Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
skartalov - специалист
Аиде добре дошли отново! Кой до къде е стигнал и кой какъв прогрес има?
swetlio - специалист
Супер!!! Пак си имаме тематааа.!!! :supz: :supz:

Аз успях да си набавя винтовете - май малко се поулях с големината но ще видим :) - гайките са от тефлон.
От руски сайт взаимствах конструкцията по която си направих чертежа и сега трябва да набавя материали - профили и направляващи.
За водачи на линейните лагери мисля да използвам калибрована стомана ф20 - дано да не се получи "задиране".
Последна промяна от swetlio на съб сеп 11, 2010 9:16 pm, променено общо 1 път.
velsi - Почетен майстор
swetlio написа:
За водачи на линейните лагери мисля да използвам калибрована стомана ф20 - дано да не се получи "задиране".
Сакън! Недей! Ще преебеш цялата работа!
STEPER - специалист
velsi написа:
swetlio написа:
Сакън! Недей! Ще преебеш цялата работа!
А така :-D velsi
velsi много са ми намаляли мненията :?: :wink:
Това не е същата,предишна наша тема.Много от мненията и снимковия материал липсват :shock:
Но станалото станало.
Най-добре ще бъде тази тема да се заключи и да се отвори нова като
важна тема с подтеми за съответните възли на машината.
Поздрави
hygro - майстор
Долу съм прикачил липсващите мнения. Тъй като последния бекъп е от 03.08.10, част от тях отсъстват в БД.
STEPER написа:
velsi много са ми намаляли мненията

Прикачен файл

lipsvashti-mneniya.zip
(42.64 KиБ) Свален 355 пъти
velsi - Почетен майстор
Колегата може би имаше предвид общия брой мнения. И моите са с 500 по-малко. Явно форума не отчита мненията от тази тема. Но не е болка за умиране. Снимковия материал го възстанових.
velsi - Почетен майстор
Много хора бяха започнали уж работа по техните машини, а темата тотално замря... Има ли някакво развитие, или ви удари кризата? Хайде пишете!
skat - специалист
Поздрави на всички CNC ентусиасти. Нямах възможност да следя форума известно време, но се радвам, че го заварвам жив. Очевидно е имало проблеми, крашове и успехи, както и нови членове, което си е показател, че обществото е живо. Искам да споделя проблемите си с онези, които са решили да си правят собствен контролер. Аз експериментирах схемата на ELEMENTAL от стр. 72. При мен ефектът беше загуба на 1 стъпка при реверс. На стандартна шпилка 6х1мм не се забелязва, но когато минах на винт със стъпка 4мм изместването по всички оси е чувствително. Оказа се, че времето между смяната на DIR и следващия импулс за STEP е малко и двата последователно свързани шмигера забавят реверсирането на преместващия регистър. По този начин първият импулс за STEP след реверсирането се извършва в грешната посока. Ще пробвам заместването на тригерите с нещо друго и ще споделя резултата на блога си и във форума. Успехи на всички!!!
emilvtc - специалист
Здравейте !
Нов съм във форума, но отдавна следя темата по други форуми.
И аз се опитвам да направя за хоби нужди CNC машина, с която да може да се обработват пластмаси, алуминий и дърво. Ходовете мисля да са X200мм, Y300мм и Z200мм. ДОста чудене падна по проектирането на механиката и в крайна сметка стигнах до някакво решение (на снимката по-долу).

Та сега съм на вълна "електроника" и по-спецялно интерфейсна платка.
Смятам да използвам MECH3 програма за управление на машината и се опитвам да си изясня възможните вариянти. Говоря за управление на 4 оси, 2 помпи и шпиндел. Шпиндел контролера позволява управление на оборотите с напрежение 0-10V.

Както и да го мисля - не ми достигат цифрови входове.

Та въпроса ми е някой може ли да ми каже как се използват "емулираните" входове в MECH3?

Би трябвали да е нещо като матрично сканиране на сензорите (по редове и колони) - нещо подобно на матричното сканиране на бутони на клавиатури - по редове и колони, но незнам как се използва.

Някой може ли да ми помогне със схема на интерфейсна платка с възможности близки до моя вариянт?

???? нещо немога да прикача JPG фаил към съобщението ?!?
nesa - специалист
Незнам какво имаш в предвид - цифрови входове - може би не ти достигат изходите за да управляваш всичко това. При Mach3 можеш да включиш и втори принтерски порт ( с допълнителен контролер) и към него да назначиш осталите изходи които ти са нужни. Дано съм те разбрал правилно и да съм ти помогнал

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: