• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
aldebaran - напреднал
Благодаря на всички за мненията Ви!
Това за отделянето на влага при горенето на газовия котлон не го знаех, наистина.
Естествено, това не е единственият източник на влага у дома, но ще го имам в предвид и него. Във всеки случей, независимо, че готвим предимно на газ, съвсем не мога да се съглася с твърдението на rulom
Съмнява ме при готвене на газ да има само лек конденз и да се обира само с кърпа При готвенето на газ направо си тече вода, ако и дограмата е PVC ефекта е още по поразителен-направо тече.
...защото това не е точно така!
Може да ви се стори полезно като идея, затова ще ви споделя:
Във трапезарията съм направил отвор (и то през носещата стена) в преграждението за комините. Отворът е с размери 30 на 30 см. и вътре съм си поставил скара, осветление и т.н. С вратичка отпред!
Та, зимно време почти непрекъснато тази вратичка е отворена. Тягата нагоре създава естествено движение на въздуха през стаята и нагоре към комина, така че изключително голяма част от парите отлитат от там, но въпреки това в другата стая латекса ми е съсипан.
Ето и още нещо интересно, което съм го срещнал тук по темите
http://www.saav-bg.com/pagebg.php?P=12&sp=18
Според написаното
издишан от човек въздух: дневно количество 1 до 2 литра
това едва ли е точно толкова, но дори и наполовина да е, и така както имам и кучета, то дори и без да се готви, къпе или пере, ако няма проветрение винаги ще има неизбежно изпотяване и впоследствие конденз по студените стъкла.
aldebaran - напреднал
8180 написа:
Въпреки "закачливото безхаберие" на автора (не вярвам да е сериозно неразбиране), ще се включа пак, за да напомня елементарни неща:
1. Влагата не е само декоративен ефект в жилището, както и последното не е изложба, а именно ЖИЛИЩЕ за ХОРАТА. Хобитата са чудесно нещо, но струват пари - всеки си решава какво да си позволи, особено когато има и деца.
2. Един добър вентилатор в банята струва вероятно 2-3 седмични дажби на 1 добро куче. Сушилната машина е по-скъпа, но също е вариант.
3. В началната физика се споменава, че независимо от интензивността на изпарението на вода от тенджерата, температурата в нея е макс. 100оС, като за да се предотварати кипенето е достатъчно да се намали огъня, а не да се отваря капака. Дори е по-икономично.
4. Май от 100 год. съществуват херметически тенджери, които успяват да "оборят" елементарната физика. Те пък дори са още по-икономични.
5. Откритото изгаряне на газ (вж. Велси) генерира доста вода, с която средно качество аспиратор се справя.
Ако се ЗАМИСЛИ човек, сигурно ще открие още 20 елементарни и нескъпи начина за намаляване на проблема. Ако не - весело и безхаберно да "сваля дограмата".
Някои успяват така (весело и безхаберно) и деца да правят... :?

П.П. След изключително поясняващата смяна на заглавието, се е получил съществен принос за БГ езика. :)
Ако ти се имаш за достатъчно загрижен баща, то предполагам, че със сигурност спазваш точките които си записал.
И ако в тях имаше нещо, което вече не ми е ясно и някаква съществена мисъл, то със сигурност щях да я схвана!
Хайде успех!
Коментирането на причинителите и начините за отстраняване нямат общо във контекста на заглавието, още по-малко ценичните ти коментари за начина на живот и бита ми!
sasooooooooo - "специалист"
aldebaran, този линк беше доста поучителен. Уцели десятката! :2thumbs:
aldebaran - напреднал
sasooooooooo написа:
aldebaran, този линк беше доста поучителен. Уцели десятката! :2thumbs:
:) не е много в контекста на темата и питането ми, но понеже се разговорихме....
Ето го и източника на линка:
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopic.php?t=6623
От тук си е, от този форум! Само че няма нищо друго постнато, освен по-горният линк! А и не това е нещото, което питах.
Благодаря ви за мненията още веднъж! :)
Master_Kenobi - V.I.P.
aldebaran написа:
Master_Kenobi написа:
aldebaran,
Това се отнася за първия ти пост:

Пуснато на: Вто Окт 28, 2008 8:28 pm Заглавие: Идея за конденза от прозореците?
....
....
....
--------------------------------------------------------------------------------
Последната промяна е направена от aldebaran на Чет Окт 30, 2008 4:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Не пишеше ли там, че зимата вече идва, а ти вече си се обзавел с конденз? Или нещо такова?
...
Промяната, която ти цитираш е свързана само със заглавието на темата. Нищо в самият пост не е променяно.
Добре, де. Нека аз съм малоумният! Няма проблем! :-D Но съм сигурен, че първоначалният ти пост съдържаше израза "...зимата вече идва..."
dios - напреднал
Аз мисля имаше въпрос за начин на отстраняване на нещо,това кой какво точно е казал,поученията как да си променим живота та да няма конденз заеха основното в темата.Значи аз също имам конденз по прозорците,но не смятам да си променям живота заради него ако има начин да го отстраня добре,ако ли не м.....та му.Много хора са оцеляли и с конденз по стъклата.Според мен отговорът е простичък,теми за конденз се появиха откакто АЛ и ПВЦ дограмите влязоха в употреба мисля че това е достатъчно.Един старец до нас казваше ,,две убави работи на едно место нема,,та общо взето това е отговора.
EmoZ - специалист
През зимата въздуха в климатизираните помещения се 'суши' като се инфилтрира външен въздух, щото през зимата абсолютната влажност на външния въздух е . . . . какво - ми много по-ниска!!!

Има най-различни криви начини да се предпазиш от конденз, ако разбира се знаеш к'во го предизвиква. Процеса е следният: по повърхности с температура по-ниска от тази на оросяване за съответната стойност на влажността започва кондензация. Като искаш да се топлиш на свещ и да живееш в подводница (добре херметизиран, без проветрение) начините са слените:
1. 'топлиш' стъклата (стъклопакета ти е келяв - тва е ясно), това става с нагреватели, купи си от кой да е автомагазин и си в джаза отново;
2. да спреш достъпа на влажния въздух от подводницата, която гордо наричаш свой дом, до студените стъкла, и т'ва е пределно просто купуваш депронче, тъничко и намираш начин да го закрепиш върху стъклата с двойнозалепващо става, а напролет махаш и лепилцето тръкваш с едно парцалче с АМВ и воала - нека бъде светлина.

Подобни методи бачкат безотказно - физика, алдебаране, физика, нооо съществува опасност от уверено увеличаване на влажността на въздуха от твоя страна до стойност при, която някоя друга повърхност в подводницата ще се окаже с температура под тази на насищане и опааааа - конденз!

Сега сериозно, методите действат и са с минимална интервенция, аз не бих действал така, но ти си знаеш, не се засягай на майтапите.

Успех.
ssi - специалист
Ако искаш пробвай с това : http://www.twe.bg/youlong/mo6001.htm
Аз го ползвам и за 1 нощ събира около 1 водна чаша. Въпреки това пак си имам плесени, но това е защото имам термомостове в изобилие. Имам външна изолация, но съм на последния етаж, покрива тече и има козирка, чието ниво слиза по ниско от нивото на тавана. Мислено е от малоумници. Все пак мисля че доста ми помага. Едно допълнително нещо... може да сложиш бавнооборотни вентилатори там където ти се събира влагата, за да раздвижват въздуха. Всички тези неща си имат недостатъци - шум и харч на ток. С първото се свиква, защото не е голям шума и е монотонен. Колкото е по-топло в стаята, толкова по добре ти работи обезвлажнителя.
aldebaran - напреднал
EmoZ написа:
През зимата въздуха в климатизираните помещения се 'суши' като се инфилтрира външен въздух, щото през зимата абсолютната влажност на външния въздух е . . . . какво - ми много по-ниска!!!
Ама то първо трябва да го прочетеш, пич, най отгоре на страницата аз съм написал:
Във трапезарията съм направил отвор (и то през носещата стена) в преграждението за комините. Отворът е с размери 30 на 30 см. и вътре съм си поставил скара, осветление и т.н. С вратичка отпред!
Та, зимно време почти непрекъснато тази вратичка е отворена. Тягата нагоре създава естествено движение на въздуха през стаята и нагоре към комина, така че изключително голяма част от парите отлитат от там.....
Брей, общо взето за какво попитах, а какво се получи накрая?
Прав е и dios, може би е един от малкото, обърнали внимание, на това каква е темата, какво съм попитал в първия пост и най-вече кой е раздела в който става това.
Ако обсъждахме `Причини за конденз` или `Предотвратяване`,тогава всичко, което изписахме щеше да е ценно, но в никакъв случей не и в този раздел!!! :wink:
По темата - намерих в един `большой`магазин `П`образна Пвц лайсна.1/1/1см с достатъчна дължина. Ако залепя лайсната в долният край със силикон с обърнатото `П` нагоре се получава горе-долу това, което ми трябва.
Няма да има супер визия, но поне ще пази надолу стената.
Мислих, че ще можем да открием и по-изпипан вариант, но явно коментарите надделяват само в посока, която е въпрос, както казах на друга тема. :)
aldebaran - напреднал
Master_Kenobi написа:
aldebaran написа:
Master_Kenobi написа:
aldebaran,
Това се отнася за първия ти пост:

Пуснато на: Вто Окт 28, 2008 8:28 pm Заглавие: Идея за конденза от прозореците?
....
....
....
--------------------------------------------------------------------------------
Последната промяна е направена от aldebaran на Чет Окт 30, 2008 4:27 pm; мнението е било променяно общо 1 път

Не пишеше ли там, че зимата вече идва, а ти вече си се обзавел с конденз? Или нещо такова?
...
Промяната, която ти цитираш е свързана само със заглавието на темата. Нищо в самият пост не е променяно.
Добре, де. Нека аз съм малоумният! Няма проблем! :-D Но съм сигурен, че първоначалният ти пост съдържаше израза "...зимата вече идва..."
Master, първото ти появяване в тази тема е
Чет Окт 30, 2008 4:56 pm
виж си мнението....
Промяната на моят пост, която цитираш е както по-нагоре си го подчертал с червено от:
Чет Окт 30, 2008 4:27 pm
,
тоест 30 минути преди ти да прочетеш и да отговориш на темата!
На всичкото отгоре виж какво съм написал аз във същия ден и то още преди да си променя първият пост:
Пуснато на: Чет Окт 30, 2008 4:26 pm
......
......Още е рано, топло е навън, но в зимните дни при Пвц дограми, мисля, че .........
това също съм го написал още преди твоята поява!!! :)
Как мислиш? Може би съм хвърлял боб и съм предрекъл твоето появяване след половин час, за да направя промени, с които да оборя твоято лансиране на мнението на 8180, което и без това не е в контекста на темата :idea:
Не зная защо си решил, че при мен има едва ли не теч и то още от сега:
По скоро израза ти ``или нещо такова``.... характеризира това, че не си прочел внимателно.! :)
И не на последно място да кажа, че всичкото това няма общо също със заглавието на темата и питането, но така като сме повели хорото....
Мога ли да попитам като:
ПП. Има ли място в този форум, (или някъде другаде), където да споделя за една неправилно начетена ми сметка от Електроснабдяване и да потърся мнението Ви?
Серьозно е!
За което благодаря предварително :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 13

Тема "Идея за конденза от прозорците" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: