Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nikolson - майстор
Има от 10 до +∞:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
нед яну 15, 2023 9:47 pmLisko написа:
Искам да си направя (или купя) малка електрическа пещ в която да мога да топя стъкло.
Нещо като чушкопек по размери. Даже е много на височина вътрешния размер на чушкопека.
На половината височина на чушкопек ще е перфектно.
Не знам аз лошо ли търся, но тези които намирам по нета са все големи и скъпи.
Дайте насоки, линкове, акъли.
Благодаря!
:partyman:
Лиско, обазаведе ли се с пещичка? Чак сега ти виждам питането. Имам лабораторна пещичка, с мънинка камерка, домашен ток. Купешка е, 'дига 1200, ако не греша. Подарена ми е и е на отговорно пазене в София... Мисълта ми е, че има много такива в обръщение за продажба

За каката с чашата от бутилка - шкурене, от едро към ситно, с водна поне 2500 и си става супер. Стъкло се темперира и тогава се обработва с температура и пламък. Има си и литература и после доста клипчета в тубата. Успех!
hidrazin - майстор
ср юни 11, 2025 3:33 pmDayaDaf написа:
... но чета във форуми, че ако нагрея ръба на чашата, тя след това ще се спука от охлаждането. Най-добрия вариант е пещ за стъкло...
Правилно четеш за спукването. С газовата горелка иска мнооооого опит... Нямаш толкова бутилки за проба. :)
Пещ НЕ Е вариант. Все пак тя ще нагрее цялата бутилка и още преди да получиш "перфектен ръб" самата бутилка ще се деформира.
За твоя частен и единичен случай виж какво е писал gogo7777

И разбира се ЖОКЕР от мен...
След като придобие желаната визия направи окончателно полиране с ЦЕРИЕВ ОКСИД.
Не се плаши от името. Продава се като прах с различен оттенък на цена 15-тина кинта за 100 грама.
Смесваш с вода 1:1 или до гъста каша и полираш с твърдо кече докато ти хареса.
Крайния резултат е уникален. Цериевия оксид работи не само като абразив а и като химическа реакция със стъклото.
Разбирай че все е едно "омекотява" повърхността на стъклото и то се полира много лесно.

Ноооо... преди това трябва да е почти идеално и само леко матово, с дребни и не много дълбоки щрихи (драскотини).

Успех и да покажеш какво се е получило!
P.S. Ето, чак след това минаваш на полиране с цериеве оксид:

Използва се дори за полиране на оптика ...

Lisko - майстор
ср юни 11, 2025 9:34 pmn_a написа:
Лиско, обазаведе ли се с пещичка?
.....
За каката с чашата от бутилка - шкурене, от едро към ситно, с водна поне 2500 и си става супер.
...
Не съм.

С тия "чаши" си мисля колко по-лесно щеше да е ако човек има струг да ги върти, докато шлифоваш и полираш.
hidrazin - майстор
Струг не е необходим. Необходими са ръце излизащи от правилното място.
ЖОКЕР - опитай да сложиш на струг предварително отрязана бутилка...
И после пробвай със "струг да върти, докато шлифоваш и полираш".
Цирка ще е пълен. :)
hidrazin - майстор
ср юни 11, 2025 11:14 pmLisko написа:
Нямам струг
Ми купи си. Нали канадците сте по-по-най, имате добри приходи, живеете охолно, демокрацията там ви ръси със злато (включително българско)...
К'ва ти е грижата? :?
Гледам някакви дървении праскаш... Нямаш ли поне за дърво? Без струг ... [-X
Lisko - майстор
ср юни 11, 2025 11:24 pmhidrazin написа:
Нали канадците сте по-по-най, имате добри приходи, живеете охолно, демокрацията там ви ръси със злато (включително българско)...
Това кой ти го каза?
Благодаря за отговорите! Ще си взема цериев оксид да пробвам , намерих за 12 лв., но като цяло искам да избегна шкуренето, надявам се на по-бърз процес, а и при досегашните ми проби остават малки шуплички и стои матово.Стават за ползване като чаши, но не са перфектни.
Чудя се дали мога да темперирам чашата в готварската фурна на 200 градуса и след това да я жулна с горелката по ръба и после пак да я върна във фурната и да си изстине там?
gogo7777 - майстор
чет юни 12, 2025 2:39 pmDayaDaf написа:
Чудя се дали мога да темперирам чашата в готварската фурна на 200 градуса и след това да я жулна с горелката по ръба и после пак да я върна във фурната и да си изстине там?
Пробвай. Може да заровиш чашата в пясък отвсякъде и след това във фурната. После с газовата горелка.

Тема "пещ за стъкло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: