• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
kozl - майстор
Гоуеми сте врачки :-D
Аз мисля, че в таблото му влизат 3 проводника, фаза, нула и защитен и таблото му е с два клемореда, един за ЖЗ проводници и другия за нулите. И таблото му има само 1 ДТЗ, което е за три кръга с контакти.
И таблото му е ОК, само дето он не знае къде да допре пробната ламБа и си задейства ДТЗ-то.
Щото ако осветлението му е свързано към фаза с мост към вход ДТЗ и към нулевия клеморед то ще му светне ли нещо в боксониерката :?
А за такова малко ап.табло дали има ли нужда от още един клеморед за нулата преди ДТЗ :roll:
iliya_i - майстор
съб дек 14, 2019 10:59 amkozl написа:
А за такова малко ап.табло дали има ли нужда от още един клеморед за нулата преди ДТЗ :roll:
momez написа:
Ок, това само за този кръг или за всички, които не минават през ДТЗ в случая кръгове "климатици" и "фурна, котлони" ?
Ами не знам. Тук са описани 3 клона без ДТЗ: "осветление", "климатици" и "фурна, котлони". Та може ли тези 3 да са натъпкани във клема вход нула на ДТЗ? Общо 4 кабела.
Явно не се чете подробно описанието. :-D
plamen6703 - майстор
съб дек 14, 2019 10:59 amkozl написа:
Аз мисля, че в таблото му влизат 3 проводника, фаза, нула и защитен и таблото му е с два клемореда, един за ЖЗ проводници и другия за нулите. И таблото му има само 1 ДТЗ, което е за три кръга с контакти.
И таблото му е ОК
Не само ти мислиш така, то дори е написано в началото:
пет дек 13, 2019 11:26 ammomez написа:
Здравейте, искам да попитам за един странен проблем или пък не е проблем с кръга на осветлението. Таблото е с три проводника фаза, нула, земя.
При теб има нещо много ценно, което при други няма, можеш да четеш и да мислиш.
На таблото както е описал му няма нищо, просто човека е решил да се занимава с нещо от което не разбира и дано не е лекомислен да се довери и прави "подобрения" на база хвърляне на боб! :partyman:
momez - помощник
Прикачен файл:
Untitled 2.png
Untitled 2.png (17.57 KиБ) Видяна 1085 пъти

Ето това е таблото
nikolov333 - майстор
Нещо бъркаш по схемата...така свързано ДТЗ-то ти ще изключва при включването на лампите..Оп на телефона не видях, че това била пробната лампа.. Нормално е да изключва тогава, при фаза преди дтз инула след нея
momez - помощник
Да затова са разменени земния и нулевия, нулевия е на заземителната, заземителния е на нулевата. Това питах така ли трябва ? Или друг вариант е да има още една нулева шина за кръговете без ДТЗ и там да е нулата от Ел табло, а нулата за кръговете с ДТЗ да е след ДТЗ.
nikolov333 - майстор
По принцип с две нулеви шини е по-правилно..преди и след ДТЗ.. но зависи от "изпълнението"в таблото ти и има ли място за шините.. иначе "невъзможни" неща няма де. :-D
momez - помощник
По принцип място няма щот новото табло ше е с 8 предпазителя и 2 ДТЗ, а съм купил 12ка, ма ше зема 18ка. Проблеми няма. На някой ако му трябва 12ка, ше се разберем. Таблото е на Шнайдер за вграждане :-D
nikolov333 - майстор
Таблото винаги трябва да се взима с резерв, за да остават свободни позиции..
iliya_i - майстор
съб дек 14, 2019 1:07 pmmomez написа:
Untitled 2.png

Ето това е таблото
Е няма такова табло! Тоя дето го е свързвал :axe:
Трябва ти още една шиничка - в нея включваш входящата нула, нулата на кухнята, нулата на осветлението и нулата на входа на ДТЗ (до тук 4 кабела). Пишеш за 8 предпазителя и 2 ДТЗ, а си нарисувал 5 предпазителя и една ДТЗ. Та най вероятно ще има и още нещо към тази шина.

При това положение никакви нули към заземителната шина!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: