нед фев 23, 2025 6:53 pmТрифон П.Трифонов написа: А, Хидрата показал Скалата изотвътре!!!Как няма да я покажа. Един ме изяде ка'т горчива крастаФца че не съм я показал!
Ей още един електронен пресостат с обем 400ml

нед фев 23, 2025 6:53 pmТрифон П.Трифонов написа: А, Хидрата показал Скалата изотвътре!!!Как няма да я покажа. Един ме изяде ка'т горчива крастаФца че не съм я показал!
нед фев 23, 2025 7:00 pmhidrazin написа:Първи писах Вило!!! Аммаха Я!нед фев 23, 2025 6:53 pmТрифон П.Трифонов написа: А, Хидрата показал Скалата изотвътре!!!Как няма да я покажа. Един ме изяде ка'т горчива крастаФца че не съм я показал!
Ей още един електронен пресостат с обем 400ml
![]()
нед фев 23, 2025 12:33 pmТрифон П.Трифонов написа: Не, не така!От любопитство и за да разбера как работят нещата. Ако не сменя мембраната и въздухът се "разтвори" във водата, какво се получава ? Предполагам, винаги когато пусна вода на някоя от чешмите, помпата ще се задейства, налягане ще има и помпата ще работи докато не спра водата ?
В балона има въздух, но вече извън мембраната. Затова и все още работи сравнително нормално. С течение на времето, той ще се "разтвори" във водата, да пълното му изчерпване.
Такива системи се наблюдават постоянно и се обслужват, но това са големи системи.
Ремонтирай си хидрофора! Осигури топлина на хидрофора си!
нед фев 23, 2025 12:55 pmhidrazin написа:На снимката на хидрофора, който съм качил и на 2-ра страница, в най долната си част има болт за източване. Въпросът ми е след като го развия, всичката вода ли ще се източи включително и от електронния пресостат с всичките му джаджи в него ? Питам защото е за вила и когато не съм там, ако скове много да не спука някоя част. А и предполагам щом има електроника, при променливо напрежение трябва да се сложи някаква защита за да не изгори платка или каквото има там ?нед фев 23, 2025 11:32 amESPACE написа: Ще ми е интересно да видя такъв "вграден" съд в електронен пресостат. Няколко съм отварял, явно са много малки и скрити та не съм ги видялГотово! Явно не само аз съм за очила.![]()
Това че не изглежда като балон с мембрана който хората са свикани да виждат, не означава че няма такъв.
Щом има мембрана, то тя се разширява нанякъде и нещо и противодейства, нали?
При онова дето масово се разбира като разширителен съд външното налягане се осигурява чрез въздух под налагане - напомпва се.
При електронните това налагане върху мембраната се осигурява от ... пружина.
От другата страна на мембраната при електронните има обем вода. Малък или голям но има.
Разликата между едните и другите разширителни съдове е в обема който се разширява.
Пресостат 1.jpg
При някои електронни пресостати мембраната "поема" до 200-400ml вода. При други по-малко.
![]()
пон фев 24, 2025 11:35 amТрифон П.Трифонов написа: ...Капакът е врата, OSB с малко вата, таванът на "бункерът" е под тераса, неизолиран...
Бих поставил допълнително топлоизолация на капака.
пон фев 24, 2025 11:54 amn_a написа:Тенкю, Кака!пон фев 24, 2025 11:35 amТрифон П.Трифонов написа: ...Капакът е врата, OSB с малко вата, таванът на "бункерът" е под тераса, неизолиран...
Бих поставил допълнително топлоизолация на капака.
пон фев 24, 2025 10:54 amMohicanSQL написа: На снимката на хидрофора, който съм качил и на 2-ра страница, в най долната си част има болт за източване. Въпросът ми е след като го развия, всичката вода ли ще се източи включително и от електронния пресостат с всичките му джаджи в него ?Не. И двата електронни пресостата които показах имат клапани които не позволяват водата да се източи от пресостата.
пон фев 24, 2025 10:54 amMohicanSQL написа: Питам защото е за вила и когато не съм там, ако скове много да не спука някоя част.Това с източването е упражнение за .... сещаш се за какви.
пон фев 24, 2025 10:54 amMohicanSQL написа: А и предполагам щом има електроника, при променливо напрежение трябва да се сложи някаква защита за да не изгори платка или каквото има там ?Каква защита? Защитата (ако се слага) е както при всичко друго с електроника - стандартен предпазител, заземяване, защита от пренапрежение.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: