нед юни 21, 2020 11:50 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа: Ще стане това. Показаната графика ще стане. Не е циклично.Да, петте А на това реле може да са недостатъчни за индуктивния товар на бобината.
Не препоръчвам паралелно свързване към бобината на контактора, щото рита лошо при изключване.
Няколко кекави релета ми изгоряха така.
Ще е по-лесно да се върже така..., ама не знам това дали ще издържи на пиковете.
Захранва релето през ключ. Ползва НЗ контакт на релето последователно на стопа.
Положенията на ключа: изключен няма ток към релето - нормална работа както досегс.
Включен - захранва се релето и се натиска бутона за вкл.. След изтичане на времето релето.ще изключи НЗ контакт.
За да се включи втори път ще трябва да се превключи кюча на изкл. - нормална работа.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
preslav
- майстор
53 мнения в "Изключване на трифазна водна помпа с реле за време."
Не говорех за тока през НЗ контакт на релето. Въпреки, че и той не е за пренебрегване.
За захранването на релето говоря, да не е паралелно на бобината. Ще чертая схема ама по-късно ще е.
За захранването на релето говоря, да не е паралелно на бобината. Ще чертая схема ама по-късно ще е.
Ключа в положение изключено е нормална работа, както досега пускаш, спираш от бутоните пуск и стоп.
В момента в който включиш ключа, почва да тече зададеното време! Дали е пусната помпата или не все едно, ще изключи след зададеното време и няма да разреши включване след него.
Помпата работи да речем, превключваш ключа на вкл.(таймер) ще продължи да работи зададеното време и ще изключи като изтече то.
За да я включиш отново трябва да изкл. Ключа - положение нормална работа!
Това реле има 2 НЗ контакта - за по-сигурно ги включих и двата в схемата.
Препоръчвам фазата "Ф" да е различна от фазата към бобината на контактора. С цел избягване на пиковете от нея.
Откачаш единият кабел от STOP бутона(по-дългият) и го свързваш на 1и8 на релето, с друг кабел свързваш 4и5 със STOP-a.
Да не забравиш да избереш функцията On delay на релето!
Избери и разумно време при теста - примерно 10сек.
После ще го промениш!
В момента в който включиш ключа, почва да тече зададеното време! Дали е пусната помпата или не все едно, ще изключи след зададеното време и няма да разреши включване след него.
Помпата работи да речем, превключваш ключа на вкл.(таймер) ще продължи да работи зададеното време и ще изключи като изтече то.
За да я включиш отново трябва да изкл. Ключа - положение нормална работа!
Това реле има 2 НЗ контакта - за по-сигурно ги включих и двата в схемата.
Препоръчвам фазата "Ф" да е различна от фазата към бобината на контактора. С цел избягване на пиковете от нея.
Откачаш единият кабел от STOP бутона(по-дългият) и го свързваш на 1и8 на релето, с друг кабел свързваш 4и5 със STOP-a.
Да не забравиш да избереш функцията On delay на релето!
Избери и разумно време при теста - примерно 10сек.
После ще го промениш!
Hoвoceлckи
- майстор
dsmt
- специалист
пон юни 22, 2020 8:14 pmHoвoceлckи написа:Това,но може и варианта с време до 10 часа,че е по- евтин.пон юни 22, 2020 4:57 pmdsmt написа: ... може да пробвам с китайското ...Кое по-точно?
https://vikiwat.com/rele-za-vreme-h3c-r ... -2xno-2xnc
Малко ще ми е трудно да разбера коя е фазата,свързана с бобината,но ще опитам да я разгадая.
preslav
- майстор
пон юни 22, 2020 4:57 pmdsmt написа: Отворен съм за предложения за реле.А пък в крайна сметка може да пробвам с китайското,ако издържи-добре,ако изгори-няма да свърши света заради товаСкромният ми опит сочи, че релето не изгаря, а контактите му "слепват" във включено положение т.е. хипотетично ще намериш някой ден помпата си работеща докато си мислиш, че таймерът я е изключил. Гадното е, че това не се случва с първото, второто или петдесетото включване и изключване, а когато на релето му дойде времето.![]()
Можеш да се свържеш с тези https://intiel.com/ и да попиташ какво могат да ти предложат според твоя случай.
dsmt
- специалист
Ами поне в родния Интернет не се откриват други релета освен от този тип,който си избрах.Има подобни на него,на Омрон и на Шнайдер/по- точно китайското е тяхна имитация/ но са с цени няколко пъти по- високи....не си струва.Поръчах китайско.
Относно залепването на релетата-след като ми го казахте се сетих и аз
. Два пъти сменяме стълбищното реле,лампите оставаха включени.
Сега размишлявам върху кутията,в която ще монтирам релето и ключа.Голям мерак ми е да сложа такъв превключвател https://adjditec.com/bg/productos/inter ... a-230-v-ac.

Относно залепването на релетата-след като ми го казахте се сетих и аз

Сега размишлявам върху кутията,в която ще монтирам релето и ключа.Голям мерак ми е да сложа такъв превключвател https://adjditec.com/bg/productos/inter ... a-230-v-ac.

Тема "Изключване на трифазна водна помпа с реле за време." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература