Просто правя експерименти и за това ги казвам тук за да може всеки да направи нещо по различно от мен за да не вървим по една и съща пътека и да не повтаряме грешките.Това хоби си е доста скъпичко и ако предпазя някой от излишни разходи ще съм много доволен ! 
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mObbiN
- специалист
1531 мнения в "ветрогенератор"
alien
- специалист
пък аз сега се замислих - като каза edemy2001 стъпков мотор - най често срещаните двуфазни стъпкови мотори може да не са най подходящи но има трифазни стъпкови мотори, някой дали е пробвал? изкуствено правят повече полюси, като мотори нямат много кпд, но като има много полюси за генератор на ниски обороти може ли да излезе нещо?
edemy2001
- специалист
mObbiN написа:Просто правя експерименти и за това ги казвам тук за да може всеки да направи нещо по различно от мен за да не вървим по една и съща пътека и да не повтаряме грешките.Това хоби си е доста скъпичко и ако предпазя някой от излишни разходи ще съм много доволен !Точно така. Това, което пиша тук и го препоръчвам - минал съм по пътя на опита и грешката в 95% от случаите. В останалите случай разсъждавам също от гледна точка на опита и грешката.
alien написа:пък аз сега се замислих - като каза edemy2001 стъпков мотор - най често срещаните двуфазни стъпкови мотори може да не са най подходящи но има трифазни стъпкови мотори, някой дали е пробвал? изкуствено правят повече полюси, като мотори нямат много кпд, но като има много полюси за генератор на ниски обороти може ли да излезе нещо?Не съм пробвал с трифазен - не ми е попадал такъв. Двуфазен съм пробвал. Но пък като си мисля - те са предназначени по принцип да застават на определено положение на ротора, така, че по котвеното залепване едва ли ще се различават от двуфазните... И все пак ще е интересно да видя, да пипна и да тествам такъв двигател в режим на генератор.
Edit:
Извинявам се! Моя грешка - не съм прочел правилно - става дума за СЕРВО мотор! Така, че това което съм написал тук малко по-нагоре в същия пост е невалидно!!!
Последна промяна от edemy2001 на ср фев 22, 2012 7:20 pm, променено общо 3 пъти.
mObbiN
- специалист
Малко изводи от моят скромен опит.За да се направи добър генератор си трябва силни магнити,много мед и никакви железни сърцевини както ги прави Евгени.Ако сте склонни на компромиси и искате да минете с по малко магнити и мед ги правете както правя аз и други колеги.Пак подчертавам ако сте склонни на компромиси!При него нещата са изпипани почти на 100% за което евала!
edemy2001
- специалист
mObbiN написа:Малко изводи от моят скромен опит.За да се направи добър генератор си трябва силни магнити,много мед и никакви железни сърцевини както ги прави Евгени.Ако сте склонни на компромиси и искате да минете с по малко магнити и мед ги правете както правя аз и други колеги.Пак подчертавам ако сте склонни на компромиси!При него нещата са изпипани почти на 100% за което евала!Е, чак пък толкова!!! Старая се, но не съм най-добрия със сигурност. И аз ползвам жокери...
Освен това, като гледам и ти не си с твърде скромен опит!
Аз напоследък също съм склонен на такива компромиси, че цените на магнитите станаха... Не се пипат!
От известно време насам без желязо в сърцевината правя само ако клиента изрично го желае. Разбира се, казвам всички предимства и недостатъци и на едните и на другите генератори.
ludiagsm
- специалист
mObbiN написа:Ако правя генератор с такъв статор той задължително ще е трифазен защото ако е монофазен няма да има завъртане.Не съм забравил и за загубите от железните сърцевини.Прикачен файл:2dc0aae1999b.jpg
Колега твое ли е това дело? Интересно ми е от какъв материял е магнитопровода ,така като гледам е черна стомана плътна , аз не съм си играл само предполагам и се чудя няма ли проблем със загряване в следствие на вихровите токове и каква мощност дава този генератор?
borisovqvor
- напреднал
Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература