• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
iliya_i - майстор
Въпреки, че не ми е специалност (ел. инж. съм) въпроса на Гогата е, дали вратата ще е по-устойчива, ако диагонала е натоватен на опън (първа скица) или натиск (втора скица). Аз гласувам за втората - на натиск. Защото по-скоро беха се скъсали заварките (при опън), отколкото тръбата да се смачка (при натиск).
Andri01 - майстор
То ако мислим в тази насока,по-добре изобщо да не се прави врата! Или поне не със заварки :)! А иначе-всичко се свежда да една наука: "съпротивление на материалите"! А там има чертежи,изчисления ,но няма "гласуване" :)!! :partyman:
iliya_i - майстор
А замисляш ли се, защо според сапромата характерискиката на стоманата е "якост на опън", а при бетона и камъните е "якост на натиск".
Аз "ГЛАСУВАМ" за по-малката от двете според материала :-D :-D :-D
Последна промяна от iliya_i на пет юни 30, 2017 7:54 pm, променено общо 1 път.
gogo7777 - майстор
Andri01, диагонала, който ще се "увеличи" е тоя на първата карикатура :lol:
Не е едно и също да подпреш купа сено и да застопориш геометрична конструкция....
Andri01 - майстор
Точно за това разпорката трябва да се сложи на "първата карикатура" :). Така крилото няма да провисне!!! Цялото усилие се поема от пантите и то с по-голяма натоварване на горната. За това се слагат 3бр. панти - средната е на около 3/4 по височина от долната!!
zz_stefanov - майстор
Туй с трите панти добре, но някой трябва да ги постави в съосие. Автора по добре да не се вкарва в тоя филм, по добре по две по яки панти на крило :)
gogo7777 - майстор
Andri01 написа:
Точно за това разпорката трябва да се сложи на "първата карикатура" :). Така крилото няма да провисне!!! Цялото усилие се поема от пантите и то с по-голяма натоварване на горната. За това се слагат 3бр. панти - средната е на около 3/4 по височина от долната!!
И 100 панти да сложиш все тая е.....по какво си инженер? :-D
Три и повече панти се слагат когато оста е по-дълга. Функцията им не е "носеща", а "направляваща". Има положения, при които тяхната позиция се ползва за вторично укрепване посредствум други греди /хоризонтали или диагонали/ ама да не навлизаме в подробности.....още се учим къде да турим една опора камо ли повече :lol:
Andri01 - майстор
Sh.Eng. Ако си чувал това съкращение :) ! Но това няма значение! Написах по горе: има си наука "съпромат",който го интересува- да прочете малко! Всичко друго са заяждания /от твоя страна/,голи приказки и"гласуване"! :)
gogo7777 - майстор
Не се заяждам, бе :-D ....бъзикам "инженера" по повод една негова крилата фраза. Той изчезна, а ти се намести между "общака" и "вишиста" :lol:
Слагайте си подпорите както искате, на мен ми е все едно :wink:
Andri01 - майстор
Ааа,не така! То за подпорАТА си има определени 2-3 места за "монтиране! Не може къде да е!! :partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Как да направя 2 големи дворни врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: