Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
валкиса - специалист
Колега до къде с машината.
gechev - специалист
Машината е конус като чаша на който стените са с мното малки отвори , а дъното е като ренде. Вертикално през конуса е остта. Отгоре конуса не е плътно затворен с капак. Вертикално от капака до дъното на конуса / което е ренде/ има тръба с размер от оста до стената на конуса. В тази тръба се изсипва материала, който се рендосва от дъното и сокът посредством центрофугирането преминава през дупчиците на стената на конуса, а семкитеи останалите едри целулози пак от центрофугирането отиват в отделен съд.
валкиса - специалист
Благодаря за бързият отговор.Може ли някоя и друга снимка.
ge6aaaa3 - специалист
Последно за изтискване на сок ли трябва или за лютеница? Ако е за лютеница, ми се струва, че една обикновена ръчна месомелачка с електромотор с регулируеми обороти и уголемена фуния, ще ти свърши работа. На село като правим лютеницата/около 100кг./, на ръка я мелим за 1-2 часа. Това лято ще сложа мотор на машинката и си мисля, че ще се свършва за половин час. :roll:
:supz: това лято попаднах на производителя, без елмотора към 800лв- изцяло неръждавейка
Илчо Илиев - майстор
donor написа:
:supz: това лято попаднах на производителя, без елмотора към 800лв- изцяло неръждавейка

Такава машина има в село от доста години, ако си ходил при Бай Киро, сега Росен се занимава с нея...
Няколко пъти цедих домати там ,но определено не ми хареса..
Не съм и разглеждал устройството,но определено не е със шнек,а с барабан..,а и то няма как да е от друго ако не от неръждавейка..
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Не знам как се води, но имаме на село такава машинка за отделяне на люспите и семките от поне 30 години.
Принципно се върти на ръка. Отвора през който влизат доматите да речем е около 60мм, което е ограничение и при по-големи домати трябва да се срежат на 2 на 4 примерно. Представлява стабилен алуминиев шнек с постепенно намаляваща стъпка (май и дълбочината на резбата намалява), но диаметъра му е постоянен около 50мм. Около шнека има кожух - представлява тънкостенна тръба цялата надупчена с отвори около 1 мм. Най-отпред има издадено на тръбата и няма отвори - от там падат семки и люспи. Между шнека и кожуха има около 1- 2 мм луфт да минават семките и люспите. Много добра машинка - няма грешка.
Ако е голям луфта семките и люспите излизат не добре изстискани, слагаш ги и ги минаваш пак и си 6.
Баща ми я е подобрил с ел. двигател, ремък, капла от колело с блокирана ос, на която се закача машинката и само слагаш, колкото можеш.
Производителността не мога да кажа каква е - никой не я мисли когато се върти от мотора, преди това ме чакаха да отида да въртя. Като се увеличат размерите, ще се увеличи и производителността.
Все пак сподели каква се търси (или при дядката колко е) - примерно 20 кила домати ги смила за 5 мин.
Надявам се обясних доста просто, каква е конструкцията, но ако има нещо питайте.
В Кауфланд мисля, че гледах същата принципно, ама цялата е от пластмаса бе.
Отделянето на люспи и семки от домати става с една приставка към месомелачка. Отделно се продават такива мелачки за домати. От друга страна имам стара румънска мелачка, като ми изпадна една обикновена перална и след пренавиване на пусковата намотка на мотора, малко винкел, електроди, електрожен, флекс и свободно време крайния резултат ще е налице скоро. Пропуснах въртящия момент и размера на конструкцията - компактна е, понеже има редуктор от един друг мотор насаден на този от пералнята. Сигурно Ви е интересно и искате снимки, ще ги получите, но след 2 седмици, излизам отпуска. Време е за грозде, дърва и т.н. Поздрави.
ср сеп 11, 2013 3:38 pmИлчо Илиев написа:
donor написа:
:supz: това лято попаднах на производителя, без елмотора към 800лв- изцяло неръждавейка

Такава машина има в село от доста години, ако си ходил при Бай Киро, сега Росен се занимава с нея...
Няколко пъти цедих домати там ,но определено не ми хареса..
Не съм и разглеждал устройството,но определено не е със шнек,а с барабан..,а и то няма как да е от друго ако не от неръждавейка..
Бай ти Марин стругаря(до пожарната) ги прави.

Тема "Универсална мелачка за плодове и зеленчуци" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: