Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
preslav - майстор
нед юни 21, 2020 11:50 pmabcdefghijklmnopqrstuvwxz написа:
Ще стане това. Показаната графика ще стане. Не е циклично.
Не препоръчвам паралелно свързване към бобината на контактора, щото рита лошо при изключване.
Няколко кекави релета ми изгоряха така.
Ще е по-лесно да се върже така..., ама не знам това дали ще издържи на пиковете.
Захранва релето през ключ. Ползва НЗ контакт на релето последователно на стопа.
Положенията на ключа: изключен няма ток към релето - нормална работа както досегс.
Включен - захранва се релето и се натиска бутона за вкл.. След изтичане на времето релето.ще изключи НЗ контакт.
За да се включи втори път ще трябва да се превключи кюча на изкл. - нормална работа.
Да, петте А на това реле може да са недостатъчни за индуктивния товар на бобината.
dsmt - специалист
А сега де........всички подобни релета които намерих са 5А.Стълбищните са 16А,ама задръжката им е от порядъка на минути,не ми вършат работа.
lpoik - специалист
Измери пиковия ток на контактора(бобината) и ще видиш какво реле ти трябва. :?
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Не говорех за тока през НЗ контакт на релето. Въпреки, че и той не е за пренебрегване.
За захранването на релето говоря, да не е паралелно на бобината. Ще чертая схема ама по-късно ще е.
dsmt - специалист
Отворен съм за предложения за реле.А пък в крайна сметка може да пробвам с китайското,ако издържи-добре,ако изгори-няма да свърши света заради това :)
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Ключа в положение изключено е нормална работа, както досега пускаш, спираш от бутоните пуск и стоп.
В момента в който включиш ключа, почва да тече зададеното време! Дали е пусната помпата или не все едно, ще изключи след зададеното време и няма да разреши включване след него.
Помпата работи да речем, превключваш ключа на вкл.(таймер) ще продължи да работи зададеното време и ще изключи като изтече то.
За да я включиш отново трябва да изкл. Ключа - положение нормална работа!
Това реле има 2 НЗ контакта - за по-сигурно ги включих и двата в схемата.
Препоръчвам фазата "Ф" да е различна от фазата към бобината на контактора. С цел избягване на пиковете от нея.
Откачаш единият кабел от STOP бутона(по-дългият) и го свързваш на 1и8 на релето, с друг кабел свързваш 4и5 със STOP-a.
Да не забравиш да избереш функцията On delay на релето!
Избери и разумно време при теста - примерно 10сек.
После ще го промениш!
Прикачен файл:
IMG_20200622_183640.jpg
Hoвoceлckи - майстор
пон юни 22, 2020 4:57 pmdsmt написа:
... може да пробвам с китайското ...
Кое по-точно?
dsmt - специалист
пон юни 22, 2020 8:14 pmHoвoceлckи написа:
... може да пробвам с китайското ...
Кое по-точно?
Това,но може и варианта с време до 10 часа,че е по- евтин.
https://vikiwat.com/rele-za-vreme-h3c-r ... -2xno-2xnc

Малко ще ми е трудно да разбера коя е фазата,свързана с бобината,но ще опитам да я разгадая.
preslav - майстор
Отворен съм за предложения за реле.А пък в крайна сметка може да пробвам с китайското,ако издържи-добре,ако изгори-няма да свърши света заради това :)
Скромният ми опит сочи, че релето не изгаря, а контактите му "слепват" във включено положение т.е. хипотетично ще намериш някой ден помпата си работеща докато си мислиш, че таймерът я е изключил. Гадното е, че това не се случва с първото, второто или петдесетото включване и изключване, а когато на релето му дойде времето.
Можеш да се свържеш с тези https://intiel.com/ и да попиташ какво могат да ти предложат според твоя случай.
dsmt - специалист
Ами поне в родния Интернет не се откриват други релета освен от този тип,който си избрах.Има подобни на него,на Омрон и на Шнайдер/по- точно китайското е тяхна имитация/ но са с цени няколко пъти по- високи....не си струва.Поръчах китайско.
Относно залепването на релетата-след като ми го казахте се сетих и аз :) . Два пъти сменяме стълбищното реле,лампите оставаха включени.
Сега размишлявам върху кутията,в която ще монтирам релето и ключа.Голям мерак ми е да сложа такъв превключвател https://adjditec.com/bg/productos/inter ... a-230-v-ac. :-D :-D :-D

Тема "Изключване на трифазна водна помпа с реле за време." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: