• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Ако сте ремонтирали нещо в дома си. Качете тук вашите снимки. Преди - След
hidrazin - майстор
нед фев 23, 2025 6:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
А, Хидрата показал Скалата изотвътре!!!
Как няма да я покажа. Един ме изяде ка'т горчива крастаФца че не съм я показал!
Ей още един електронен пресостат с обем 400ml

:partyman:
нед фев 23, 2025 7:00 pmhidrazin написа:
нед фев 23, 2025 6:53 pmТрифон П.Трифонов написа:
А, Хидрата показал Скалата изотвътре!!!
Как няма да я покажа. Един ме изяде ка'т горчива крастаФца че не съм я показал!
Ей още един електронен пресостат с обем 400ml

Първи писах Вило!!! Аммаха Я!
viewtopic.php?f=17&t=73749&start=30#p1191294
ESPACE - майстор
Съгласихте ме, има такова животно.
MohicanSQL - специалист
нед фев 23, 2025 12:33 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не, не така!
В балона има въздух, но вече извън мембраната. Затова и все още работи сравнително нормално. С течение на времето, той ще се "разтвори" във водата, да пълното му изчерпване.
Такива системи се наблюдават постоянно и се обслужват, но това са големи системи.

Ремонтирай си хидрофора! Осигури топлина на хидрофора си!
От любопитство и за да разбера как работят нещата. Ако не сменя мембраната и въздухът се "разтвори" във водата, какво се получава ? Предполагам, винаги когато пусна вода на някоя от чешмите, помпата ще се задейства, налягане ще има и помпата ще работи докато не спра водата ?
MohicanSQL - специалист
нед фев 23, 2025 12:55 pmhidrazin написа:
нед фев 23, 2025 11:32 amESPACE написа:
Ще ми е интересно да видя такъв "вграден" съд в електронен пресостат. Няколко съм отварял, явно са много малки и скрити та не съм ги видял :)
Готово! Явно не само аз съм за очила. :)
Това че не изглежда като балон с мембрана който хората са свикани да виждат, не означава че няма такъв.
Щом има мембрана, то тя се разширява нанякъде и нещо и противодейства, нали?
При онова дето масово се разбира като разширителен съд външното налягане се осигурява чрез въздух под налагане - напомпва се.
При електронните това налагане върху мембраната се осигурява от ... пружина.
От другата страна на мембраната при електронните има обем вода. Малък или голям но има.
Разликата между едните и другите разширителни съдове е в обема който се разширява.

Пресостат 1.jpg

При някои електронни пресостати мембраната "поема" до 200-400ml вода. При други по-малко.
На снимката на хидрофора, който съм качил и на 2-ра страница, в най долната си част има болт за източване. Въпросът ми е след като го развия, всичката вода ли ще се източи включително и от електронния пресостат с всичките му джаджи в него ? Питам защото е за вила и когато не съм там, ако скове много да не спука някоя част. А и предполагам щом има електроника, при променливо напрежение трябва да се сложи някаква защита за да не изгори платка или каквото има там ?

Прикачен файл

product_40660.jpg
Ще се източи всичката вода, включително пресостата, но до клапана му. Имат вграден невъзвратен клапан. Над него водата си остава. На изхода му можеш да монтираш кран с изпускател.
В такъв случай, ще останат 30-40млл примерно, но замръзвайки има къде да се разширява леда.
Аналогично и в помпеното под болта.

РС се поставя защото е необходим. След като няма газов обем, който чрез свиването си да поеме количество вода в съдинката, вече няма РС в системата. Твоя си е, ползвай както намериш за добре!

Бих поставил допълнително топлоизолация на капака.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
пон фев 24, 2025 11:35 amТрифон П.Трифонов написа:
...
Капакът е врата, OSB с малко вата, таванът на "бункерът" е под тераса, неизолиран...
пон фев 24, 2025 11:54 amn_a написа:
пон фев 24, 2025 11:35 amТрифон П.Трифонов написа:
...
Капакът е врата, OSB с малко вата, таванът на "бункерът" е под тераса, неизолиран...
Тенкю, Кака!
Вярно, четох го в началото, но забравих. Трудна работа, да се запази топлинката в "бункер" над земята.
В такъв случай, аз бих му ( на хидрофора) направил малка кутия и високотехнологично смарт отопление.
Ламба с НЖ, управлявана от термостат, настроен на ниска положителна температура- пр. 10 градуса. Ламбите може да са две, с по ниска мощност и успоредно свързани. Ял съм дървото при отглеждане на дребни пиленца.

Другото е източване всеки път, през зимните месеци.
hidrazin - майстор
пон фев 24, 2025 10:54 amMohicanSQL написа:
На снимката на хидрофора, който съм качил и на 2-ра страница, в най долната си част има болт за източване. Въпросът ми е след като го развия, всичката вода ли ще се източи включително и от електронния пресостат с всичките му джаджи в него ?
Не. И двата електронни пресостата които показах имат клапани които не позволяват водата да се източи от пресостата.
Точно твоя модел не съм разглобявал но вероятно и той има. Като искаш да разбереш - пробвай.

Прикачен файл:
Клапан.jpg
Клапан.jpg (82.82 KиБ) Видяна 1122 пъти

Питам защото е за вила и когато не съм там, ако скове много да не спука някоя част.
Това с източването е упражнение за .... сещаш се за какви.
Защо водомерите в двора не замръзват? Щото са в шахти в земята.
Топлината в шахтата идва от земята и отива нагоре, към капака.
Достатъчна е изолация на капака и евентуално на стените. При теб е монтиран на неправилно място.
Моя пресостат и помпа не са източвани 5+ и даже не помня точно колко години. Като изключа частичното такова за почистване на филтъра преди помпата.
Миналата година ми ремонтирах електрониката. Вади се БЕЗ нищо да се източва.
А и предполагам щом има електроника, при променливо напрежение трябва да се сложи някаква защита за да не изгори платка или каквото има там ?
Каква защита? Защитата (ако се слага) е както при всичко друго с електроника - стандартен предпазител, заземяване, защита от пренапрежение.
P.S. Допълнителен разширителен съд (като при твоята помпа или подобен) основно се слага заради евтини и не много качествени помпи.
В много от случаите може да се избегне.
И без това масовите и евтини разширителни съдове изкарват от ден до пладне - както при теб 6 месеца.
Дори и след смяна на мембраната не изкарват и няколко месеца. Ясно защо.
Некачествен заварки, ръждясване отвътре ... и новата мембрана се протрива за раз бройки.
Сменя се целия съд.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Питане за хидрофор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: