговорност - това ще е доста по-трудно.
Като сте лели втора плоча, ляхте ли и греди?
На кой етаж искаш да махаш стени?
Между другото, по какъв начин сте свързали новите колони със съществуващия зид на първия етаж /само не ми казвай, че нямат връзка/?
А защо всъщност правихте тази втора плоча? Старата остана ли?

Тема "направа на отвор в стена за врата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: