Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
iliya_i - майстор
пет дек 24, 2021 5:19 pmАБВ потребител написа:
чет дек 23, 2021 7:44 pmiliya_i написа:
чет дек 23, 2021 6:57 pmАБВ потребител написа:
Всъщност , какво забелязах като си правех експериментите. Еднотактен преобразувател, слагага се грец на изхода вместо еднопътен изправител. Енергията на изхода почти се удвоява с греца, но напреженията стават доста големи , когато е без товар веригата.
Де'т сЪ вика, 3 дни експерименти спестяват 10 минути четене. :-D
Не е точно така. :) При експериментите ще видиш и разбереш нещата по бързо . Стара приказка е че една картинка , се равнява на две страници писане. Дето казваше една позната, друго е ръка да я пипне. :-D
Е и? Сега разбра ли защо е така или просто го констатира с изненада?
АБВ потребител - специалист
:) Колега само ще ти кажа едно,че човек като експериментира с разни неща вижда неща за които трябва да изчете доста литература. А и има доста плява между зърното, докато я отсееш. Да правиш експерименти, но и трябва да знаеш какво да видиш там. Двете неща са свързани, теория и практика , факт.Всичко опира до това да имаш желание и да действаш. Може да четеш 2 години, но докато не видиш нещата на живо ще скляпаш. Но ти ги знаеш тези неща , минал си през това сигурно, няма за какво да ги коментираме. :) Поздрави :partyman:
iliya_i - майстор
пон дек 27, 2021 9:12 pmАБВ потребител написа:
:) Колега само ще ти кажа едно,че човек като експериментира с разни неща вижда неща за които трябва да изчете доста литература. А и има доста плява между зърното, докато я отсееш. Да правиш експерименти, но и трябва да знаеш какво да видиш там. Двете неща са свързани, теория и практика , факт.Всичко опира до това да имаш желание и да действаш. Може да четеш 2 години, но докато не видиш нещата на живо ще скляпаш. Но ти ги знаеш тези неща , минал си през това сигурно, няма за какво да ги коментираме. :) Поздрави :partyman:
Не колега, хич не си прав. Ако беше потърсил и прочел поне половината странична в Уикипедия по въпроса, щеше да си наясно защо мощността е двойна, а напрежението по ефективната стойност (едва ли знаеш какво е това) е по-високо.
Много сме ти благодарни за това, че ни информира за откритите от теб азбучни истини, дето се учат в 9-ти клас!
Значи сега съм в 9-ти клас :-D , догодина в 10 и така :-D . Ха да позная за напрежението.Едното ти го показва волтметъра със стрелката, а другото размаха на амплитудата на осцилоскопа който гледаш. :) Извинявай но ти направо в 12 клас ли отиде??? Не мина ли преди време и ти от там, или ги забравяме тез работи, като станем учени. :-D Имам един въпрос към теб. Напрежението ли създава тока или обратно, тока напрежението ??? :) Това сериозно. И в това където си го дал за пример, никъде не видях това което съм написъл, а именно еднотектен преобразувател с грец. Има разлика и то немалка от работата на мрежов траф и другото, но това са подробности все пак, които се учат в 9-ти клас да не те занимавам. Преди се препирахте за ролята на дросела в електрожена, че изглаждал пулсации и други разни. А защо не си зададохте въпроса , кое зарежда резонансния кондензатор до такова високо напрежение в трептящия кръг, сигурно аз го правя :-D . Но това го пише в книгите естествено. Книгите също са създадени на база експерименти, и не са свещенни, написани от Господ. Ще се въздържам да пиша повече глупости тук, като направите друг такъв форум , там ще продължим. :-D
Последна промяна от АБВ потребител на вт дек 28, 2021 8:03 pm, променено общо 1 път.
iliya_i - майстор
вт дек 28, 2021 7:34 pmАБВ потребител написа:
Значи сега съм в 9-ти клас :-D , догодина в 10 и така :-D . Ха да позная за напрежението.Едното ти го показва волтметъра със стрелката, а другото размаха на амплитудата на осцилоскопа който гледаш. :) Извинявай но ти направо в 12 клас ли отиде??? Не мина ли преди време и ти от там, или ги забравяме тез работи, като станем учени. :-D Имам един въпрос към теб. Напрежението ли създава тока или обратно, тока напрежението ??? :) Това сериозно. И в това където си го дал за пример, никъде не видях това което съм написъл, а именно еднотектен преобразувател с грец. Има разлика и то немалка от работата на мрежов траф и другото, но това са подробности все пак, които се учат в 9-ти клас да не те занимавам.
Вместо да вземеш и поне малко да се зачетеш, ти продължаваш да ръсиш умнотии.
Правиш ли разлика между тези двете напрежения - по ефективна стойност?
Изображение
Изображение
А също и по мощност?
И това дето мериш (уж) напрежение с него върхова стойност лиу мери или ефективна?
То с неграмотност електрожен се на прави!

И в това където си го дал за пример, никъде не видях това което съм написъл, а именно еднотектен преобразувател с грец.
Браво! Имаме откритие!
Сега остана да разбереш каква е разликата между еднотактен преобразовател и Грец. Но като не искаш да четеш, поразпитай на пазара.
вт дек 28, 2021 7:55 pmiliya_i написа:
Значи сега съм в 9-ти клас :-D , догодина в 10 и така :-D . Ха да позная за напрежението.Едното ти го показва волтметъра със стрелката, а другото размаха на амплитудата на осцилоскопа който гледаш. :) Извинявай но ти направо в 12 клас ли отиде??? Не мина ли преди време и ти от там, или ги забравяме тез работи, като станем учени. :-D Имам един въпрос към теб. Напрежението ли създава тока или обратно, тока напрежението ??? :) Това сериозно. И в това където си го дал за пример, никъде не видях това което съм написъл, а именно еднотектен преобразувател с грец. Има разлика и то немалка от работата на мрежов траф и другото, но това са подробности все пак, които се учат в 9-ти клас да не те занимавам.
Вместо да вземеш и поне малко да се зачетеш, ти продължаваш да ръсиш умнотии.
Правиш ли разлика между тези двете напрежения - по ефективна стойност?
Изображение
Изображение
А също и по мощност?
Мощноста се определя от товара, при малък товар естествено , ще имаш и по малка мощност. Ако приемем че трафовете са с коефицент на тр. 1:1 , на едната вторична ще имаш 115 волта а на другата 230, ако пренебрегнем пада на напрежение от диодите . А ако ги гледаш на осцилоскоп ще имаш размах на амплитудата 320волта. А ако сложиш кондензатор на вторичната ще имаш права черта пак на 320 волта. Повече нямам какво да кажа :-D Желая ви успех!!!!!!
Последна промяна от АБВ потребител на вт дек 28, 2021 8:48 pm, променено общо 2 пъти.
iliya_i - майстор
вт дек 28, 2021 8:19 pmАБВ потребител написа:
Повече нямам какво да кажа :-D
Не говорим за променливото напрежение на трансформатора. Говорим за изправеното напрежение от един и съш трансформатор след еднотактен изправител и Грец (твоята опитна постановка. На трансворматора е еднакво. А след изправителя на какво се дължи разликата.
Помощ от приятел: Виж графиките по-горе.
вт дек 28, 2021 8:26 pmiliya_i написа:
вт дек 28, 2021 8:19 pmАБВ потребител написа:
Повече нямам какво да кажа :-D
Не говорим за променливото напрежение на трансформатора. Говорим за изправеното напрежение от един и съш трансформатор след еднотактен изправител и Грец (твоята опитна постановка. На трансворматора е еднакво. А след изправителя на какво се дължи разликата.
Помощ от приятел: Виж графиките по-горе.
Естествено че запълването , определя ефективната стойност. Неможе да обясним с две думи а почваме с подигравките. :) Точно поради тази причина няма да публикувам тук работещи схеми на елетрожени. Живот и здраве в другия форум. Желая ви успех!!! Не ми отговори на въпроса за тока и напрежението, но нищо друг път :) Не случайно ти дадох примера с стрелковия волтметър и осцилоскопа. Формулата за ефективна стойност на напрежение е максималното напрежение като размах върху корен от 2. А сега оставям на теб да си го сметнеш. 320v: 1.41 = :? Ти изобщо прочете ли какво написах по нагоре???? Аман от капацитети в тази малка България.
iliya_i - майстор
вт дек 28, 2021 8:32 pmАБВ потребител написа:
Формулата за ефективна стойност на напрежение е максималното напрежение като размах върху корен от 2. А сега оставям на теб да си го сметнеш. 320v: 1.41 = :? Ти изобщо прочете ли какво написах по нагоре???? Аман от капацитети в тази малка България.
При грец - да. А при еднопътник?
Нали ти преди страница ни светна за великото откритие което направи, какво се случва ако замениш еднопътник с грец.

А що се отнася до схемите ТИ, ами поне да беше признал, че на са твои, а изровени от нет-Я.
вт дек 28, 2021 10:27 pmiliya_i написа:
вт дек 28, 2021 8:32 pmАБВ потребител написа:
Формулата за ефективна стойност на напрежение е максималното напрежение като размах върху корен от 2. А сега оставям на теб да си го сметнеш. 320v: 1.41 = :? Ти изобщо прочете ли какво написах по нагоре???? Аман от капацитети в тази малка България.
При грец - да. А при еднопътник?
Нали ти преди страница ни светна за великото откритие което направи, какво се случва ако замениш еднопътник с грец.

А що се отнася до схемите ТИ, ами поне да беше признал, че на са твои, а изровени от нет-Я.
Ти като си толкова грамотен, що не обясниш на нас простите, защо в практиката винаги се слага еднопътник при еднотактните схеми, а не грец или двупътник. А ся де??? :) И защо са винаги едното или другото, прав и обратноходов, никога две в едно. И тъй като не отговори на въпроса ми , ще дам пример. Така. В учебника за 9-ти клас , а и не само, пише че, тока преминаващ през една верига е правопропорционален на приложеното напрежение и обратнопропорционален на съпротивлението на веригата, така. Защо при нарастването на тока през един шунт, примерно, се увеличава и напрежението върху него??? Ще съм ти благодарен ако ни светнеш по този казус. :) Нали в учебника пише друго??? Така още едно въпросче, тъй като си много навътре с материята ако позволиш. Защо при обратноходовия п-л при късо във вторичната транзистора от първичната страна гърми от големия ток, който протича. Нали в същите тез учебници пише че не се влияе от късо във вторичната??????? Имам още доста въпроси но по натам, да не те натоварвам много.
Последна промяна от АБВ потребител на чет дек 30, 2021 5:20 pm, променено общо 3 пъти.

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: