• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mObbiN - специалист
Просто правя експерименти и за това ги казвам тук за да може всеки да направи нещо по различно от мен за да не вървим по една и съща пътека и да не повтаряме грешките.Това хоби си е доста скъпичко и ако предпазя някой от излишни разходи ще съм много доволен ! :-D
alien - специалист
пък аз сега се замислих - като каза edemy2001 стъпков мотор - най често срещаните двуфазни стъпкови мотори може да не са най подходящи но има трифазни стъпкови мотори, някой дали е пробвал? изкуствено правят повече полюси, като мотори нямат много кпд, но като има много полюси за генератор на ниски обороти може ли да излезе нещо?
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Просто правя експерименти и за това ги казвам тук за да може всеки да направи нещо по различно от мен за да не вървим по една и съща пътека и да не повтаряме грешките.Това хоби си е доста скъпичко и ако предпазя някой от излишни разходи ще съм много доволен ! :-D
Точно така. Това, което пиша тук и го препоръчвам - минал съм по пътя на опита и грешката в 95% от случаите. В останалите случай разсъждавам също от гледна точка на опита и грешката.
alien написа:
пък аз сега се замислих - като каза edemy2001 стъпков мотор - най често срещаните двуфазни стъпкови мотори може да не са най подходящи но има трифазни стъпкови мотори, някой дали е пробвал? изкуствено правят повече полюси, като мотори нямат много кпд, но като има много полюси за генератор на ниски обороти може ли да излезе нещо?
Не съм пробвал с трифазен - не ми е попадал такъв. Двуфазен съм пробвал. Но пък като си мисля - те са предназначени по принцип да застават на определено положение на ротора, така, че по котвеното залепване едва ли ще се различават от двуфазните... И все пак ще е интересно да видя, да пипна и да тествам такъв двигател в режим на генератор.

Edit:
Извинявам се! Моя грешка - не съм прочел правилно - става дума за СЕРВО мотор! Така, че това което съм написал тук малко по-нагоре в същия пост е невалидно!!!
Последна промяна от edemy2001 на ср фев 22, 2012 7:20 pm, променено общо 3 пъти.
mObbiN - специалист
Малко изводи от моят скромен опит.За да се направи добър генератор си трябва силни магнити,много мед и никакви железни сърцевини както ги прави Евгени.Ако сте склонни на компромиси и искате да минете с по малко магнити и мед ги правете както правя аз и други колеги.Пак подчертавам ако сте склонни на компромиси!При него нещата са изпипани почти на 100% за което евала!
mObbiN - специалист
Прикачен файл:
2dc0aae1999b.jpg
2dc0aae1999b.jpg (87.43 KиБ) Видяна 3347 пъти
Ако правя генератор с такъв статор той задължително ще е трифазен защото ако е монофазен няма да има завъртане.Не съм забравил и за загубите от железните сърцевини.
edemy2001 - специалист
mObbiN написа:
Малко изводи от моят скромен опит.За да се направи добър генератор си трябва силни магнити,много мед и никакви железни сърцевини както ги прави Евгени.Ако сте склонни на компромиси и искате да минете с по малко магнити и мед ги правете както правя аз и други колеги.Пак подчертавам ако сте склонни на компромиси!При него нещата са изпипани почти на 100% за което евала!
Е, чак пък толкова!!! Старая се, но не съм най-добрия със сигурност. И аз ползвам жокери... :wink:
Освен това, като гледам и ти не си с твърде скромен опит! :)
Аз напоследък също съм склонен на такива компромиси, че цените на магнитите станаха... Не се пипат!
От известно време насам без желязо в сърцевината правя само ако клиента изрично го желае. Разбира се, казвам всички предимства и недостатъци и на едните и на другите генератори.
ludiagsm - специалист
mObbiN написа:
Прикачен файл:
2dc0aae1999b.jpg
Ако правя генератор с такъв статор той задължително ще е трифазен защото ако е монофазен няма да има завъртане.Не съм забравил и за загубите от железните сърцевини.

Колега твое ли е това дело? Интересно ми е от какъв материял е магнитопровода ,така като гледам е черна стомана плътна , аз не съм си играл само предполагам и се чудя няма ли проблем със загряване в следствие на вихровите токове и каква мощност дава този генератор?
mObbiN - специалист
Колега чети и малко назад ''22'' страница,нима смисъл да повтарям едно и също само пълня темата.Това е просто съвет! :supz:
ludiagsm - специалист
mObbiN написа:
Колега чети и малко назад ''22'' страница,нима смисъл да повтарям едно и също само пълня темата.Това е просто съвет! :supz:
ops благодаря.
borisovqvor - напреднал
Прикачен файл:
DSC00493.JPG
няма достъп на покрива ( ледена епоха ) всеки ползва жокери :) важното е да го доразвиеш и да излезе нещо хубаво и полезно тепърва няма да открием топлата вода , всичко е измислено само се доусвършенства във времето :?
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: