• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
momez - помощник
Да спестили са си още една нулева, но това е на целия вход, днес гледах и в другите апартаменти. Първи собственик съм в тоя вход и на следващите собственици им желая успех. Ше има над какво да поработят. Блокът е замислен за парно, но парно няма и затова трябва да се разширят токовите кръгове. Климатици, бойлер и т.н. Благодаря за съветите.
Hoвoceлckи - майстор
И к'во стана сега - боба на врачките взел, че показал картинката в аванс :-D
съб дек 14, 2019 12:24 pmiliya_i написа:
... Явно не се чете подробно описанието. :-D
Не съм фен много фразата "намери си майстор", но в случая ми се струва задължително!
momez - помощник
Темата е изчерпана. Модераторът може да я заключва.
tzetz009 - специалист
:) Те , хората както имат парно искат и отделно да имат резервен проточен бойлер поне 6-7kW заради профилактиките . И се почва едно къртене наново , защото това не е предвидено ! А пък партидата ако излезе малка ...... :axe: !

:partyman: :partyman: :partyman:
momez - помощник
Днес нова глупост открих. В спалнята някой "гений" вместо да прати заземителния проводник към лампата на тавана, го е пратил към ключа. Сега какво да го правя? Ключ със "заземление" страшна пародия. В другите стаи дори няма заземление към лампите на тавана. Единия вариант да го изкъртя и да си пусна нормален 2х1мм кабел за ключа, 2рия вариант да го пратя към тавана и трети вариант да го прекъсна в разклонителната кутия, където да оставя заземителния свободен, а към ключа сегашния 3х1мм да остане като резервен някой ден евентуално. Кой ги строи тия блокове и как минават акт 16 не знам ? В тоя случай три проводна линия за осветление е излишна и през ДТЗ не минава. :evil:
Hoвoceлckи - майстор
А искаше да се заключи темата ...
До колко си сигурен, че това на ключа е "земя"? Как го установи? Има ли някаква вероятност този ключ да е предвиден за двоен?
momez - помощник
Разкопал съм разклонителната кутия. На тавана има 2ка(фаза нула), а не 3ка. И двоен да беше за чии има линия със земно до кутията, като никъде не отива третия проводник освен до ключа в спалнята.

P.S.
Сега се сещам и 4ти вариант, тая "защитна нула" да стане "работна нула" там за некви дистанционни ключове, ако не бъркам.
nikolov333 - майстор
...Аха, ама ако си имаш нула в кутията втора не ти трябва за "умните" ключове.. Други осветителни тела или втори ключ за осветление до легло например,имаш ли в тази стая? :partyman:
П.С Жълто зеления цвят в кутията почти никога не е заземителен.. По-скоро е за девиатор или втора лампа.. В случая бива да се ползва "прозвъняване" или мултицет, ако не го откриваш "по пътя на логиката".. :-D
momez - помощник
Тия "умните" ключове не им ли трябва нула за захранване. Една друга мисъл ме споходи.
momez - помощник
Тия "специалисти", за да си спестят нулева шина преди ДТЗ в таблото, беха обърнали на осветлението "земния" и "нулевия". И ЯВНО тоя земния към ключа са го "мислили" за нулев в ключа иначе друго обяснение нямам. Сега като има 2 нулеви шини и една заземителна, осветлението е свързано както трябва и този си е заземителен и напълно излишен. Е тва е икономията води до глупости. Ако некой си беше разцъкал тройния кабел в ключа, както си вика тва е сигурно за двоен ключ щеше има БУМ.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Осветление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: