• 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
MrMurdjo написа:
Четох преди време опитите на един човек да ползва малък стъпков мотор за енкодер. Имаше някакъв успех, но проблемът основно беше с генерираните импулси. Подобряваха се при подаване на слаб ток през намотките, но пак трябваше да се обработват предварително.
Не залагайте надежди на тази идея.Глупости са да му подаваш ток през намотките.В сучая той се ползва като тахогенератор.Пробвано е и резултатите са отрицателни.Такъв мотор в тази функция не е подходящ за тази цел поради това,че дава 200 импулса на оборот
а при въртене на високи обороти сигнала тотално се скапва.
Но после му намерих приложение като енкодер при синтезатор на честота.Работи перфектно.
Енкодера позволява единствено да се подобри динамиката на двигателя и той да си свърши добре работата.
А именно да отиде там където му казва управляващата програма.Или грубо казано - Зададох ти 10 стъпки,
когато ги изпълниш обади ми се. Това е.
Енкодерите не са манна небесна.Те не могат да ни помогнат да се повиши мощността на мотора,да оберат луфтовете
по механиката на машината или пък нещо друго,каквито мисли лансират тук някой колеги в своите изказвания.
Може би е време MrMurdjo,mladomo,alien / нищо лично/, да подкрепят думите си с нещо практическо ,поне някакви снимки, за да убедят аудиторията в правотата си.
Ети снимки на двигателя /от флопидисково устройство/ използван като енкодер на стъпков мотор.

Прикачен файл

2A.jpg
2A.jpg (34.72 KиБ) Видяна 6575 пъти

Прикачен файл

1A.jpg
1A.jpg (40.81 KиБ) Видяна 6575 пъти
STEPER - специалист
shulio написа:
Масн3 може да следи къде се намира инструмента с така нареченото ДРО. Незнам само дали може да се синхронизират данните от дро със стъпките и ако има разминаване програмата да спре да подава импулси за да се види има ли грешка
Mach3 изпълнява програмата като интерпретира G-Coda-а и подава необходимите импулси към контролера за изпълнение от двигателя - да премести съответната ос на необходимата позиция.Не го е еня за крайния резултат.
Ако по някаква причина машината блокира и спре/без натиснат Е-stop/ Mach3 продължава да си цикли програмата до край.
За разминаване с програмата и синхронизация с данните се грижи именно енкодера който подава сигналите за коректно изпълнение.
alien - специалист
степер - нямам намерение да убеждавам в правотата си който и да било, практическото е до мен на съседната маса, смятам думите ми са достатъчни да го опишат, това е изпитана информация на готово, за който иска да разбере, който не иска много му здраве, той губи
само моля да не повтаряш мои думи и после да ме караш да подкрепям това което ти също повтаряш след мен (не е за сефте да плагиатстваш)

като толкова смятате че снимката ще покаже нещо повече от 4 крачета ето платка от мишка с бързи оптрони, приемника е с 4 крачета, за съжаление само платката е останала мишката е избягала, с такъв приемник ми е първия успешен самоделен енкодер който работи стабилно до 3000 оборота
приемника изкарва А и Б сигнал, тъй като двата приемника са на фиксирано разстояние един от друг е желателно да се тества с различни размери на чертичките и разстоянието между тях, за да се получи 90 градуса дефазиране или близко

Прикачен файл

100_6930.JPG

Прикачен файл

100_6929.JPG
mladomo - специалист
STEPER написа:
Може би е време MrMurdjo,mladomo,alien / нищо лично/, да подкрепят думите си с нещо практическо ,поне някакви снимки, за да убедят аудиторията в правотата си.
@STEPER
Виж това клипче накрая, там можеш да видиш машината, на която съм правил графичната среда вижда се на тачскрина за управление. ВИж как машината огъва бигли 3д. Казах ти софтуерно подобрихме 2 пъти производителността , но аз малко съм помогнал за това, има едно друго момче, което е основен специалист по електрониката и програмирането. Енкодера е оптичен със 10000 стъпки, който следи огъването.
http://www.youtube.com/watch?v=nvK0MQ81sb4
MrMurdjo - майстор
Съжалявам, ако някой ще се почувства разочарован, но не смятам да доказвам нищо и никому.
Тук просто обсъждахме принципни възможности и решения. Нямам готови. Имам да решавам по-прости, но по-важни проблеми. Ако ги реша, то тогава ще мисля и за екстри.
Не постигаме единомислие, защото всеки търси кусури на другия. Балкански синдром, кво да прайм ...
listoto - помощник
Здравейте!

"gkamenov" поздравление много добре изглежда машината.
А би ли дал някакви размери ?
Мерси предварително :gott:
gkamenov - специалист
Да се включа и аз малко по темата е енкодерите, без да претендирам особено за разбиране на материята.
Енкодера дава обратна връзка (ако има кой да го чуе) и информация за това какво се случва в момента. А какво се случва в момента, софтуера е "разпоредил" на мотора преди някакво време, т.е. Ако си чертаете права линия по Х, софтуера генерира импулс на порта, този импулс кара драйвера да промени напрежението в/у намотките на мотора, това променя магнитното поле и мотора се (или не се) премества малко. Всичко това отнема някакво време да се случи, след като софтуера е генерирал импулса. Ако има енкодер, механичното премесване може да се отчите чрез него, но със закъснение. Ако софтуера пресметне (за което му е необходимо време, макар и много малко), че физическото преместване не отговаря на зададеното, т.е. има испускане на стъпка, може да генерира нов импулс. Това ще накара драйвера да премести още малко магнитното поле в мотора, а мотора може да се завърти (но вече ще направи две стъпки), а може и да не се завърти. В позитивния случай се завърта и си "наваксва" изпуснатата стъпка. Понеже чертаеме права линия по едната ос, това не се отразява негативно на крайния резултат. Ако обаче чертаеме линия, която е под някакъв ъгъл (да речем 45 градуса) с начални координати (Х1, У1) и крайни (X2, У2) то за всяка стъпка по Х трябва да има и стъпка по Y. Ако в някакъв момент стъпката, да кажем по Y е изпусната, линията ще се е начертала със съответното отместване по Х, но няма да има отместване по Y. Софтуера, като разбере от енкодера, че преместване по Y не се е случило ще се опита да го компенсира с още импулси. Ако това сработи, Y ще се премести без да се мести X. Както се вижда вместо Y и Х да се местят едновременно, което е необходимо за да се начертае линия с наклон спрямо осите 45 градуса, ще се премести само Y. Това ще доведе до начертаване на по-груба линия, ако не се блокира мотора междувременно. Ето и нагледна картинка за точките от линията без изпусната стъпка и с изпусната стъпка:
Прикачен файл:
Untitled.png
Untitled.png (2.19 KиБ) Видяна 6500 пъти
Освен това, ако мотора е изпуснал стъпка по някаква причина, то има голяма веоятност да изпусне и следващата, и т.н.

От всичко това извода, който си правя е, че трябва да се настрой (проектира) машината така, че мотора да има запас и никога да не изпуска стъпка. Енкодера може да се използва само като индикатор, че мотора се е претоварил и сме озянили материала...

Това всичкото е за стъпков мотор разбира се. При серво мотор нещата са една идея по-различни.

listoto написа:
А би ли дал някакви размери ?
Работния ход е около 700 х 500 х 120 mm
svetliopi44 - Чирак...
MrMurdjo или angelfilev ако някой от вас има желание да сканира въпросната книга ще ми е интересно да я разгледам и попрочета нещо, че съм много бос на тая тема...
Или ако някъде я има в електронен вариант... :?
MaK - помощник
Изображение
http://constructor.bg/shop/product_info ... s_id=12027

Идея за ст.двигател с Обратна Връзка : Двигателя работи в режим полустъпка (или микростъпка) , в реверсивен брояч се следят зададените от РС и изпълнените от ОВ стъпки . Ако се получи разлика и следващата стъпка е в същата посока се изпълнява в режим цяла стъпка , ако е обратна не се изпълнява стъпка до нулиране на брояча . Ако в брояча се натрупат примерно 4 стъпки подава А-стоп .
stilnik - специалист
Ето нещо за плазмаджиите.

.http://www.ebay.com/itm/Proffessional-C ... 27c22f7bcc
Контролер за постоянно поддържане на горелката от плота.

Въпрос? - може ли някой да даде схемно решение на проблема ?

P.S.Ха, сега видях ,че има и тема за CNC плазма , и че колегата е приложил и той линка.
Но така или иначе въпроса за сега стои без решение .

-
  • 1
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: