Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
Илиян Илиев™ - майстор
Ми давай тогава с епоксидна смола и там какъв плат се слага. Преди това мажеш с отделител, такъв какъвто е препоръчал производителя на смолата или поне с изпробван от хора занимаващи се с правене на спойлери и други тунинг аксесоари.

п.п. То като се замисли човек и да направиш отливка от гипс и после в нея да отлееш отново гипса пак ще стане. Само трябва да си прецениш кое колко ще ти стъпи.

Даже външната отливка няма защо да я оребряваш според мен щом ще е за еднократно изпълнение. Оребрение ще е нужно само за получената фигура.
svetliopi44 - Чирак...
Мносо дребни детайли има който искам да копирам и аз ... със смола и тъкан стъкломат незнам дали ще мога да го копирам точно... мислех със силикон за калъпи но цената е плашеща за тоя мащаб... трябва да е нещо течно за да прониква на всякъде ... ще пробвам с гипс поне е ефтин ... малко Ц-200 и ще е беотн ... за самата отливка мисля да слагам в гипса мраморно брашн и кварцов бясък ситна фракция ... мисля че ще е здраво
Илиян Илиев™ - майстор
Според мен(не е пробвано) си скови подходящ сандък или намери подходящо корито да влиза манекена по такъв начин, че покрай него да не ходи много гипс, че ще тежи после отливката.

Подсили материала с каквото мислиш, че ще е най-здраво за да не се занимаваш са армировка. Отливаш на два пъти за да има как да извадиш манекена.

Преди да отлееш фигурата в получените калъпи знаеш как да изгладиш неравностите по прилепващите повърхности.

Преди да отлееш купуваш ситна мрежа с подходящ диаметър и отвори и почваш да режеш и огъваш докато получиш желаната фигура. Бе демек като армировка на стоманобетон да имаш.

Преди да отлееш пълниш вътршноста с нещо леко и твърдо. Примерно епс, вестници, картони или каквото се сетиш. Пълниш така че материала да обхване армировката и от двете страни, както откъм калъпа, така и от към пълнежа.

При подходящо направена непрекъсната армировка смятам, че можеш да изливаш на два пъти демек веднъж откъм лицето и после от към гърба. Ако държиш да изливаш наведнъж ще споделя какво ми се върти в главата за укрепване на калъпа за да не разтвори или да не сцепи.

Материала за самата отливка го подсилваш както ти си знаеш. Доколкото знам с гипса и прибавянето на други материали към него имаш повече опит от мен.

п.п. Това което написах по-горе не съм го правил. Споделям как бих го направил ако ми се налагаше на мен. :wink:
svetliopi44 - Чирак...
Az мисля да го направя на 2 части ... лице и гръб ...после ще ги слепя ... иначе деиствително ще стане доста тежко за един калъп а и няка как да извадя манекена ако не е на 2 части калъпа ... има доста обратни ръбчета дето ще създават проблем...

Ще снимам за всеки случай ... дори и неуспеха може да помогне на други мераклии да правят подобно нещо ...
Илиян Илиев™ - майстор
Аре стига с тия обратни ръбчета. Нали гипс ще отливаш, та ако ще и подсилен да е. После циганските клещи, нежен секач с малко чукче и подходяща шкурка. Може би и материал за запълване на дупки.

Няма как да не стане добре.

И аз това ти казвам. Калъпа на две части. И после и отливката на две части. Ако отливаш всичко наведнъж в двата слепени калъпа мисля, че ще е по-трудоемко, но може и да греша. Демек мисля че ще е по-трудно укрепването, макар че ако правиш олекотен пълнеж както съм ти препоръчал не би трябвало да има голямо натоварване.
bulchat - напреднал
Мога да предложа 2 начина.
Първия е в голямо корито мокър и много ситен пясък завит с фино фолио, за да може да стане вакум и пясъка да не може да се разпада... Натискаш фигурата докато стане това, което смяташ, че трябва да стане. Вадиш и наливаш върху фолиото цимента или к'вото ще е...

Другия вариант за по фино е с много пластелин облепваш половината на фигурата, след това поставяш в нещо като корито и допълваш кухините със строителня пяна, за оплътнение. Вдиш образеца и наливаш...

Знам, че матрици за някои метални части се правят по първия начин и мисля, че не е невъзможно :?
svetliopi44 - Чирак...
Да ... по принцип в леарството се прави точно така... много ситен кварцов пясък +шамот ...така наречената леарска пръст...
svetliopi44 - Чирак...
Ето кокво постигнах с чист гипс ... мисля че се получи добре ... копирани са почти всички детайли ,е ще има и малко обрадотка на готовия продукт след изсъхването на гипса ,но няма как ...

Прикачен файл

DSC01622.JPG
DSC01622.JPG (127.83 KиБ) Видяна 10512 пъти

Прикачен файл

DSC01606.JPG
DSC01606.JPG (141.24 KиБ) Видяна 10512 пъти

Прикачен файл

DSC01601.JPG
DSC01601.JPG (140.47 KиБ) Видяна 10512 пъти
complast - специалист
Lumin написа:
Ето ви решения за матрици от двукомпонентни силикони и полиуретани:
http://www.reckli.net/home.html?&L=8
имат представител в България.
Цени: 35-40 долара/кг.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Вече го писах струва ми се, а и е логично като решение...
Прави се на слоеве като към оригинала е най-финия слаб и скъп и после следват по-яките и евтини. Няма никаква нужда калъпът да е еднокомпонентен и скъп.
Ама няма лошо, бъбрете си.

Тема "ОТЛИВКА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: