Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
zse - помощник
Здравейте. Сглобих си ветрогенератор и сега търся контролер за него.Съпротивлението на намотките е 4.5ом и успях да го зъвартя на рака до 100v което по мои прости сметки е към 2200 вата.
zse - помощник
Прикачен файл:
20150930_180130.jpg ето снимка
edemy2001 - специалист
zse написа:
Здравейте. Сглобих си ветрогенератор и сега търся контролер за него.Съпротивлението на намотките е 4.5ом и успях да го зъвартя на рака до 100v което по мои прости сметки е към 2200 вата.
Добре изглежда. Постарал си се. Ще даде повече от 2200 вата въпреки, че вътрешното съпротивление на намотките е мааааалко по-голямо отколкото трябва. Добре би било да се опиташ да измериш оборотите с които го въртиш, и напрежението което дава при тези обороти. Тогава ще мога да ти дам по-подробни данни за това какво може да се изкара. За контролер - потърси из нета и ако не намериш погледни в моя интернет магазин...
zse - помощник
При 30 оборота 14v, 70 оборота 30v, 120 оборота 50v. За съпротивлението не знам дали е голямо или малко но бобините са навити с проводник 0.9 мм2 не сам броил колко намотки има в една бобина но тежат по 300гр. Или в една фаза 900гр. проводник.
edemy2001 - специалист
zse написа:
При 30 оборота 14v, 70 оборота 30v, 120 оборота 50v. За съпротивлението не знам дали е голямо или малко но бобините са навити с проводник 0.9 мм2 не сам броил колко намотки има в една бобина но тежат по 300гр. Или в една фаза 900гр. проводник.
Извинявай! Пропуснал съм да те попитам с какво напрежение ще бъде акумулатора? 12 или 24 волта?
Здравейте. Прочетох форума. Разбрах че всички правят генератори с неодимови магнити. Аз мисля да заменя възбудителната бобина на алтернатор от Лада с феритни магнити от стари високоговорители. Как мислите, дали ще се получи нещо?

Прикачен файл

IMG_20150925_151426.jpg
edemy2001 - специалист
krum50 написа:
Здравейте. Прочетох форума. Разбрах че всички правят генератори с неодимови магнити. Аз мисля да заменя възбудителната бобина на алтернатор от Лада с феритни магнити от стари високоговорители. Как мислите, дали ще се получи нещо?
Ще се получи разбира се. Но мощността ще е малка и пак ще иска редуктор (мултипликатор) за да вдигнеш оборотите.
Не търся голяма мощност. Според заводските данни на този алтернатор му дават до 45А. Това е над 600 вата. На мен са ми достатъчни да ми зарежда с 6-7А, но сигурно ще се наложи да пренавия и статора. А за мултипликатор - ремъчен 1 към 5.
edemy2001 - специалист
krum50 написа:
Не търся голяма мощност. Според заводските данни на този алтернатор му дават до 45А. Това е над 600 вата. На мен са ми достатъчни да ми зарежда с 6-7А, но сигурно ще се наложи да пренавия и статора. А за мултипликатор - ремъчен 1 към 5.
Пробвай! Пренавиването винаги може да стане и в последствие.
Първият опит неуспешен. Едва 2V при въртене с дрелка. Явно магнитите са много слаби те са и много малки, а освен това единият се спука при набиване на звездообразното тяло. Ще продължа с опитите като намеря нови магнити. Някой ако има идея от къде могат да се намерят кръгли феритни магнити с диаметър 60-65 мм ще му бъда благодарен ако ми пише тук.

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: