Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
L_G - специалист
чет юли 23, 2020 3:40 pmradius написа:
Яко, на фона на купешките дивани, скелета на този е като от военното производство, доста масивен и здрав излежда. Аз бих те посъветвал да избереш по-твърд и жилав дунапрен, но пък може да искаш да потъваш.
За дунапрена мисля да ползвам 13-15 см твърд 3545 и отгоре 3-4 см пяна мека HR32.

Първоначалната идея ми беше да сложа ластици под дунапрена, но все повече си мисля, че няма да се получи добре и ще потъва. Замислям се да сложа отгоре шперплат 9-12 мм, за да няма разлика в нивото на седянката...
Svetoslavoff1 - майстор
Преди повече от 15г си поръчахме от фирма ъглов диван с опция за разтягане за спане, ползвали сме я инцидентно. Но не за това иде реч. Възглавниците околовръст по вертикалната част са пълни със "силиконова вата", каквото и да значи :) Препоръчаха ни я от фирмата и се оказа сполучлив избор. За толкова години - никаква деформация, като се има предвид, че последните близо 5г внуците как ли не издевателстват над възглавниците. Възглавниците са с калъфки на зип.
Хоризонталната част и вертикалните гърбове са с доста по-твърд дунапрен, внасяли си го, от него също никакви оплаквания за деформации. За съжаление не мога да ти помогна с конкретни търговски наименования/марки за материалите, че много вода изтече.
Сетих се още нещо, от едната страна нямаме подлакътник и там последната възглавница е фиксирана с "лепка" за вертикалната част, че да не "бяга".
Щом ще ходиш на тапицер, дано да случиш на читав, той ще ти препоръча разни техни си материали за ръбове, ъгли, окрайчвания.
Успех!
ПП Не знам дали не е късно за конструкцията, понеже споменаваш изравняване. На нашия във вариант спалня долната част, която във вариант диван е прибрана, се издърпва, на колелца е и механизъм я "изхвърля" да добие същото ниво като неподвижната хоризонтална част.
L_G - специалист
чет юли 23, 2020 6:13 pmSvetoslavoff1 написа:
Преди повече от 15г си поръчахме от фирма ъглов диван с опция за разтягане за спане, ползвали сме я инцидентно. Но не за това иде реч. Възглавниците околовръст по вертикалната част са пълни със "силиконова вата", каквото и да значи :) Препоръчаха ни я от фирмата и се оказа сполучлив избор. За толкова години - никаква деформация, като се има предвид, че последните близо 5г внуците как ли не издевателстват над възглавниците. Възглавниците са с калъфки на зип.
Хоризонталната част и вертикалните гърбове са с доста по-твърд дунапрен, внасяли си го, от него също никакви оплаквания за деформации. За съжаление не мога да ти помогна с конкретни търговски наименования/марки за материалите, че много вода изтече.
Сетих се още нещо, от едната страна нямаме подлакътник и там последната възглавница е фиксирана с "лепка" за вертикалната част, че да не "бяга".
Щом ще ходиш на тапицер, дано да случиш на читав, той ще ти препоръча разни техни си материали за ръбове, ъгли, окрайчвания.
Успех!
ПП Не знам дали не е късно за конструкцията, понеже споменаваш изравняване. На нашия във вариант спалня долната част, която във вариант диван е прибрана, се издърпва, на колелца е и механизъм я "изхвърля" да добие същото ниво като неподвижната хоризонтална част.
Благодаря много за споделянето :). Моя сегашен диван е със същия механизъм за опция сън и не съм много доволен. като се издърпа става равен с дивана, но е от различна твърдост дунапрен и е по тъник, което прави не много добро усечането когато човек лежи/спи.

За тапицер ще се разровя из форумите да видя кой какво препоръчва, тъй като досега не съм имал вземане даване с такъв. Всъщност заради това и реших да попитам хората тук, така че ако някой има положителни отзиви от някой да препоръча.

Ето и прогреса по втория модул, за има няма 2-3 часа работа е почти готов:
Прикачен файл:
sofa5.jpg
Прикачен файл:
sofa4.jpg

За днес стига толкова :drinkers: .
Лека и хубава вечер от мен.
Svetoslavoff1 - майстор
Явно сме попаднали на по-читава фирма, защото подвижната и неподвижна част в режим спалня са с еднакъв по твърдост пълнеж и с еднаква височина и не се усеща никакъв дискомфорт при спане.
Поне имаш на живо пример за лошо изпълнение и ти пожелавам да направиш удобна за ползване и поддръжка мебел!
Antonii - майстор
Ако търсите читав тапицер, то вижте на форума на мебелистите - https://mebelistite.com
Там има любители и специалисти от всички области на мебелирането.
Поне на мен ми помогнаха доста при прохождането ми в мебелното проектиране и изработка.
L_G - специалист
пет юли 24, 2020 1:43 pmAntonii написа:
Ако търсите читав тапицер, то вижте на форума на мебелистите - https://mebelistite.com
Там има любители и специалисти от всички области на мебелирането.
Поне на мен ми помогнаха доста при прохождането ми в мебелното проектиране и изработка.
Благодаря, не подозирах за съществуването на този форум :). Ще разгледам там кой какво е писал.

Ето и прогреса от днес, модул 1 и 2 са напълно готови, вече имат и крака.
Мисля, че успях да намеря перфектните крака за сглобката която имам, плюс да са регулируеми и едновременно да остане достатъчно място за котешкото езиче (мисля, че така се казва тали лепката) за слагането на дамаската.
Прикачен файл:
1595589758869.jpg
Прикачен файл:
1595589666166.jpg
Прикачен файл:
1595589666112.jpg
Прикачен файл:
1595589666061.jpg
L_G - специалист
Привет,

Успях да напредна още малко и днес успях да завърша первия от трите модула за сядане. Под завъша имам предвид до степен преди слагане на дунапрена.

Прикачен файл:
1596144151653.jpg
Прикачен файл:
1596144151767.jpg
Прикачен файл:
1596144151710.jpg

По препоръка реших да сложа пружина под дунапрена.
L_G - специалист
Привет,

Ето малко снимки от прогреса при мен - конструкцията е готова :-D. Сега чакам да ми докарат дунапрена следващата седмица и....ще видя кога ще го слагам, че датата за тапицера е след 2 месеца :? ...
Прикачен файл:
IMG_20200805_213614_resize_70.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200805_213757_resize_17.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200805_213845_resize_58.jpg
Прикачен файл:
IMG_20200805_213936_resize_79.jpg

Към момента смятам, че стана доста добре...
radius - майстор
Като седнеш и едната ти буза е на гредичката, а другата на каиша, няма ли да е странно?
Раде, топматрака ше си каже думата. Може да е супер-хипер-сенсидистрибутиращ.
Сроковете са отчайващи, но като цяло- идея, ангажимент, амбиция, последователност, упорство, а и реализацията.....впечатляващо е. Мене ма кефи.

Тема "Диван направи си сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: