• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
Не, не така!
В балона има въздух, но вече извън мембраната. Затова и все още работи сравнително нормално. С течение на времето, той ще се "разтвори" във водата, да пълното му изчерпване.
Такива системи се наблюдават постоянно и се обслужват, но това са големи системи.

Ремонтирай си хидрофора! Осигури топлина на хидрофора си!
LazarGanev - "Велик майстор"
нед фев 23, 2025 12:25 pmMohicanSQL написа:
Аха, значи ако правилно съм разбрал мембраната няма голямо значение, а важното е пресостата да включва и изключва, когато му е зададено. В такъв случай мембраната изобщо нема да я барам, да си стои вътре скъсана ! Нали така ?
Не, здравата мембрана, т.е. работещият РС предотвратява честото включване на помпата
нед фев 23, 2025 11:32 amESPACE написа:
нед фев 23, 2025 10:56 amhidrazin написа:
Много хора гледат но не могат да видят...
Електронните пресостати имат вграден съд и мембрана. Малки са по обем и размер но имат.
:partyman:
Ще ми е интересно да видя такъв "вграден" съд в електронен пресостат. Няколко съм отварял, явно са много малки и скрити та не съм ги видял :)
Има модели с РС
Естествено, че има.
Изображение
Дори е подсказано с наименованието на модела, но е само с башня.

Дори на такъв, с вграден РС, бих направил така.
http://reinsoft.com.ua/images/brio/brio-top-con.4a.jpg
Изображение
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на нед фев 23, 2025 12:56 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
нед фев 23, 2025 11:32 amESPACE написа:
Ще ми е интересно да видя такъв "вграден" съд в електронен пресостат. Няколко съм отварял, явно са много малки и скрити та не съм ги видял :)
Готово! Явно не само аз съм за очила. :)
Това че не изглежда като балон с мембрана който хората са свикани да виждат, не означава че няма такъв.
Щом има мембрана, то тя се разширява нанякъде и нещо и противодейства, нали?
При онова дето масово се разбира като разширителен съд външното налягане се осигурява чрез въздух под налагане - напомпва се.
При електронните това налагане върху мембраната се осигурява от ... пружина.
От другата страна на мембраната при електронните има обем вода. Малък или голям но има.
Разликата между едните и другите разширителни съдове е в обема който се разширява.

Прикачен файл:
Пресостат 1.jpg
Пресостат 1.jpg (73.51 KиБ) Видяна 1369 пъти

При някои електронни пресостати мембраната "поема" до 200-400ml вода. При други по-малко.
Николов Н. - специалист
Вилата на сина ми е с такъв тип хидрофор. Съд - неръждаем 80л. бойлер, вертикален/ от преди 30г /., пресоста-механичен. Надува с помоща на 12в. помпа за гуми на 3,5-4Бар.през вентил в най-горната част. Въздуха стои в най-горната част, Има на входа невъзвратен клапа. Без него ще при спиране на водата в водопровода ще се изпразни.
ESPACE - майстор
Както искаш го наричай, но за мен това е много далеч от понятието "разширителен съд". Има просто една подвижна мембрана, която се деформира от налягането на водата и свива пружината предизвиквайки и линейно придвижване на щока с магнита, а той задейства рид ампула или датчик на хол. Обикновен пресостат. По тая логика в обикновените хидрофори с механничен пресоста има два разширителни съда, големия с въздуха и това зад мембраната в пресостата :lol:
Лазаре, искаш да кажеш че има електронни пресостати с вграден истински РС с ревизионен вентил и въздух под налягане? Такова животно не ми е попадало.
Разширителен съд е много разтегливо понятие от гледна точка на обема :cool: .
Grundfos Pressure Manager PM2 има вграден съд 100мл, а Brio Tank има съд 400мл. Така е решил конструктора, сигурно има смисъл
hidrazin - майстор
Щом като за теб понятието разширителен съд се изчерпва само при наличие на вентил... :lol:
Ще ти покажа дори такава помпа направо с вграден такъв. И без това ме ядоха като горчива краставица че съм я показал...
Щом чак толкова държиш да има вентил - ей го на.

Прикачен файл:
Разширителен съд. 1.jpg
Разширителен съд. 1.jpg (108.83 KиБ) Видяна 1313 пъти
Прикачен файл:
Разширителен съд 2.jpg
Разширителен съд 2.jpg (45.62 KиБ) Видяна 1313 пъти

нед фев 23, 2025 4:57 pmESPACE написа:
Както искаш го наричай, но за мен това е много далеч от понятието "разширителен съд".
Що? Обясни де. Заради обема ли? :shock:
нед фев 23, 2025 4:57 pmESPACE написа:
....Такова животно не ми е попадало.
viewtopic.php?f=17&t=73749&start=30#p1191251
Скала 2 на Грундфос също има, нещо на Вило съм мяркал....
А, Хидрата показал Скалата изотвътре!!!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Питане за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: