Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
masteradmin - майстор
още снимки може пък да излезе нещо

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (31.94 KиБ) Видяна 9790 пъти

Прикачен файл

4.jpg
4.jpg (27.87 KиБ) Видяна 9790 пъти

Прикачен файл

5.jpg
5.jpg (22.44 KиБ) Видяна 9790 пъти
Emerald - модератор
Супер сте, момчета! :respekt:

velsi, благодарности за схемата на захващането! :roll: Но сигурно би издържало само не много тежко, а?

masteradmin, този коридор ми взе акъла. Малко като в стъкларски магазин, но няма значение. :-D

Има обаче друго...Тази етажерка ми е за детската стая, така че толкова стъкларии са за избягване. С плексито е по-безопасно.
Освен това, чудя се сега как е възможно да се осъществи на гипсокартонена стена.

Нали трябва да се оцелят пустите му носачи вътре в стената... :? Да си купя устройство за търсене на носачите? Някакви идеи?

Плексито с какво бих могла да го залепя?
velsi - Почетен майстор
Emerald написа:
velsi, благодарности за схемата на захващането! :roll: Но сигурно би издържало само не много тежко, а?

...Освен това, чудя се сега как е възможно да се осъществи на гипсокартонена стена.

Нали трябва да се оцелят пустите му носачи вътре в стената... :? Да си купя устройство за търсене на носачите? Някакви идеи?

Плексито с какво бих могла да го залепя?
Това, което съм ти нарисувал се изработва от метал, за предпочитане цветен, да речем алуминий или бронз. В зависимост от дебелината на плексигласа може да бъде с диаметър от ф12 нагоре. За закрепване към стената може да използваш дюбели за гипскартон от тези, които наподобяват тирбушон. Всеки от тях, ако не се лъжа носи около 20-25 кг. В този случай не е необходимо да търсиш профилите зад картона. В зависимост пък от дължината на полиците можеш да сложиш колкото на брой прецениш от носачите, които ти измислих. Например през около 30 см. Тогава няма да имаш проблеми с товароносимостта. Колкото до лепенето плексигласа се лепи най добре с лепило приготвено от силен разтвпрител, например ацетон с разтворени в него парченца от същия материал (плексигласа).
Стефан - майстор
velsi, въобще не мога да се съглася с твоето предложение. Това става за секция, но не и за едностранно окачване. Тези рафтове са за книги, които имат някаква тежина, а не само за украшение.

Относно лепилото за плексиглаз също не съм съгласен. Той се лепи с дихлоретан. Но е силно отровен!!!
velsi - Почетен майстор
Стефан написа:
velsi, въобще не мога да се съглася с твоето предложение. Това става за секция, но не и за едностранно окачване. Тези рафтове са за книги, които имат някаква тежина, а не само за украшение.

Относно лепилото за плексиглаз също не съм съгласен. Той се лепи с дихлоретан. Но е силно отровен!!!
Коя сила точно те притеснява? Тази, която действа чисто надолу (силата на тежестта) и подлага окачвачите "на срязване" и "огъване" или съставящата й, която се опитва да измъкне дюбелите от стената? По-скоро плексиглаза няма да издържи, а не сглобките. Освен това в предложената конструкция на всеки рафт има в краищата вертикални парчета, които допълнително укрепват конструкцията. Дори и да не е 100%-ово решение (макар аз да мисля, че е такова) това, което предлагам е поне основа за размисъл.
Освен това се търси решение за ДЕТСКА стая. Предполага се, че ще се слагат предимно детски книжки и играчки, а не томове на "Война и мир".
За дихлоретана съм съгласен, ама къде се намира?
Последна промяна от velsi на съб юли 29, 2006 12:36 am, променено общо 2 пъти.
Стефан - майстор
Явно тази вечер няма да се разберем, пък и стана късно вече. Предлагам ти утре да изработиш такъв окачвач / експериментално /, и да видиш на практика какво ще се получи.
Никъде не съм казал, че се съмнявам в окачвача. Просто огъващия момент ще е голям, и плексигласа ще се счупи. Рамото в опората е много малко. Ако си учил Съпромат, направи си план.
velsi - Почетен майстор
Ок, съгласен. Малко е, защото така ми хрумна и го нарисувах набързо. Колкото по-дълбок е прореза, естесвено е по-добре. Можем заедно да го сметнем, стига да имаме ширината на полицата и очакваното натоварване.
Duke_BG - специалист
плексиглас 1 см дебелина , разпробит от страни с около 4мм свредло на достатъчна дълбочина и вътре се навиват 4мм стоманени шпилки за държачи - сега остава да измислим как да се закрепят в стената
а би могло да се направи проходен отвор и отпред да се подсили с неръждаемо въже 4 мм, но тогава се обезмисля разпробиването

и още една идея : на плексигласа се правят глухи отвори Ф3 или Ф5 мм и се полират - вътре в тях се слагат светодиоди и става много ефектно :)

играчка е но ще стане интересно
формата която си избрал не е много подходяща материята също а и като се напални с книги няма да се забелязва тази хубава серпентина . ако е малко по разчупена и има поне по един вертикален лист на 60 см хоризонтлен и ако е от 1 см стъкло ще стане . продават се готови анкери (окачвачи) точно като тези на картинката само че за стъкло .аз бих го направил с картонена конструкция на 10см от стената , стъклото закачено и на стената с вапросните анкери и легнало на процепи картона.самите процепи облечи с пвц капачка. а на процепите от ватрешната страна навит профил в/у капачката. получава се 'герберова греда така' доста яка кострукция.ефекта ще е че стъклото ще излиза от стената без никви свразки, може би малко лепило за стъкло само 6те се вижда.картона с профил и пвц капачка ще издаржи-гаранция. един друг савет, ако не се занимаваш с това викни някои да ти го направи и без това ще дадеш много пари за материали. поне да не се мъчиш щото не е чак толкова лесно както го описвам.ако го направиш или направил парти снимки да видим
null - специалист
детска стая - колко е голямо детето защото моето се катери по секциите

Тема "Как да се реализира технически?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: