• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 78
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
Видях, че диодите от предложения сайт са 120/140 градуса. Как се справя твоя с разпръскването? С какви размери е коридора?
Моя е около 1 и нещо на 3 метра.
Става дума за стълбищен коридор с размери приблизително 3 х 5 м. и височина около 4 м. Не можеш да вдяваш игла, но можеш да си прочетеш вестника и да си вържеш обувките... :-D Според мен пробвай с един десет ватов или 3 х 3 вата, като ги сложиш да лъчат в различни посоки, ако не е достатъчно добави още.
А драйвърите не са ли да ги бучнеш от едната страна на 220, а от другата да е диода?
Зависи от драйвера. Има такива с входно напрежение от 8 - 9V до 25 - 26 V и 1 А входно напрежение/ток и изход стабилно 1 А за светодиода и има такива, които са с входно напрежение от около 100 V до 260 V и също с изходен ток стабилно 1 А за светодиода. Всъщност идеята е, че може евентуално светодиода да се захранва от 12/24 волтов акумулатор на собствена соларна/вятърна станция с възможност с 12 волтово захранване от 220 волтовата мрежа.
Tiger - специалист
edemy2001 написа:
Според мен пробвай с един десет ватов или 3 х 3 вата, като ги сложиш да лъчат в различни посоки, ако не е достатъчно добави още.
Вчера се замислих - както искам да го правя няма да е готино само с 1 диод 10W. Както съм замислил формата да е издължена няма да прилича един източник на светлина. Затова реших да са 2*5. Бях намерил едни диоди на 5W с 620 lm, но като зачетох по внимателно параметрите не си отговаряха (I, U и W) и не знам колко е вярно това 620. Иначе добра идея е и 3*3W, но трябва да си намеря 3 ватов с >333 lm.
Всъщност идеята е, че може евентуално светодиода да се захранва от 12/24 волтов акумулатор на собствена соларна/вятърна станция с възможност с 12 волтово захранване от 220 волтовата мрежа.
Хммм... има логика :)
fox_vt - майстор
brad4edat написа:
Моята лента е за баня, трябва ми задължително да е водоустойчива.
По добре си вземи половин един метър такъв профил и пробвай предварително дали ще се охлаждат диодите или ще им опечеш PN прехода :-D Ако се охладят достатъчно взимай :) Тия 5050 греят като фурни на максималната си светлина!
Хмм май ще взема да те послушам.Така и така ще поръчвам ролка 5 метра и ще взема едно от късите парчета 20 см да пробвам.Мен ми трябват за кухня под шкафовете да свети към плота и мивката че тъмно с основното осветление.Ако са прекалено ярки ще ги намаля до поносими стойности.
brad4edat - специалист
Ако смяташ да са под шкавчета или някъде където няма да се виждат самите диоди директно, то спокойно можеш да си вземеш 5050 диоди, какъвто тип си пожелаеш. Лепиш ги задължително върху алуминиев профил, има едни за стъпала или де да ги знам за какво, едни Г образни 20Х40мм. и диодите няма и да се сетят да загреят никога и при никакви обстоятелства.

Аз тази вечер експериментирам с друг профил, един П образен, по-плитък е и се справя по-добре с охлаждането от вчерашния ъглов профил. Изображение
Ето снимки на тестовата постановка:
Прикачен файл:
IMAG0487.jpg 5050 RGB LED лента в П образен LED профил
Прикачен файл:
IMAG0488.jpg
Прикачен файл:
IMAG0489.jpg
fox_vt - майстор
Ами да де точно 5050 ще са 60 на метър и профила който съм харесал е подобен на твоя плоския.Междувпрочем видях в един сайт такъв като твоя със канал по средата,нз кой го е измислил но това за лед лента не става освен за най слабата :lol: Макар че се двоумя дали да е бяла или RGB лента разликата е 5 лева за цялата 5 метра лента.То за кухнята надали ще сменям светлината чак толкос,най много да сложа едно готино димерче със 8 позиции че нз колко силно ще свети гадта. :-D Намерих едно сайтче с някви промоции дето се конкурират с ибей а в бг нямат аналог откъм цени но нз докога ще е промоцията.
brad4edat - специалист
Ще пиша довечера след Биричката, но сега приключих с опита и мога да кажа, че греят само първите 1 -1.5 метра от лентата от към края (конектора), диодите по средата или в края без конектор не греят ;)

Аз пазарувам от ebay и Dxtreme, че цни от рода на 25лв. на метър за 5050 RGB тук не ме радват хич, просто не са познали, то бива бива надценки, ама тия търговци не си знаят лакумията, ама и за тва няма да продадат нищо :) Туку що купих 40м лента за таваните по стаите, 3528 RGB. Нарочно взех такава, понеже тук няма ядове с охлаждането, и целта тук не е да е основно осветление като в банята, а потдържащо, декоративно или там каквото и да се води второстепено осветление. Някога след години ще ги сменя с сега навлизащите 5050 smart или dreams ленти, че сега са ужасно скъпи за момента :)

Аз имам диоди 10w и мога да кажа, че един такъв диод свети доста по-слабо отколкото си мислите и четете за лумените им. Те лумените може и да си са вярни, ама на живо, че свети свети, ама доста недостатъчно за да е сам в коридор, антре или тераса например. Също така тия пущини греят много и си иска як алумин зад него ако ще е пасивно охлаждането. Също така работят безпроблемно с директно захранване от старо PC захранване :lol: Дърпа си максимума от 900ma и до там, а и се пържат без ядове на 14волта, НО иска да се охлаждат стабилно и няма проблеми и без драйвер да са :-D
Tiger - специалист
Брадчед, мерси за отговора. Малко ме разубеждаваш с това, че 10 W няма да ми стигнат. Но все пак никога не съм хващал мощен LED и ще се пробвам. Само не мога да намеря нещо в България, а от DX какво беше там до сега не съм пазарувал

Едит:
Все забравям да питам нещо: Ако искам да свържа няколко (2,3) диода към един драйвър (да кажем стабилизатор на ток), как се свързват
- последователно и стабилизатора е предвиден за съответния ток и сумата от напреженията
или
- успоредно със стабилизатор с параметри сумата от токовете на диодите и съответното напрежение.
Че тези токови стабилизатори още са ми малко мъгла
brad4edat - специалист
Връзваш успоредно, като захранването трябва да може да осигури сумарния необходим ток за съответната броика диоди.
Демек LED 12v 900ma, ако приемем, че са три диода в паралел, то захранването трябва да бъде 12v и минимум 2700ма, но е желателно да имаш известен запас за да не работи захранването на максимално натоварване, примерно 3000ма. Ако си охладил добре диодите не им се стряскай много в захранването. Аз мойте 10w диоди ги мъчих на моднато PC захранване с 5,6,10,12,15v и не трепнаха при продължителна работа, а и така и не успя консумацията на ток да надвиши номиналните 950ма на диод.

Но въпреки всичко е най-добре, а и в реда на правилата, всеи диод да се захранва от собствен драйвер. За 10w диоди има едни малки драйверчета по 900-1000ма, които са чудни за целта:)
fox_vt - майстор
Братчет говоря ти за цена 7,90 лв на метър 5050 RGB 14,4 вата :wink: и това в българия на откъде пазаруват ама никъде другаде освен ибей не видях такива цени.Това за обикновенната 8,90 за влагозащитена IP65 и 14,90 за IP68 това нали разбираш че е за басейни :-D

Иначе до другия колега на мен за кухнята ми трябват така като гледам 3 *10 вата за да се освети добре.Сега е с един 10 ватов оригинална луна.
brad4edat - специалист
Моята лента е за в баня, за това е влагозащитения тип, купих я от ebay, понеже тука е сумати пара.

Иначе незнам каква осветеност се опитваш да подтигнеш, но два 10w диода не успяват да осветят добре 10кв стая, понеже светлината им е много насочена и закапак ти изваждат очите като погледнеш към тях. Поне за мен не е достатачно светло, на някой може и да му харесва приглушената светлина :)
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 78

Тема "Направи сам LED осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: