Какви видове бавно оборотни генератори има и толкова ли са скъпи?И може ли да се пренавие или свърже по такъв начин,че да работи на по-ниски обороти.
boltik написа:Какви видове бавно оборотни генератори има и толкова ли са скъпи?И може ли да се пренавие или свърже по такъв начин,че да работи на по-ниски обороти.Има. Не са евтини. Аз в момента мога да произведа такива до 5 kW. Работни обороти между 250 и 800. Разбира се моите са по-евтини от вносните. Мога да произведа и още по-нискооборотни, но излизат здраво скъпо. Т.е. за вертикална ос на ветрогенератора пак се налага да се слага мултипликатор с отношение на предавката поне 1:2. Затова за домашен "вентилатор"

Въпреки, че както казах в един от предните си постове, че мисля това да ми е бизнес, мога да помогна тук със знания и съвети на който ме попита. Разбира се доколкото не е в разрез с бизнеса ми.

За преработка на съществуващи - да става но не е много лесно. Често е и неуспешно. При всеки случай с преработка излиза още по-евтино. Един от основните проблеми при преработката е, че обикновено се използват съществуващи машини с сърцевина от електротехническо силициево желязо. Генераторите за вятърна енергия се правят с предпочитание с постоянни магнити и тези магнити се стремят да се ""залепят" към желязото - така нареченото котвено залепване, което пречи на генератора да се завърти при ниски скорости на вятъра.