• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
estorm - специалист
... преди 2 месеца реставрирах една врата от лоренцо лайн на 2 години. беше се разпаднала на 4 части ...

Нека не разводняваме темата. След 10 г. в Германия ми става смешно като чуя за качествени КАКВИТО и да са профили в БГ.
rum_sz - специалист
Като за начало добре ли е.

Прикачен файл

P4040041.JPG
P4040041.JPG (79.89 KиБ) Видяна 7637 пъти

Прикачен файл

P4040053.JPG
P4040053.JPG (67.6 KиБ) Видяна 7637 пъти

Прикачен файл

P4040043.JPG
P4040043.JPG (70.39 KиБ) Видяна 7637 пъти

Прикачен файл

P4040052.JPG
P4040052.JPG (73.99 KиБ) Видяна 7637 пъти
velsi - Почетен майстор
Че ти направо си готов! :-D
rum_sz - специалист
Тук е първата ми изработка с много грешки.Шаблоните с които пробивах отвори за събирането на ъглите. Изводи

1 Никота с тези фазери за ълите

2 Вратата с делител през средата

3 Много плътни направих вратите и прозорците и после като започнах да обръщам :?

Казвайте други грешки ,които могат да се допуснат.

Прикачен файл

P4040058.JPG
P4040058.JPG (41.57 KиБ) Видяна 7627 пъти

Прикачен файл

P4040055.JPG
P4040055.JPG (42.57 KиБ) Видяна 7627 пъти

Прикачен файл

P4040047.JPG
P4040047.JPG (78.44 KиБ) Видяна 7627 пъти

Прикачен файл

P4040056.JPG
P4040056.JPG (72.03 KиБ) Видяна 7627 пъти

Прикачен файл

P4040048.JPG
P4040048.JPG (45.63 KиБ) Видяна 7627 пъти
rum_sz - специалист
Общ изглед

Прикачен файл

P4040057.JPG
P4040057.JPG (76.97 KиБ) Видяна 7625 пъти
pavkatay - майстор
:2thumbs: екстра си . първа и най-важна забележка - МАРКАТА НА БИРАТА :-D . а сега сериозно станали са добре сглобките. обуславящия фактор за добрия външен вид е качествения диск и високооборотния циркуляр. но с каъвто и циркуляр да режеш е необходимо след отрязването да се извърши обиране на стружката от долната част на профила -там ,където диска се движи в посока-навън- това става като с тъпата страна на нож се обръща стружката и след това с острото се изрязва- първото движение е успоредно на профила, а второто -перпендикулярно ( сложно е за обяснение, но ще се постарая да го демонстрирам със снимки). не виждам щанцата какви поансони има, но ако има подходящите не би трябвало да имаш проблеми със сглобките( ти си имал, но си се справил :wink: ). тези фазери не разбрах за какво ги ползваш, или поне този с шаблона за бравата е ясно, но трябва да се знае, че центровете на отворите са на 50 мм от външния ръб на профила( другия с двата отвора не знам). вратата с делител по средата няма да ти реши много проблеми. дори би могла да ти създаде- ако не се спази МНОГО точно размера на делителя (и фрезоването/зарязвнето му) при монтирането и притягането може да се получи деформация на крилото, което ще създаде проблем при бъдещо експлоатиране на продукта. иамл си проблем при обръщането ако си ползвал каса от снимката р4040043. това е ниска каса на алтест-ползват я ,защото е с тегло 580 гр/м, а високата каса (аз работя само с нея) е с тегло 663 гр/м -пести се материал -оттам и пари. последното можеш да го видиш в каталога- най-горе вляво е ниска каса 375 0005, до нея в дясно е висока каса 375 0010. не виждам добре, но какво уплътнение си използвал при стъклопакета от страната на профила 'крило' ?(струва ми се ,че няма, но най-вероятно греша-ама съм виждал и такова нещо в кратката си практика) и вече стигаме до една от най-важните части при монтажа- запънат ли е диагонала на крилото за да не провисва( с клинчета се подсигурява диагонала-горе при дръжката- долу при пантите) , това не съм го срещал като коментар във форума, което не значи че го няма- при нужда ще поясним :) малко на един дъх май се изказах, но колегата е по-бърз и от мен -преди 3-4 дни питаше как , а сега показва реултат. за тебе разпети петък, агнешко и прясна салата няма ли бре :?
rum_sz - специалист
От сника 048 са шаблони от фазер с които пробивах отворите за ъглите,защото тогава нямах преса :) Това нещо съм го показал защото нищо не се получава с тях.Тези дни ще снимам уплътнението за стъклото,защото там наистина имах проблем.Но мисля че постепенно ще се наредят работите.Много ме интересува за тези ъгли ,който се слагат на стъклопакета ,защото аз сложих някакви пласмаси и сега на прозорците леко се е отворила сглобката:? Довечера ще разгледам подробно профилите и ще има въпроси.А другите шаблони са за вратите за бравата.Тази преса как се освобождава да работи,защото още нищо не съм пробил с нея и пред ножовете има някакви предпазни пластини.
pavkatay - майстор
пропуснах да кажа, че тази система 'алтест' предвижда ( а и не само тя) едни допълнителни усилващи ъгли наречени 'монтичели' .те се заключват с шестограм 3мм. ако си слагал дай снимка, че аз в момента не разполагам с такава. а това отдолу са снимки на разрез на крило врата и каса( при прозореца е същото). ясно се виждат различните уплътнения и къде се поставят. третото уплътнение на снимка 09 се използва за подвижните части, четвъртото е за стъклопакета от страната на профила (чакаща гума), а първото и второто са номер 1 и 3 (номерата вървят през половинка) от т. нар. набивна гума- тя се използва обикновено от страната на стъклодържателите- притиска пълнежа към чакащата гума, но може да се работи и без чакаща гума ако се налага-тогава се подбират набивни уплътнения,които се поставят от двете страни на пълнежа, така, че да го фиксират здраво и да осигурят необходимата плътност. има различни по дълбочина стъклодържатели и затова набивната гума трябва да се подбира така, че да върши работа. аз ползвам стъклодържатели при,които се работи само с 3-ти номер, но това е въпрос на виждане.

Прикачен файл

P4060009.jpg
P4060009.jpg (83.82 KиБ) Видяна 7459 пъти

Прикачен файл

P4060003.jpg
P4060003.jpg (58.41 KиБ) Видяна 7459 пъти

Прикачен файл

P4060002.jpg
P4060002.jpg (68.55 KиБ) Видяна 7459 пъти

Прикачен файл

P4060001.jpg
P4060001.jpg (72.58 KиБ) Видяна 7459 пъти
pavkatay - майстор
pavkatay написа:
....... обуславящия фактор за добрия външен вид е качествения диск и високооборотния циркуляр. но с каъвто и циркуляр да режеш е необходимо след отрязването да се извърши обиране на стружката от долната част на профила -там ,където диска се движи в посока-навън- това става като с тъпата страна на нож се обръща стружката и след това с острото се изрязва- първото движение е успоредно на профила, а второто -перпендикулярно ( сложно е за обяснение, но ще се постарая да го демонстрирам със снимки).....
ето и снимки. дано да са ясни. при първото движение за обръщане на стружката допирате ножа както е на снимката и правите движение по ръба на профила както при заточване на нож-дърпате назад и настрани ножа, като го движите напред по профила. натиска е умерен(иска малко тренировка) а ножа е почти успореден на профила -целта е да не се получи скосяване на среза. след като обърнете стружката я изрязвате с остър нож като ножа се движи перпендикулрно на профила -пак внимавате да не нараните профила и среза-отстранявате само стружката. на тертата снимка (не станаха много ясни :sad: ) се вижда профила преди обръщане на стружката, на четвъртата след обръщането, а на последната почти изрязаната стружка. това е профил, който е рязан на добър професиален циркуляр. ако се реже с по нискооборотен циркуляр и по -калпав диск стружката е по-голяма и среза не става така равен. ВНИМАНИЕ когато режете алуминии затискайте здраво профилите, защото и най-малкото колебание може да прерасне в резонанс и да се нараните ( както се казва профила да ви 'изплющи')- това е особено важно при високооборотните циркуляри- те обикновено имат лапи за притискане на профилите.много боли и троши ръце и пръсти

Прикачен файл

P4060022.jpg
P4060022.jpg (47.3 KиБ) Видяна 7453 пъти

Прикачен файл

P4060019.jpg
P4060019.jpg (37.69 KиБ) Видяна 7453 пъти

Прикачен файл

P4060016.jpg
P4060016.jpg (30.85 KиБ) Видяна 7453 пъти

Прикачен файл

P4060015.jpg
P4060015.jpg (57.55 KиБ) Видяна 7453 пъти

Прикачен файл

P4060012.jpg
P4060012.jpg (60.3 KиБ) Видяна 7453 пъти
pavkatay - майстор
rum_sz написа:
От сника 048 са шаблони от фазер с които пробивах отворите за ъглите,защото тогава нямах преса :) Това нещо съм го показал защото нищо не се получава с тях.Тези дни ще снимам уплътнението за стъклото,защото там наистина имах проблем.Но мисля че постепенно ще се наредят работите.Много ме интересува за тези ъгли ,който се слагат на стъклопакета ,защото аз сложих някакви пласмаси и сега на прозорците леко се е отворила сглобката:? Довечера ще разгледам подробно профилите и ще има въпроси.А другите шаблони са за вратите за бравата.Тази преса как се освобождава да работи,защото още нищо не съм пробил с нея и пред ножовете има някакви предпазни пластини.
пластините пред поансоните са за центриране на профила, сглобката може да се е отворила от някакво провисване вследствие на недобро заклинване на диагонала, незатегната сглобка(грешнопробити отвори за пъпките) или лошо отрязан профил-при рязането под 45 градуса профила трябва да е легнал точно и да не е посукан-при крилата е лесно да се сгреши при рязането(лесно се посукват на плота). а за заклинването на диагоналите без илюстрации няма как да го обясня, но за съжаление снимки в момента не мога да осигуря, а за такива картинки правени на ръка не съм подготвен. може да помолим някой, който следи темата, в час е и може да илюстрира нещата да го направи
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "алуминиеви врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: