• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
boltik - специалист
Какви видове бавно оборотни генератори има и толкова ли са скъпи?И може ли да се пренавие или свърже по такъв начин,че да работи на по-ниски обороти.
edemy2001 - специалист
boltik написа:
Какви видове бавно оборотни генератори има и толкова ли са скъпи?И може ли да се пренавие или свърже по такъв начин,че да работи на по-ниски обороти.
Има. Не са евтини. Аз в момента мога да произведа такива до 5 kW. Работни обороти между 250 и 800. Разбира се моите са по-евтини от вносните. Мога да произведа и още по-нискооборотни, но излизат здраво скъпо. Т.е. за вертикална ос на ветрогенератора пак се налага да се слага мултипликатор с отношение на предавката поне 1:2. Затова за домашен "вентилатор" :-D е по-добре с хоризонтална ос. Проблем са перките за повече от 2 kW. За в момента мога да направя перки за до 2 kW.
Въпреки, че както казах в един от предните си постове, че мисля това да ми е бизнес, мога да помогна тук със знания и съвети на който ме попита. Разбира се доколкото не е в разрез с бизнеса ми. :wink: А, за последните две години натрупах доста знания и опит най-вече...
За преработка на съществуващи - да става но не е много лесно. Често е и неуспешно. При всеки случай с преработка излиза още по-евтино. Един от основните проблеми при преработката е, че обикновено се използват съществуващи машини с сърцевина от електротехническо силициево желязо. Генераторите за вятърна енергия се правят с предпочитание с постоянни магнити и тези магнити се стремят да се ""залепят" към желязото - така нареченото котвено залепване, което пречи на генератора да се завърти при ниски скорости на вятъра.
edemy2001 - специалист
dj_marti79 Гледам, че имаш желание - мога да ти помогна да си довършиш генератора. В момента нямам повече време да пиша, но може би по-късно тази вечер ще продължа. Имаш няколко основни грешки в цялата работа и затова не ти се върти.
nik80 - специалист
@dj_marti79 какво значи обороти има? ако генератора е 1100 оборота и 30 волта значи започва да зарежда от 500-600 оборота нагоре, има ли ги? успява ли да вдигне повече?
1:40 ми се вижда много
1:20 ми звучи по добре или 1:15
без да смятам просто така по усмотрение, щото в момента в който генератора стигне 14 волта натоварването рязко се увеличава и ако мултипликатора е с прекалено голямо отношение въртящия момент намаля 40 пъти и перката просто ще спре да ускорява, все едно с колата на баир да тръгнеш на четвърта
но това го казвам ей така, трябва да се проверят сметките
Radoslav70 - помощник
Браво на ентусиазма, ето тук драснах нещо не ми се преписва сега

http://mazeto.net/index.php?topic=5572.0

Изчетох почти всички коментари, аз се занимавам с промишлени, но и аз мисля, че единственото смислено любителско решение е без мултипликатор, т.е. директно перката куплирана към многополюсен синхронен генератор с постоянни магнити.

И браво от мен интересно ми беше да чета. При мен няма вятър, иначе имам голямо желание и аз нещо да спретна, та ще видим за в бъдеще.
nik80 - специалист
от тези графики виждам че многолопатковите перки наистина са с по малка ефективност, но ниското ламбда говори, че работния режим им е при ниска скорост на вятъра както предполагах, и е по-добрия вариант за райони където целогодишно има слаб вятър, друг е въпроса дали ще е финансово изгодно, защото слаб вятър + ниско ефективна перка = малка енергия
Radoslav70 - помощник
nik80 написа:
от тези графики виждам че многолопатковите перки наистина са с по малка ефективност, но ниското ламбда говори, че работния режим им е при ниска скорост на вятъра както предполагах, и е по-добрия вариант за райони където целогодишно има слаб вятър, друг е въпроса дали ще е финансово изгодно, защото слаб вятър + ниско ефективна перка = малка енергия
Най-големия недостатък е според мен, че при силен вятър трябва да се свали, защото иначе е отлетял.
torbalan - Дървен философ
с две думи - енергията от вятъра си е вятър работа :)
edemy2001 - специалист
@dj_marti79 Първо трябва да махнеш този мултипликатор - прекалено голямо е предавателното отношение. За твоя генератор трябва да сложиш мултипликатор с отношение 1:4. Мултипликатора е най добре да бъде от типа - верижна предавка, защото е с най малко загуби от триене при леко хлабава верига. Твоя двигател може да изкара най много 300 W като генератор. Съответно с 15 % загуби в мултипликатора, са необходими 350 W механична енергия извлечена от вятъра при 10 м/сек.
Тъй като ти са необходими доста високи обороти, перката трябва да се сметне колко голяма трябва да бъде, защото ако е много голяма се движи с малко обороти, ако е прекалено малка, се движи с големи обороти, но няма да дава нужната мощност. За да не претрупвам с формули ще ти дам крайния резултат за диаметъра на перката - 1800 мм. Освен това, ако желаеш да го направиш както аз те съветвам, мога да ти сметна и профила на перката и да ти дам съвет как да я изработиш. Гарантирам ти, че в такъв случай ще извадиш енергия от твоя двигател. Ще започва да се върти при вятър малко над 2.8 м/сек. И ще започва да ти дава енергия при вятър около 3 м/сек.
edemy2001 - специалист
nik80 написа:
Абсолютно вярно. Да не говорим, че самия алтернатор за ниски обороти излиза здраво скъп.
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: