Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
валкиса
- специалист
41 мнения в "Универсална мелачка за плодове и зеленчуци"
gechev
- специалист
Машината е конус като чаша на който стените са с мното малки отвори , а дъното е като ренде. Вертикално през конуса е остта. Отгоре конуса не е плътно затворен с капак. Вертикално от капака до дъното на конуса / което е ренде/ има тръба с размер от оста до стената на конуса. В тази тръба се изсипва материала, който се рендосва от дъното и сокът посредством центрофугирането преминава през дупчиците на стената на конуса, а семкитеи останалите едри целулози пак от центрофугирането отиват в отделен съд.
ge6aaaa3
- специалист
Последно за изтискване на сок ли трябва или за лютеница? Ако е за лютеница, ми се струва, че една обикновена ръчна месомелачка с електромотор с регулируеми обороти и уголемена фуния, ще ти свърши работа. На село като правим лютеницата/около 100кг./, на ръка я мелим за 1-2 часа. Това лято ще сложа мотор на машинката и си мисля, че ще се свършва за половин час. 

Илчо Илиев
- майстор
donor написа:това лято попаднах на производителя, без елмотора към 800лв- изцяло неръждавейка
Такава машина има в село от доста години, ако си ходил при Бай Киро, сега Росен се занимава с нея...
Няколко пъти цедих домати там ,но определено не ми хареса..
Не съм и разглеждал устройството,но определено не е със шнек,а с барабан..,а и то няма как да е от друго ако не от неръждавейка..
Не знам как се води, но имаме на село такава машинка за отделяне на люспите и семките от поне 30 години.
Принципно се върти на ръка. Отвора през който влизат доматите да речем е около 60мм, което е ограничение и при по-големи домати трябва да се срежат на 2 на 4 примерно. Представлява стабилен алуминиев шнек с постепенно намаляваща стъпка (май и дълбочината на резбата намалява), но диаметъра му е постоянен около 50мм. Около шнека има кожух - представлява тънкостенна тръба цялата надупчена с отвори около 1 мм. Най-отпред има издадено на тръбата и няма отвори - от там падат семки и люспи. Между шнека и кожуха има около 1- 2 мм луфт да минават семките и люспите. Много добра машинка - няма грешка.
Ако е голям луфта семките и люспите излизат не добре изстискани, слагаш ги и ги минаваш пак и си 6.
Баща ми я е подобрил с ел. двигател, ремък, капла от колело с блокирана ос, на която се закача машинката и само слагаш, колкото можеш.
Производителността не мога да кажа каква е - никой не я мисли когато се върти от мотора, преди това ме чакаха да отида да въртя. Като се увеличат размерите, ще се увеличи и производителността.
Все пак сподели каква се търси (или при дядката колко е) - примерно 20 кила домати ги смила за 5 мин.
Надявам се обясних доста просто, каква е конструкцията, но ако има нещо питайте.
В Кауфланд мисля, че гледах същата принципно, ама цялата е от пластмаса бе.
Принципно се върти на ръка. Отвора през който влизат доматите да речем е около 60мм, което е ограничение и при по-големи домати трябва да се срежат на 2 на 4 примерно. Представлява стабилен алуминиев шнек с постепенно намаляваща стъпка (май и дълбочината на резбата намалява), но диаметъра му е постоянен около 50мм. Около шнека има кожух - представлява тънкостенна тръба цялата надупчена с отвори около 1 мм. Най-отпред има издадено на тръбата и няма отвори - от там падат семки и люспи. Между шнека и кожуха има около 1- 2 мм луфт да минават семките и люспите. Много добра машинка - няма грешка.
Ако е голям луфта семките и люспите излизат не добре изстискани, слагаш ги и ги минаваш пак и си 6.
Баща ми я е подобрил с ел. двигател, ремък, капла от колело с блокирана ос, на която се закача машинката и само слагаш, колкото можеш.
Производителността не мога да кажа каква е - никой не я мисли когато се върти от мотора, преди това ме чакаха да отида да въртя. Като се увеличат размерите, ще се увеличи и производителността.
Все пак сподели каква се търси (или при дядката колко е) - примерно 20 кила домати ги смила за 5 мин.
Надявам се обясних доста просто, каква е конструкцията, но ако има нещо питайте.
В Кауфланд мисля, че гледах същата принципно, ама цялата е от пластмаса бе.
Отделянето на люспи и семки от домати става с една приставка към месомелачка. Отделно се продават такива мелачки за домати. От друга страна имам стара румънска мелачка, като ми изпадна една обикновена перална и след пренавиване на пусковата намотка на мотора, малко винкел, електроди, електрожен, флекс и свободно време крайния резултат ще е налице скоро. Пропуснах въртящия момент и размера на конструкцията - компактна е, понеже има редуктор от един друг мотор насаден на този от пералнята. Сигурно Ви е интересно и искате снимки, ще ги получите, но след 2 седмици, излизам отпуска. Време е за грозде, дърва и т.н. Поздрави.
ср сеп 11, 2013 3:38 pmИлчо Илиев написа:Бай ти Марин стругаря(до пожарната) ги прави.donor написа:това лято попаднах на производителя, без елмотора към 800лв- изцяло неръждавейка
Такава машина има в село от доста години, ако си ходил при Бай Киро, сега Росен се занимава с нея...
Няколко пъти цедих домати там ,но определено не ми хареса..
Не съм и разглеждал устройството,но определено не е със шнек,а с барабан..,а и то няма как да е от друго ако не от неръждавейка..
Тема "Универсална мелачка за плодове и зеленчуци" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература