Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nunep - специалист
Колеги спора за спиране или не на двигателите не тръгна надобре. Малко прекалих и се извинявам. Но съм решил да го направя. Софтуера и винтовете които имам го позволяват. Като тествам ще кажа какъв е резултата.
AirKing - помощник
Здравейте на всички. Нов съм тука в този форум но видях че всички сте експерти в областа на стъпковите двигатели и силно се надявам да получа помоща тука която ми е нужда за реализиране на това което съм намислил. Накратко ще ви кажа за какво става на въпрос и ще съм много благодарен ако някой ми помогне. Виждам че тука се обсъжда направата на CNC машини, а на мен ми е нужно нещо по просто. Става въпрос за стъпков двигател който да върти една тръба на бавни обороти. Значи свалих от стари принтери няколко двигателчета и реших да експерементирам какво мога да направя (доста бос съм в тази област :) ) Поръчах си плата за сглобяване от дряновската фирма и си е сглобих тука с елементите които напазарувах от магазина както бяха описани по схемата. До тук всичко окай обаче когато дойде финала и въпросния двигател трябваше да заработи пълен ужас и по точно не че не се завърта ами се чуди в коя посока да тръгне ту напред ту назад :-D чудех се да се смея ли да плача ли но резултата определено не беше това което очаквах да тръгне. Някой има ли идея какво може да съм сбъркал или може би да ми даде друга идея за изпълнение на задачата която съм си поставил. Благодаря Ви предварително.
velsi - Почетен майстор
Това може да се случи, ако си свързал неправилно фазите на мотора към платката. Случвало ми се е и на мене. Може и от самото моторче да е, но първо си провери свързването.
skat - специалист
gorgidanchev написа:
Който е пуснал в действие такава машинка ще е на моето мниние.И ТО СИ ЛИЧИ.Мислете колеги и тогава пишете.По същесво...защото доста често ми се налага да търся исказване,мнение,помощ от колеги и прехвърлям по 10...за да намеря нещо същесвенно.
Силно изказване. Мисля, че за съфорумниците би било интересно да покажеш нещо. Постът ми е написан с уважение.
AirKing - помощник
velsi написа:
Това може да се случи, ако си свързал неправилно фазите на мотора към платката. Случвало ми се е и на мене. Може и от самото моторче да е, но първо си провери свързването.
Моторчето е униполярно с 6 кабелчета. Как най-лесно да намеря правилните фази и да ги закача на платката където там сам A B C D E F.

P.S. По принцип измерих 3 по 3 кабелчета кYдето дават фаза и ги подредих 3-те на A B C и останалите три на D E F. Така ли трябва да бъде или и друго се прави.
nunep - специалист
AirKing на етикета на двигатела виж кой модел е и потърси datasheet (PDF) в нета и там ще пише кои кабел по цвят какъв е.
успех
shulio - специалист
6-те кабелчета значи че са две намотки с извадена средна точка и на 2-те. Намери кои кабели са ти крайщата на намотките и кои средите и тогава на драйвера виж кое къде трябва да се върже
skat - специалист
AirKing написа:
До тук всичко окай обаче когато дойде финала и въпросния двигател трябваше да заработи пълен ужас и по точно не че не се завърта ами се чуди в коя посока да тръгне ту напред ту назад
При мен това се случва, когато подавам малък ток на фазите. Съветът ми е ако проверката на свързването е ОК, да погледнеш номиналните данни на мотора - за какво напрежение и ток е и да му ги осигуриш.
Успех
AirKing - помощник
Благодаря Ви на всички много за съветите още тази вечер като се прибера ще започна с експериментите и ще пиша резултатите. Даже може да прикъча и снимков материял за по ясна картина :)

P.S. А относно захранването съм му взел направо захранването от принтера което е на 24V на колкото е и моторчето и силно се надявам да не е от него. А иначе нещо ме съмнява тримерчето защото се върти без спиране и нещо май не вади от средата му към масата ток който пише в описанието на схемата че трябва да го има но въпреки това има ток на крайщата на A B C D E F.
svetliopi44 - Чирак...
AirKing
ELEMENTAL написа:
, за да нямаш никакво напрежение в/у Р1 или не си подал 5-те волта, или ти е прекъснат R2.Провери си и спойките да няма някоя суха.
:arrow:

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: