• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
stilnik написа:
Steper,
Осведоми ни , как познаваш ,че един чип продаден в България, отговаря на данните от datasheet-a.
Никак не познавам.Просто му осигурявам необходимите параметри,режим и условия на работа заявени от производителя.
stilnik написа:
На боб ли гледаш или на стъклено кълбо?
Гледането на боб или на стъклено кълбо оставям на теб.Но когато нямаш необходимата техническа подготовка,
познания в дадена област и масло в главата и това няма да ти помогне.затова остави тези неща на знаещите
и можещи хора, и си купи нещо готови и пей сърце.
stilnik написа:
И аз се позовах на данните в datasheet-a и резултата беше описан в предишен пост.
Откровено да си призная нищо не можах да разбера от него и да схвана смисъла на изложеното там и затова
не мога да го коментирам.
stilnik написа:
Известно , че тук идват какви ли не боклуци, незнайно от къде, кой знае с какви качества.
За информация аз си купувам елементите от тук в България които се внасят от фирми производители с име и качество на продукцията.
Това не ти е завода за полупроводници в Ботевград за да мислиш така и оправдаваш неуспехите си.Пък и alien го е споменал по-добре от мен.
Но за някой екзотични елементи ползвам за доставка и някои външни Интернет доствчици защото аз далеч не се
занимавам само с CNC електроника.
stilnik написа:
При липса на първоначален контрол на използваните елементи, нормално е хората да бъдат резервирани при направата на инструкцията - имали са предвид някои неща.
Ако с това визираш хората от Sirius,нищо не са имали и нищо не могат да имат.Много пъти съм писал по този въпрос ще кажа и сега.
Те нямат потенциала да направят нещо технически грамотно дори една елементарна PCB /Не го чети като Ресторант
и Спални Вагони/.Въпреки,че изделията са им тотално копирани от Интернет продукцията им е некачествена.

Ако искаш нещо да научиш - Направи си.
Ако искаш нещо да имаш - Купи си
PhD - специалист
Хайде и аз да се включа с коментар - тези 4А които са за този чип се отнасят за двата канала - значи идват по 2А на намотка максимален ток. Аз имам едни съмнения дали тези 2А на канал могат да се постигнат при 40V захранващо напрежение и дали чипа няма да изгори, тъй като все пак този чип е с биполярна структура и има значителни загуби в транзисторите. Освен това трябва да се вземат мерки за правилното охлаждане на чипа.
Докато уточнявах моята схема и аз си мислех че попадам на дефектни чипове, но както пише колегата STEPER като им се осигурят нормални работни режими драйверите си работят добре. Скоро един такъв драйвер го подкарах на 30V и 2А и си работи без проблеми. Единствено забелязах нагряване при ниски обороти, където тока на двигателя е голям, иначе при високи скорости чипа оставаше студен
Има една друга работа която съм забелязал - някъде слагат кондензатори паралелно на токоследящите резистори. Това е погрешно, защото интегрира токовия сигнал и регулирането става по средна стойност на тока, а не по максимална и от там горят чипове - защото тока минава 2А по максимална стойност.
dobrev - специалист
При по високо напрежение и максимален ток при мен започваха да греят мостовете между пистите на платката, според мен несъобразени с преминаващия ток. Наложи се подсилване външно с мостове от проводник.
dobrev - специалист
STEPER написа:
dobrev написа:
Пробвал съм същия мотор със същия драйвер и захранване 24V - работи добре. Много важно е да се подаде първо захранването 5V и после силовото. В обратен ред гори крайната интеграла L298. А по високи обороти се получават при повече стъпки подадени за минута - все пак говорим за стъпкови мотори, не за постояннотокови колекторни. В упътването на контролера пише: "• Захранващо напрежение: 5-30V/max.2,5A (Напрежението и токът зависи от типа на мотора)".
А в Datasheats-а пише друго и аз бих заложил на него а не на Sirius:
DUAL FULL-BRIDGE DRIVER
OPERATING SUPPLY VOLTAGE UP TO 46 V .
TOTAL DC CURRENT UP TO 4 A .

При 2.5А (5А) както те обгрижва Sirius си търси нова схема.
:
Степер, тук явно има неправилно интерпретиране на информацията. Данните от Сириус, които съм цитирал, се отнасят за захранващия източник. Тези 2.5А трябва да може да ги издържи захранването!!! Направили са малко презапасяване за да не работи в граничен режим. И какво трябва да значи"... както те обгрижва..." :?
STEPER - специалист
dobrev,
Няма неправилно интерпретиране на информацията.
Ти си написал - "все пак говорим за стъпкови мотори, не за постояннотокови колекторни. В упътването на контролера пише:
" Захранващо напрежение: 5-30V/max.2,5A (Напрежението и токът зависи от типа на мотора)".

Според теб как да се разбира? :?:
Sorry, но от никъде не личи,че се отнася за захранващия източник.
Аз го разбирам като параметри за работа на двигателя.
А "обгрижва" разбирай - грижа за клиента в действие :wink:
PhD - специалист
Здравейте, ето да покажа новия си драйвер който направих тези дни. В един чип е събрано цялото управление, режими на работа от 1/2 до 1/32 стъпка. Номиналните параметри на драйвера са 24V и 2,5А, които естествено се поддържат с подходящ радиатор от един процесор. Има си и защита по ток и по температура.

Прикачен файл

PhD2.JPG

Прикачен файл

PhD_1.JPG
MrMurdjo - майстор
Не са ти качествени снимките, не мога да разчета какъв е микроконтролера :-D
Гледам, и ти още не си измислил технология за помедняване на отвори в домашни условия, щото и аз.
Това базирано на предишните разработки ли е?
:partyman:
PhD - специалист
Не, това е изцяло нова разработка. Поръчах си преди време едни чипове от Texas Instruments - дават ги безплатно като мостри, само че се плащат тук митнически такси. Конкретно този чип е тип DRV8825 - всичко е едно - контролер и драйвер. Сложих го на машината ми и работи добре, но си иска подходящото охлаждане. Все още е в процес на изследване и тестване. Следващата платка ще е по различна :)
MrMurdjo - майстор
Преди всичко под чипа трябва да оставиш колкото може повече бакър и да го свържеш с големи площадки извън него. Да разсейва топлината. Аз мислех, че има някакви външни мощни ключове и че чипът е микроконтролер.
PhD - специалист
Този чип е всички в едно. А за дизайна на платката си прав - много мед под чипа, радиатор от процесор отгоре и по дебели писти като тръгна да я правя за продължителна работа. Тази платка е само да видя как работи чипа и да го тествам.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: