Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Lutchezar - майстор
Спри да откриваш електрониката с въпроси и отговори в форума и с клипчета от YouTube.
Има чудни учебници по основи на електротехника, основи на електроника, първи крачки в електрониката и в този дух. Тук ще докараш до инфаркт някой дето е внимавал в часовете по физика в училище с тези изказвания... Или поне мисли наум, а не пишейки, така ще осмислиш въпросите си.
АБВ потребител - специалист
Колега, неможе ли да се пише без ирония и подигравки в този форум??? И защо единствения подход на някой с голямо его ,е такъв. :)
iliya_i - майстор
чет дек 30, 2021 4:20 pmАБВ потребител написа:
Ти като си толкова грамотен, що не обясниш на нас простите, защо в практиката винаги се слага еднопътник при еднотактните схеми, а не грец или двупътник. А ся де??? :) И защо са винаги едното или другото, прав и обратноходов, никога две в едно.
Тук май сам си си отговорил. Ако можеш да го схванеш де!
И тъй като не отговори на въпроса ми , ще дам пример. Така. В учебника за 9-ти клас , а и не само, пише че, тока преминаващ през една верига е правопропорционален на приложеното напрежение и обратнопропорционален на съпротивлението на веригата, така. Защо при нарастването на тока през един шунт, примерно, се увеличава и напрежението върху него??? Ще съм ти благодарен ако ни светнеш по този казус. :) Нали в учебника пише друго??? Така още едно въпросче, тъй като си много навътре с материята ако позволиш. Защо при обратноходовия п-л при късо във вторичната транзистора от първичната страна гърми от големия ток, който протича. Нали в същите тез учебници пише че не се влияе от късо във вторичната??????? Имам още доста въпроси но по натам, да не те натоварвам много.
А тук си си отговорил на въпроса, защо при грец напрежението се качва. Ефективната стойност на напрежението е интеграл (площ) на кривата му. Та при грец тази площ е по-голяма (погледни графиките, дето ти дадох - зелената площ).
От там и мощността, която е функция от напрежението се качва. Ама освен напрежението, се качва и тока, защото той също е функция от напрежението.
Така още едно въпросче, тъй като си много навътре с материята ако позволиш. Защо при обратноходовия п-л при късо във вторичната транзистора от първичната страна гърми от големия ток, който протича.
Казваш трансформатор. Тока във вторичната намотка е равен на тока в първичната по коефициента на трансформация на трансформатора.
Та при късо съединение на една намотка във вторичната през нея тока значително нараства и от там тока във първичната също нараства. Транзистора се определя от работния ток + известен коефициент на запас 20-30%. Но в твоят случай този запас не стига и тока надвишава максималния за транзистора.
Анадънму?
Нали в същите тез учебници пише че не се влияе от късо във вторичната???????
Точно тез учебници дето пише, че тока в първичната и вторичната са независими един от друг, не съм ги чел. В тази дето съм чел пише друго.

Друг е въпроса, че цялата вторична намотка на електрожена работи на късо. Но тук в сметката се включва цялото и съпротивление (активно и индуктивно, на всички витки) , вкл. кабелите, а не само съпротивлението на една витка.
Благодаря, имайте предвид че поне 500 човека ще научат нещо от това. :)
Честита Нова Година на всички!!! Здраве и късмет ви пожелавам на всички изследователи на електрическата енергия ,наречена ток. А сега на въпроса. Колега, изобщо не съм съгласен с това което си писал. :-D На практика нещата са други. :) 1. Защо, ще се ползва пълен мост, при условие че еднотактна схема отдава същата мощност. Няма абсолютно никаква логика , причината е друга. 2. Защо при голям товар като има силен пад на напрежение тока нараства много. Нали тока е производен от напрежението??? Би трябвало и двете величини да падат .ДА, АМА НЕ. 3. Изобщо не зависи оразмеряването на транзистора по ток в обратноходовия преобразувател, тока на късо, е както при всички трафове. Голям. Има много несъответствия , в това което е писано в учебниците , и това което се оказва на практика. :) 5 години изледвам тази материя, и наблюдавам доста неща в нея. :) В електрожените също има, изписани доста неточности. Но това е реалноста :)
iliya_i - майстор
съб яну 01, 2022 8:27 pmАБВ потребител написа:
Честита Нова Година на всички!!! Здраве и късмет ви пожелавам на всички изследователи на електрическата енергия ,наречена ток. А сега на въпроса. Колега, изобщо не съм съгласен с това което си писал. :-D На практика нещата са други. :) 1. Защо, ще се ползва пълен мост, при условие че еднотактна схема отдава същата мощност. Няма абсолютно никаква логика , причината е друга.
Ти май освен с електрониката имаш проблем и с четенето.
iliya_i написа:
А тук си си отговорил на въпроса, защо при грец напрежението се качва. Ефективната стойност на напрежението е интеграл (площ) на кривата му. Та при грец тази площ е по-голяма (погледни графиките, дето ти дадох - зелената площ).
От там и мощността, която е функция от напрежението се качва. Ама освен напрежението, се качва и тока, защото той също е функция от напрежението.
2. Защо при голям товар като има силен пад на напрежение тока нараства много. Нали тока е производен от напрежението??? Би трябвало и двете величини да падат .ДА, АМА НЕ.
Какво е за теб голям товар? Такъв с голямо съпротивление или такъв с голяма мощност?
И товара не винаги е линеен. Има и товари, съпротивлението на които се променя. Например заваръчната дъга.
Трансформатора също не е съвсем линеен елемент. Там действат законите на електромагнитната индукция.
Закона на Ом не е единственият в този случай.
Нали темата е за електрожени, а не за реотани.
3. Изобщо не зависи оразмеряването на транзистора по ток в обратноходовия преобразувател, тока на късо, е както при всички трафове. Голям.
Мислиш ли че всяка написана и измислена от теб глупост трябва да има обяснение. Още повече ако не е вярна.
От какво зависи според теб подбора на транзистора, ако не от тока? Защо не слагаш тогава маломощни транзистори - хем са доста по-евтини.
Няма Честита Нова година, няма нищо, направо почваш да кълвеш :-D , явно много си ми ядосан. :) Трябва наистина да се спра малко. :-D Ето ти и друга питанка. Защо при резонанс в един последователен кръг примерно, протича максимален ток във веригата??? В учебника пише че , индуктивните съпротивления на капацитета и индуктивноста се отменят, така, обаче на практика причината е съвсем друга. Но както и да е. Свиркай си Колега , това е реалноста. :) Ти да не работиш в БАН, та така ревностно защитаваш науката???
iliya_i - майстор
Честита Нова година колега.
Ама като казвам, че не знаеш да четеш, май съм напълно прав.
В кой учебник пише, че "индуктивните съпротивления на капацитета и индуктивностТа се отменят"?
Първо съпротивлението на капацитета не е индуктивно, а капацитивно.
Общото название на индуктивно и капацитивно съпротивление е реактивно съпротивление.
И нищо не се отменя. Взаимно се компенсират.
Само 5 думи, но нито една не си е на мястото!
Успех с експериментите.
нед яну 02, 2022 9:42 amiliya_i написа:
Честита Нова година колега.
Ама като казвам, че не знаеш да четеш, май съм напълно прав.
В кой учебник пише, че "индуктивните съпротивления на капацитета и индуктивностТа се отменят"?
Първо съпротивлението на капацитета не е индуктивно, а капацитивно.
Общото название на индуктивно и капацитивно съпротивление е реактивно съпротивление.
И нищо не се отменя. Взаимно се компенсират.
Само 5 думи, но нито една не си е на мястото!
Успех с експериментите.
Да грешка на езика , исках да кажа, реактивните съпротивления. :) Но няма смисъл да спорим за тези неща.Всеки сам си преценя, как и за какво. Аз ще продължа да се заблуждавам , и така. :) Материята не е никак проста, и всеки да я разбира както иска. Пожелавам ви само успехи и нови върхове през тази година. :) На мен ми е достатъчно , че съм независим от сервизи и разни майстори, за да си подържам инструментите,другото е без значение. :) Сега сглобявам плазмена резачка, не че немога да ида и да си купя, ами така научавам нови неща. :) Колкото до готовите схеми в интернет, 99% от тях неработят. Никой няма да си даде така готов продукт, за който е вложил някакъв труд, и то не малък. :)
Електожените са си електрожени, но с едно нещо немога да се примиря. Това че ще станем емигранти в собствената ни държава.Представете си какъв гламав и страхлив народ сме, 30 години да търпим всякакви малоумници да ни прибират каймака на заработеното от всички нас, от усилията на целия ни народ. Това ако беше другаде щеше да ги обесят по стълбовете в София на Цариградско шосе до един.До такава степен да падне този народ, не е истина.Царете които са давали живота си за таз земя ще се обърнат в гробовете , ако знаят какви наследници имат сега. Такава малоумщина се шири навсякъде , че е трудно човек да си представи че е истина. Разберете че целта от някой хора е постигната, да ни затрият като народ. Оставете тези пороци , опомнете се бе хора!!! Сега с тези младите има някаква надежда, но овчите мозъци нямат край.

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: